Алергія на кукурудзу зустрічається зрідка, але її важко діагностувати
Ви скуштували кукурудзу або продукти з її вмістом, і у вас виникли кропив`янка, нудота чи почався нежить? Цілком вірогідно, що це алергія на кукурудзу.
До інших симптомів цього захворювання належать:
- болі в животі,
- порушення травлення,
- хрипи,
- задишка та утруднене дихання,
- кашель,
- відчуття стиснення в горлі,
- хрипкий голос,
- слабкий пульс,
- блідо-синє забарвлення шкіри,
- набряк губ та/або язика,
- запаморочення та сплутана свідомість.
Але найнебезпечнішим проявом гіперчутливості до кукурудзи або, як її називали у Центральній Америці, звідки пішов цей злак, маїсу, є анафілаксія. Вона несе пряму загрозу життю та потребує негайної допомоги лікаря.
На відміну від алергії на інші харчові продукти, наприклад, яйця чи молоко, які входять до числа найважливіших харчових алергенів, алергія на кукурудзу зустрічається дуже рідко.
Як діагностується алергія на кукурудзу
Але при цьому її складно діагностувати за допомогою стандартних шкірних тестів. Адже чутливість до харчового алергену кукурудзи важко відрізнити від алергії до іншого насіння, а також — до пилку злаків. Саме до родини злакових належить і кукурудза.
Відтак одним зі способів встановлення діагнозу чутливості до маїсу є елімінаційна дієта. За неї з раціону пацієнта усувається як сама кукурудза, так і будь-який продукт, що її містить. Якщо симптоми алергії після переходу на таку дієту зникають, можна говорити про гіперчутливість до кукурудзи.
А от серед останніх діагностичних інструментів, які дозволяють встановити чутливість до кукурудзи, — багатокомпонентний молекулярний тест ALEX. До його панелі входять 2 молекулярні алергени цього злаку.
У тому числі – ZEA m 14. Він належить до групи білків-переносників ліпідів (lipid-transfer protein, LTP). Має дуже високу термостійкість і здатний викликати анафілаксію.
Алергенні білки кукурудзи
У дослідженнях пацієнтів із чутливістю до кукурудзи було з’ясовано, що 86 % з них реагували саме на Zea m 14. Він виявлений, зокрема, в кукурудзяному борошні. Така висока чутливість до Zea m 14 робить його основним алергеном маїсу.
Ба більше, наявність саме цього білка в кукурудзі зумовлює високий ступінь її перехресної реактивності із:
- персиком,
- яблуком,
- волоським горіхом,
- арахісом,
- рисом,
- насінням соняшника,
- французькою квасолею,
- абрикосом.
Втім, така перехресна реактивність загалом виражена помірно. Тобто, як вважається, її розвивають трохи більше ніж половина людей з алергією до маїсу.
Але з цього правила є винятки. Так, доведено, що кукурудзяний LTP має високу перехресну реактивність із LTP рису та персика, але не пшениці чи ячменю. Також високий ступінь схожості — 72 % — мають LTP кукурудзи та коров’ячого гороху.
Інший алерген кукурудзи − Zea m 25, тіоредоксин. Він є на 74 % ідентичним з алергенним білком пшениці Tri a 25 і виявляє з ним чітку перехресну реактивність.
Дослідники дійшли висновку: тіоредоксини є алергенами, що можуть сприяти виникненню симптомів астми пекаря. Також вони можуть бути пов’язані з алергією на пилок злаків.
Важливо, що люди з алергією на кукурудзяний пилок можуть також проявляти алергію до насіння кукурудзи через наявність в них обох білка Zea m 13.
Крім названих, у насінні кукурудзи ідентифіковані ще щонайменше 12 алергенних білків з меншим клінічним значенням. Серед них паналергенний профілін Zea m 12.
Втім, у насінні кукурудзи його значно менше, ніж у пилку цієї рослини, або в плодах помідора чи в селері. Цей профілін може мати невелике клінічне значення, оскільки руйнується при тепловій обробці. Проте його наявність у насінні кукурудзи здатна відігравати важливу роль у розвитку професійної астми через вдихання кукурудзяного борошна або пилу.
Лікування алергії на кукурудзу
Найефективнішим способом лікування алергії на кукурудзу є повне виключення з раціону як самого злаку, так і продуктів, що його містять. Це, зокрема:
- розпушувачі,
- кукурудзяна каша,
- кукурудзяна та інші рослинні олії,
- сироп та висівки з кукурудзи.
Коли вживання кукурудзи чи контакту з нею уникнути неможливо, варто порадитись із лікарем щодо препаратів, здатних зменшити прояви захворювання, та режиму їх приймання.
Які ще захворювання викликає кукурудза?
Окрім астми, професійний контакт із кукурудзою, її борошном або пилом може призвести до розвитку алергічного риніту. Зокрема, у працівників пекарень, млинів та тих, хто працює на виробництві кормів для тварин.
Повідомлялося і про професійну астму через пил цієї зернової рослини. Він призводив до звуження бронхів, викликаного реакцією, опосередкованою IgE.
Зафіксовані випадки алергічних реакцій на порошок кукурудзяного крохмалю, який використовується як присипка для медичних рукавичок. Симптоми включали кропив’янку, періодичні епізоди задишки, ангіоневротичний набряк та астму.
Також кукурудза вважається одним із продуктів, що спричиняють еозинофільний езофагіт — харчовий розлад. Симптоми такої недуги свідчать про гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, але не піддаються звичайній терапії рефлюксу.