Алергія на індичку загрожує людям, гіперчутливим до курятини

0 904

Багате на вітаміни групи B та P, а також фосфор, м`ясо індика водночас відрізняється низьким вмістом холестерину. І хоча цей продукт вважається дієтичним та гіпоалергенним, насправді алергія на м`ясо індички існує. Утім, випадків такої гіперчутливості реєструється значно менше, ніж сенсибілізації до курятини.

Водночас, як зазначають науковці, саме люди, чия імунна система надмірно реагує на м`ясо курки, найбільше ризикують стати гіперчутливими до індички. І найчастіше це трапляється із підлітками та молоддю.

Симптоми алергії на індика

Про те, що людина сенсибілізувалася до м’яса індика, можуть свідчити відчуття свербежу в горлі, а також набряк рота та ділянки навколо нього. Серед інших можливих симптомів:

Проте найбільшу загрозу становить анафілаксія – системна алергічна реакція, що одночасно вражає декілька органів та потребує негайної медичної допомоги. 

Розвиватися алергія на м`ясо індички може паралельно з алергією на індичі яйця, але так трапляється не завжди. 

Окрім цього, люди, гіперчутливі до м`яса індички, можуть мати й алергію на самого птаха, сенсибілізувавшись до його пір`я та пуху. Як наслідок контакт з індиком викликає симптоми з боку очей та дихальної системи: нежить, кашель, хрипи, чхання та інші. 

Також існують повідомлення про те, що пір’я птаха викликає алергічну астму та, можливо, атопічний дерматит

Водночас встановлено, що справжня алергія на пір’я зустрічається рідко. А деякі позитивні реакції на прик-тести та екстракти пір’я могли бути викликані алергенами кліщів, що оселилися в ньому.

Професійні хвороби, пов’язані з алергією на індика

А ще індиче пір`я може спровокувати захворювання, відоме як алергічний альвеоліт, або легенева алергія птахівників чи фермерів.

Недуга характеризується запаленням паренхіми, тобто внутрішньої тканини легень, у бронхіолах та альвеолах. А проявитися може або незабаром після контакту з алергенами птахів, або після тривалого їхнього впливу, як це трапляється із працівниками сфери птахівництва. 

Симптоми алергічного альвеоліту − задишка, кашель та лихоманка. Захворювання може мати й летальні наслідки.

Алергія до індички та бобових зустрічається разом

Також у науковій літературі описаний випадок алергії на індичку у пацієнта, гіперчутливого до бобових.

Діагноз йому встановили під час обстеження перед операцією з трансплантації печінки та застосуванням імуносупресивної терапії.

Як зазначають фахівці, трансплантація органів із застосуванням інгібіторів кальциневрину є фактором ризику розвитку нової харчової алергії та, ймовірно, погіршення вже наявної. Відтак у післяопераційний період надзвичайно важливими є не лише імуносупресивна терапія, а й дієта, при якій з раціону виключаються певні продукти.

З огляду на це 31-річного чоловіка, якому мали пересадити печінку, направили на обстеження щодо наявної у нього алергії на їжу. Було встановлено, що у 29-річному віці після вживання курячого м’яса, приготованого на грилі, у чоловіка розвинулися генералізований свербіж, долонна еритема, спазм гортані та дисфагія, тобто порушення ковтання.

Роком пізніше подібні епізоди сталися при вживанні м’яса індички, теж підсмаженого на грилі, та м’яса качки.

При цьому пацієнт ніколи не скаржився на неприємні відчуття після вживання сої, деревних горіхів та варених або свіжих яєць.

Під час алергологічного обстеження чоловіку робили прик-тести з вареним та сирим м’ясом курки, індички й качки та з вареною і сирою червоною та чорноокою квасолею.

Молекулярні тести на алергію показали IgE-опосередковану гіперчутливість пацієнта до екстрактів сирого м’яса курки та індички. Позитивним виявився й аналіз на чутливість до екстракту бобів. Відтак сенсибілізацію до квасолі, індички та курятини було підтверджено.

Діагностика алергії на індика

Звичайно, перевіритися на алергію до індички варто не лише тим, хто потребує трансплантації. Звернутися до лікаря-алерголога необхідно будь-кому, хто після вживання індичого м`яса або контакту з пір`ям птаха відчув погіршення стану здоров`я.

Чи дійсно причина криється саме в індичці, допоможе з`ясувати молекулярний тест ALEX2 – найсучасніший метод діагностики алергічних захворювань, який дозволяє визначити IgE-опосередковану чутливість пацієнта до 295 алергенів одночасно. Причому за допомогою тесту можна визначити й перехресні реакції, притаманні саме цьому пацієнту.

Інший діагностичний інструмент, що допоможе розібратися у сприйнятливості вашого організму до м’яса індички, — молекулярний тест FOX. Він створений спеціально для визначення харчової непереносимості, за якої у пацієнта синтезуються антитіла IgG. Тест дозволяє визначити чутливість до 286 харчових продуктів.

Відтак на основі результатів цих та інших аналізів лікар зможе розробити для вас індивідуальні рекомендації. Зокрема, підібрати персоніфіковану дієту.

Алергія на м’ясо індички виникає не лише в людини

До речі, сенсибілізуватися до м`яса цього птаха можуть й домашні улюбленці — коти та собаки. 

Так, у собак алергія на індичку проявляється висипом на шкірі, блювотою та випадінням шерсті. А ще тварина може кусати власні лапи через зуд, який супроводжує алергічну реакцію.

Що ж стосується котів, то окрім цих симптомів при алергії на індичку у них виникають діарея, виділення з очей, хрипи та утруднене дихання, набряк рота, горла або язика. 

Коментарі
Loading...