Вишня та черешня алергенні: варені, морожені, сирі
Серед ягід, що викликають алергію, провідні місця посідають черешня та вишня. Оскільки ці фрукти є близькими родичами, вони подібні за складом як корисних речовин, так і алергенів.
Важливих білків, які спричиняють алергію до черешні та/або вишні, у цих ягодах аж три.
Це Pru av 1, Pru av 2 та Pru av 3. Перший з них термолабільний, тобто розкладається при нагріванні. Він викликає симптоми алергії помірного ступеня, прояви яких зазвичай обмежені ротовою порожниною. Тому однією з ознак гіперчутливості до вишні та черешні є синдром оральної алергії.
Він проявляється після вживання сирих ягід – неприємними відчуттями, що виникають на ділянці навколо рота та у ротовій порожнині. Такий вид чутливості притаманний пацієнтам з алергією до пилку рослин. А все тому, що Pru av 1 — близький родич основного алергену берези Bet v1. Ці два білки схожі за структурою.
Як алергія до черешні та вишні пов’язана із пилком берези
Отже, пацієнти з алергією до пилку берези можуть мати перехресну алергію до вишні та черешні, а також до деяких інших плодів та горіхів, що мають у складі білки, схожі на білки берези та цих ягід.
Це, зокрема, інші кісточкові або плоди без кісточок, такі як:
- полуниці,
- яблука,
- малина,
- груші,
- абрикоси,
- сливи,
- персики,
- мигдаль,
- фундук,
- волоські горіхи,
- морква,
- селера,
- петрушка
- арахіс, соя та інші бобові,
- їстівні каштани,
- ківі,
- помідори.
А тому людина, чутлива до черешень та вишень, може мати сенсибілізацію й до названих продуктів.
Ще один алергенний білок вишень та черешень — тауматін-подібний Pru av 2. Він також присутній у яблуках та може спричиняти перехресну сенсибілізацію до них.
Проте, на відміну від Pru av 1, цей білок є термостабільним і не розкладається при нагріванні та перетравленні. Він спричиняє розвиток харчової сенсибілізації до сирих та до термічно оброблених вишень і черешень. А ще — до пилку кипариса та ялівцю, які широко використовуються для озеленення міст.
Тому алергічну реакцію можуть викликати не лише свіжі вишня або черешня, а й сушені та заморожені ягоди, а також виготовлені з них солодощі: варення, джеми, мармелад чи компоти.
У спричиненні алергії до оброблених термічно черешень Pru av 2 допомагає третій алерген цих фруктів — Pru av 3. Він теж стійкий до термічної обробки, до перетравлення, а також до зміни рН шлункового соку.
Схожі на нього білки, крім вже названих продуктів, містять:
- персики,
- виноград,
- апельсини,
- латук,
- кукурудза,
- пшениця,
- спельта,
- цибуля,
- латекс,
- пилок настінниці, амброзії, полину, оливи та платану.
Тому люди, чутливі до вишень, можуть бути сенсибілізованими й до алергенів названих продуктів та пилку.
Алергія до черешні – первинна чи вторинна
Причому саме Pru av 3 входить до групи білків, які найчастіше залучені у розвиток харчової алергії у дорослих. Особливо — у Середземномор’ї. Саме ці білки обумовлюють первинну чутливість до вишень або черешень. Вона означає, що ви маєте алергію на сам фрукт.
У північній півкулі, де широко розповсюджені береза та її родичі-дерева з порядку букоцвітих, які разом виділяють алергенний пилок, первинна сенсибілізація до фруктів трапляється рідше. Найчастіше, ще у дитинстві, у жителів півночі та центру Європи першою виникає саме сенсибілізація до пилку цих дерев.
Найпоширенішою причиною алергії до вишні та черешні є сенсибілізація до пилку рослин.
Пізніше, у підлітковому або дорослому віці, у чутливих до пилку берези людей до пилкової сенсибілізації може доєднатись й вторинна чутливість до фруктів. І відповідальний за це алерген вишень-черешень Pru av 1, гомолог якого зустрічається у пилку берези.
Первинна харчова алергія до вишні або черешні, на відміну від вторинної, частіше проявляється важчими алергічними реакціями.
