Алергія на корицю: підступна та багатогранна

189


А ще вона важко діагностується. Пояснюється це тим, що майже на всіх продуктах та виробах, до складу яких входить кориця, написано лише «ароматизатор». А от згідно з даними Американського коледжу алергії, астми та імунології, алергія на корицю властива приблизно 3 % людей з алергією.

Їжа, запах і навіть дотик до кориці можуть викликати не лише помірну алергічну реакцію, але й анафілаксію. 

Кориця — це пряність з м’яким смаком, яка надає аромату багатьом солодким та солоним стравам. 

Найбільше її вирощують на Шри-Ланці, в Китаї, Індії та Південно-Східній Азії. Два основні види коричного дерева:

  • цейлонська кориця (Cinnamomum zeylanicum чи C. verum), яка цінується вище;
  • китайська (Cinnamomum cassia чи C. aromaticum), яку ще називають касією. 

Касія насправді зараз розповсюдженіша і майже витіснила справжню корицю. Зазвичай касія продається під виглядом кориці у пакетиках з коричним порошком.

Саму пряність добувають з внутрішньої частини кори обох дерев. Кора касії товща, темніша, їдкіша, грубіша та має менш витончений смак. Це основне джерело коричної олії. А використовують її для виготовлення ліків, оригінальних страв, напоїв та засобів гігієни.

Відтак кориця є популярною протягом багатьох віків завдяки не лише смаку, але й лікувальним властивостям. 

Алергія на корицю чи її непереносимість?

За аромат кориці відповідає корична олія. У корі дерева вона знаходиться у вигляді коричного альдегіду, у листі — у вигляді евгенолу, а у корені — як камфора. 

Є в рослині й інші активні компоненти: евгенолу ацетат, невелика кількість альдегідів, кетонів, спиртів, летких речовин та терпенів.

Найбільш потужною речовиною, яка викликає алергічний контактний дерматит у гіперчутливих людей, є коричний альдегід. Але у порошковій кориці його набагато менше, ніж у коричних паличках.

Коричний альдегід може викликати як алергічні реакції, так і непереносимість.

Якщо ви маєте алергію на корицю, імунна система постійно включатиме захисну функцію при взаємодії з цією пряністю. Організм визначатиме коричний альдегід як алерген і вироблятиме проти нього антитіла. При цьому опасисті клітини виділятимуть гістамін — речовину, що обумовлює появу симптомів алергічної реакції

Непереносимість кориці може викликати симптоми, схожі на алергію. Але при непереносимості імунна система задіяна досить рідко. 

При цьому стані людину турбуватимуть:

Однак багато пацієнтів з непереносимістю можуть вживати проблемну пряність, хоча і в обмеженій кількості.

Але для того, аби точно знати, що у вас – алергія чи непереносимість їжі, потрібно звернутись до лікаря.

Їжа та напої, до складу яких входить кориця

Пряність випускається у вигляді паличок або порошку, а також може бути прихованим інгредієнтом у готових стравах.  

Кориця присутня в широкому спектрі продуктів та напоїв:

  • випічці;
  • пудингах та десертах;
  • морозиві;
  • цукерках та жувальній гумці;
  • сухих сніданках та зернових батончиках;
  • карі та ароматному рисі;
  • сумішах прянощів, таких як китайські «5 спецій» або гарам масала;
  • супах та соусах;
  • трав’яних чаях;
  • фірмовій каві.

Важливо знати, що кориця може бути не внесена у перелік інгредієнтів того чи іншого продукту. Майже в усіх країнах світу цю пряність маркують просто як ароматизатор або спецію

Крім їжі, кориця також присутня в таких засобах особистої гігієни, як зубна паста та рідина для полоскання рота. А ще в ароматизаторах та парфумах.

При цьому на етикетці також вказують просто ароматизатор.

Симптоми алергії на корицю

Прояви алергії виникають при вживанні пряності або її прямому контакті зі шкірою. Людям з алергією також небезпечно нюхати корицю.

При її вживанні у їжу можуть виникнути шлунково-кишкові симптоми:

  • нудота,
  • біль або дискомфорт у животі,
  • блювання,
  • діарея або рідкий стілець.

При взаємодії з корицею чутлива людина може отримати контактний дерматит. Стан характеризується:

  • запаленням шкіри,
  • почервонінням,
  • свербежем,
  • появою висипу.

Крім того, можуть виникнути респіраторні симптоми:

У деяких людей при вживанні кориці виникає запалення слизової оболонки рота, зокрема через вплив коричного альдегіду. Таке запалення називається контактним стоматитом. Для нього характерні:

  • розлади смаку,
  • печія в роті,
  • відчуття оніміння,
  • свербіж,
  • надлишкове слиновиділення,
  • біль.

Окрім того, можуть розвиватися хейліт, глосит, гінгівіт та періоральний дерматит.

Найгіршим варіантом може бути анафілаксія, тобто небезпечний для життя стан, котрий потребує негайної медичної допомоги. Для нього властиві втрата свідомості, прискорений пульс, падіння артеріального тиску, утруднене дихання. 

