Алергія на петрушку чи користь від неї? Не плутайте симптоми та дізнайтесь, як уникнути захворювання
Більше ніж добова норма вітаміну А, половина добової норми вітаміну С, п`ятиденна норма вітаміну К та десята частина норми фолієвої кислоти. Всі ці речовини містяться лише в 30 грамах свіжої порізаної петрушки — рослини, без якої важко уявити будь-який салат, суп чи м`ясну страву. Втім, увесь цей корисний мікс здатна перекреслити алергія на петрушку, що проявляється не лише характерними для харчової гіперчутливості симптомами, а й вкрай небезпечним фотофітодерматозом.
Зазвичай як приправи у кухнях різних країн світу використовуються два види петрушки. Перша — французька — має кучеряве листя. Листя петрушки італійської пряме.
Належить петрушка до родини Apiaceae, тобто селерових. Їх ще називають зонтичними, або окружковими.
А відтак ця рослина є родичкою відомих алергенними властивостями моркви, кропу, фенхелю та кмину. А ще селери, яка входить до топу 14 найважливіших харчових алергенів світу.
Зважаючи на таку спорідненість, не дивно, що алергічні реакції може спровокувати й сама петрушка.
Симптоми алергії на петрушку
Проявами гіперчутливості до цієї рослини бувають:
- свербіж у носі та в очах,
- хрипи,
- набряк гортані,
- кропив`янка.
Ще один симптом алергії на петрушку — контактний дерматит. Як професійне алергічне захворювання він зустрічається у садівників, які займаються вирощуванням рослини.
Але головна небезпека петрушки криється в здатності спровокувати напад анафілаксії. Ця системна реакція, що одночасно вражає різні органи, несе пряму загрозу життю та потребує негайного введення адреналіну.
Спеціалізована література містить два детальних описи важких алергічних реакцій в осіб, гіперчутливих до петрушки.
Так, у 24-річної жінки, що мала в анамнезі сезонний ринокон’юнктивіт, приблизно через 5 хвилин після вживання декількох сирих листків руколи розвинувся ангіонабряк губ і язика, пов’язаний зі свербежем в роті та горлі та відчуттям задухи.
Подібний епізод стався з цією пацієнткою двома місяцями раніше. Тоді вона їла піцу з помідорами та руколою. Крім того, жінка повідомила, що раніше в неї розвивався ангіоневротичний набряк губ після вживання страв з сирою петрушкою. Також пацієнтка мала епізоди еритематозно-набрякових уражень рук після контакту з сирим листям петрушки та руколи.
Водночас жінка не повідомляла про симптоми алергії після вживання цих продуктів у вареному вигляді.
Інший епізод стався з 41-річною жінкою. За 45 хвилин після вживання салату із петрушкою, рисом та айраном вона відчула тепло в усьому тілі та свербіж.
Через короткий проміжок часу з`явилися стискаючий біль у животі, утруднене дихання, серцебиття. А за лічені хвилини у жінки розвинувся сильний ангіоневротичний набряк очей та губ, потім з`явилися прояви кропив`янки по всьому тілу.
До цього жінка не мала жодних епізодів анафілаксії. При цьому вона розповіла, що протягом декількох років майже щодня вживала по склянці подрібненої петрушки, щоб поліпшити здоров’я.
Жінка повідомила, що протягом останніх перед нападом анафілаксії місяців відчувала легкі припливи та серцебиття після вживання петрушки. Цю реакцію організму пацієнтка розцінювала як ознаку того, що петрушка приносить користь для «підтримки здоров’я».
Алергени петрушки
Науковцям невідомо, які саме алергени петрушки є відповідальними за розвиток гіперчутливості до неї. І хоча в цій рослині виявлений білок, пов`язаний з основним алергеном пилку берези Bet v 1, повідомлення про його алергенні характеристики відсутні.
Водночас науковці припускають, що саме цей білок провокує розвиток перехресної алергії до петрушки у людей, які вже сенсибілізовані до березового алергену.
Цей же білок може бути відповідальним і за перехресну алергічну реакцію на селеру у вигляді кропив`янки, набряку та анафілаксії, яка розвинулася в особи, сенсибілізованої до петрушки, моркви та амброзії. Це припущення підтверджується тим, що алерген селери Api g 1 має не лише 60 % подібності до березового Bet v 1, а й схожі характеристики з двома білками петрушки.
Також із петрушки виділена хітиназа класу II. Але чи є цій білок алергенним та чи подібний він до алергенних хітиназ інших рослин, наприклад, капусти, їстівного каштану, огірка чи помідора, науковці поки що не з`ясовували.
Небезпека петрушкових відбілювань
Утім, алергенні білки — не єдина загроза, що криється в петрушці. Як і інші рослини родини селерових, вона накопичує в собі речовини, що можуть спричинити фототоксичну шкірну реакцію, а саме фітофотодерматит, або фотодерматит.
Його ознаки: почервоніння, свербіж, набряк та лущення шкіри. Також можуть розвиватися важкі опіки, що розповсюджуються вглиб шкірного покрову по всій його товщині.
Окрім петрушки подібні реакції можуть викликати, зокрема:
- селера,
- лайм,
- інжир,
- манго,
- фісташки,
- морква,
- а також борщівник — ще один представник родини зонтичних.
Тож якщо ви щойно покуштували свіжу петрушку, краще деякий час утриматися від перебування на сонці.
Алергія на петрушку: діагностика та лікування
Якщо у вас виникла підозра, що маєте алергію на петрушку, обов`язково зверніться до лікаря-алерголога. Адже лише він здатен спростувати або підтвердити ваш алергічний статус.
Для цього у розпорядженні медиків багато методів. Один з них — молекулярний тест ALEX2. Завдяки йому можна не лише встановити факт наявності IgE-обумовленої гіперчутливості до петрушки, а й з`ясувати, до яких інших 295 алергенних молекул та екстрактів має чутливість пацієнт.
А от інший тест — FOX — дозволяє визначити IgG-залежну непереносимість петрушки.
Отримавши результати аналізів, лікар зможе призначити правильну стратегію лікування. Окрім уникнення самої петрушки це може бути відмова від споживання інших, перехресних з нею харчових продуктів.