А саме — симптомами з боку шлунково-кишківникового тракту після вживання цих фруктів або навіть анафілаксією. Адже білки-алергени, які її обумовлюють, гірше піддаються травленню.
Симптоми алергії до вишень та черешень
Також алергія до черешні та вишні проявляється вже згаданим синдромом оральної алергії, розладами травлення, респіраторними й шкірними симптомами. До шлункових проявів відносяться, зокрема, відчуття дискомфорту та біль в животі, нудота, а в особливо важких випадках — і блювота.
Ці симптоми можуть виникати як одразу після вживання ягід або продуктів, що їх містять, так і через певний час.
Шкірні прояви алергії до вишні та черешні протікають за типом кропив’янки: висип, сильний свербіж і почервоніння окремих ділянок шкіри. Як і реакція з боку шлунку, вони можуть з’явитися як відразу, так і через декілька годин після контакту з алергеном або його потрапляння в організм.
Для респіраторних симптомів характерні закладеність носа, нежить або чхання, кашель, утруднене дихання.
Також алергія до черешні або вишні може проявлятися більш серйозними симптомами, такими як ангіоневротичний набряк та анафілактичний шок. За відсутності правильного лікування, насамперед у стаціонарі, вони можуть загрожувати життю пацієнта.
Харчова несприйнятливість вишень та черешень
Проте, якщо ви нездужаєте після вживання вишень, черешень чи інших фруктів, не поспішайте ставити собі діагноз “харчова алергія”. Причиною хвороби може бути й харчова непереносимість цих продуктів.
Найчастіше її чинником є недостатня кількість ферментів, залучених до перетравлювання продукту у кишківнику. До речі, черешня сама по собі має проносний ефект. І пронос після вживання черешні або вишні не завжди означає непереносимість або алергію до цього фрукту.
Розлади травлення здатні спричиняти й нітрати, які можуть міститись у ягодах. Однак рівень нітратів в черешні зазвичай не перевищує норму, тому що цими речовинами частіше обробляють ґрунтові рослини. Але ягоди на дереві можуть бути оброблені пестицидами.
Як діагностують алергію до черешень та вишень
Харчові алергії, як правило, діагностує лікар-алерголог. Почувши від вас історію симптомів, він визначить, чи насправді у вас алергія. А для підтвердження діагнозу лікар може провести шкірний прик-тест, взяти аналіз крові для проведення молекулярного тесту чи провести обидва аналізи.
Для лікування алергії до вишень та/або черешень використовуються лікарські засоби двох груп:
- Антигістамінні препарати. Випускаються у вигляді таблеток, сиропів, крапель. Для лікування дітей використовують препарати останнього покоління, які не мають побічної дії у вигляді підвищеної сонливості, а також не впливають на роботу серця.
- Гормональні препарати (кортикостероїди). Для лікування дітей використовуються досить рідко і лише в тих випадках, коли ефект від інших засобів відсутній.
Але пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для здоров’я, а будь-який препарат з цих або інших груп або їх комбінацію може прописати лише лікар.
Алергія до фруктів вимагає дотримання дієти
Без припинення контакту з алергеном будь-яка медикаментозна терапія буде малоефективною. Тому, якщо вам або вашій дитині лікар поставив діагноз саме алергії до вишні або черешні, підтверджений відповідним тестом, першим кроком у боротьбі з захворюванням має стати виключення з раціону не лише цих ягід у свіжому, замороженому чи сушеному вигляді, а й продуктів, що містять їх. Це, зокрема, варення, соки, компоти, кулінарні вироби.
Також під контролем лікаря важливо скласти список інших продуктів, до молекул яких перехресну із черешнею та вишнею сенсибілізацію маєте саме ви. І також виключити цю їжу з раціону.
Людям, що мають той чи інший вид харчової алергії, також радять носити спеціальні браслети із зазначенням, на які саме продукти у них виникає реакція.
Метод діагностики, який точно визначить до якого з алергенів і яку саме — первинну чи вторинну — алергію до фруктів маєте ви, наразі доступний і в Україні. Це молекулярна алергодіагностика.