Як діагностується алергія на корицю

Алергію на окрему пряність виявити дуже складно. Адже потрібно відстежувати всі продукти та напої, здатні викликати реакцію.

Повідомте лікаря, якщо у вас є реакція на інші харчі або якщо хтось із членів родини страждає алергією на корицю. При цьому слід записувати, після вживання якої саме їжі найчастіше з’являються симптоми.

Прик-тест

Саме його, зокрема так званий прик-ту-прик, або натуральний прик-тест, насамперед призначають для діагностики алергії на корицю. Під час процедури лікар-алерголог або медична сестра проколюють шкіру і в місце уколу вводять причинний алерген. В нашому випадку — невелику кількість самої пряності. 

Якщо у вас справді алергія на корицю, шкіра почервоніє або вкриється невеличкими пухирями. Якщо змін на шкірі не відбудеться, лікар виключить діагноз алергічної чутливості до кориці.

Патч-тести

Патч-тест проводять при підозрі на контактний алергічний дерматит. При обстеженні пластир, просочений алергеном, наноситься на спину і знаходиться там протягом 48 годин. 

Позитивний результат патч-тесту підтверджується наявністю пухирів, виразок, почервонінь та висипів на шкірі через 2, за потреби 3-4, а також через 7 діб від дня початку тестування.

Аналіз крові на алергію

Призначається з метою вимірювання імуноглобуліну Е, тобто кількості антитіл, що виробляються імунною системою, коли реакція на речовину має алергічну природу. Якщо цей показник високий — наявна алергія на корицю.

Факторами ризику вважаються:

Неалергічні захворювання, викликані надмірним вживанням кориці

Важливо знати, що кориця не тільки корисна та ароматна. Окрім алергії пряність здатна спричинити й інші захворювання та проблеми.

Ураження печінки

Касія є багатим джерелом кумарину. Його вміст в молотій кориці може коливатися від 7 до 18 мг на чайну ложку. При цьому допустима добова доза кумарину складає 5 мг на 59 кг ваги людини. 

Декілька досліджень показали, що зловживання корицею викликає сильну інтоксикацію та ураження печінки.

Наприклад, у 73-річної жінки через тиждень після лікування цукрового діабету корицею з’явилось токсичне ураження печінки.

Ризик появи раку

Дослідження на тваринах довели, що надмірне вживання кориці збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Досліди проводились на гризунах, яким постійно давали кумарин. В результаті майже у всіх піддослідних тварин з’явились ракові пухлини в легенях, печінці та нирках.

Вчені вважають, що при постійному вживанні кумарин пошкоджує структуру ДНК, підвищуючи ризик розвитку раку.

Поява виразок у роті

Надмірне вживання коричного альдегіду може викликати запальний процес в ротовій порожнині.

Окрім виразок у роті можливі такі симптоми:

  • набряк язику та ясен,
  • печія або свербіж,
  • білі плями на слизовій.

Частіше за все виразки з’являються у тих, хто вживає занадто багато масла кориці та жувальних гумок з її смаком. Адже саме ці продукти містять велику кількість альдегіду.

Падіння рівня цукру у крові

Високий рівень цукру в крові може призвести до діабету, серцевих захворювань та інших проблем зі здоров’ям. Кориця значно знижує тиск й у деяких випадках може використовуватись замість інсуліну. 

Але систематичне або надмірне вживання пряності може викликати різке падіння цукру, тобто гіпоглікемію. Її симптоми — втома, запаморочення, втрата свідомості.

Найбільш схильними до падіння цукру вважаються люди, котрі приймають ліки проти діабету. Кориця, навіть у мінімальних дозах, може посилити дію препаратів і викликати неприємні симптоми.

Задуха

Вживання занадто великої кількості кориці може призвести до проблем з диханням. А також викликати кашель та блювання.

Крім того, коричний альдегід сильно подразнює горло та дихальні шляхи.

Людям, хворим на астму та інші респіраторні захворювання, слід триматись якомога далі від коричного порошку.

Взаємодія кориці з ліками

Виключити корицю з раціону слід людям, котрі приймають ліки проти діабету, хвороб серця та печінки. Пряність підсилює не лише дію лікарських засобів, але і їх побічні ефекти.

Лікування та профілактика алергії на корицю

Зняти легкі симптоми алергії можна за допомогою препаратів, що пригнічують дію гістаміну.

При важких формах алергії лікар призначить автоінжектор адреналіну. Використовувати його слід у випадках анафілаксії.

Основним і найважливішим методом профілактики є повна відмова від кориці.

Щоб забезпечити це, слід дотримуватись таких правил:

  • Перш ніж придбати той чи інший продукт, поцікавтесь, чи входить кориця до його складу.
  • Ефірні олії на основі кориці використовуються для ароматерапії та масажу. Замініть їх іншими. 
  • Корична олія — інгредієнт помад та масок для обличчя. Тому будьте дуже обережні при покупці цих косметичних засобів.
  • Уникайте жувальних гумок та цукерок з запахом кориці. 

Якщо у дитини алергія на корицю, повідомте про це вчителя. Замовляючи їжу в ресторані, скажіть персоналу про свою алергію і попросіть не класти небезпечну пряність в обрані страви.