Алергія на продукти та непереносимість їжі: в чому різниця і що радять лікарі
Деякі люди помічають після вживання певних харчових продуктів несприятливі реакції: дискомфорт з боку травної системи, шкірні висипи, свербіж шкіри та/або слизових, утруднене дихання й набряк гортані. Останні симптоми за відсутності кваліфікованої й вчасної допомоги можуть призвести до найгірших наслідків — смерті пацієнта.
Аби правильно визначитись, що саме — харчова алергія чи непереносимість їжі — спричиняє ваші проблеми, необхідно разом із лікарем розібратись у причинах виникнення хворобливого стану. Це не лише дозволить призначити адекватне лікування, а й значно покращить якість життя.
Як виникають алергія та непереносимість
Перш за все потрібно знати, що алергія розпочинається, коли імунна система людини помилково сприймає молекули їжі як шкідливих агентів і атакує їх. Це призводить до синтезу надмірної кількості антитіл IgE, які, фіксуючись на опасистих клітинах, спричиняють розвиток алергічної реакції.
При харчовій непереносимості симптоми з’являються без залучення імунної системи. Ця проблема пов’язана із нездатністю шлунково-кишкового тракту людини засвоювати певні продукти або їхні складники.
Така нездатність, у свою чергу, викликана недостатньою кількістю або вродженою відсутністю ферментів, потрібних для розщеплення в організмі певної їжі. Ще одна причина — запалення слизової шлунково-кишкового тракту.
Наприклад, майже 30 % мешканців України зазначають, що з віком вживання молока чи молочних продуктів викликає у них дискомфортні відчуття. Кожен сотий відчуває симптоми харчової непереносимості після вживання їжі зі злаків (пшениці, жита, ячменю). Розповсюджена непереносимість хімічних консервантів, бобових, полуниці та інших.
За даними наукових досліджень, 80 % населення світу мають несприйнятливість одного або декількох продуктів, про що навіть не підозрюють. Адже реакція організму на продукт може проявитися через декілька днів після його вживання.
Якою буває симптоматика
Алергія до їжі та харчова непереносимість можуть мати досить схожі симптоми. Обидві можуть проявлятись у вигляді:
- нудоти,
- болю у животі,
- діареї,
- блювоти.
При непереносимості до цих симптомів можуть додатись:
- метеоризм,
- печія,
- головний біль,
- роздратованість або нервозність,
- млявість.
При алергії поєднуються зазначені симптоми та:
- висип,
- кропив’янка,
- свербіж,
- задишка,
- втрата свідомості,
- запаморочення,
- біль у грудях,
- припухлість очей,
- раптове зниження артеріального тиску,
- набряклість гортані і язика,
- анафілактичний шок.
При першому ж утрудненні дихання або ковтання треба викликати невідкладну допомогу чи звернутись до лікаря. Анафілактичний шок може стрімко прогресувати та призвести до смерті.
Підказки у таблиці допоможуть відрізнити харчову алергію від несприйнятливості їжі.
Алергія | Непереносність | |
---|---|---|
Відбувається | Раптово | Поступово |
Що викликає | Найменша кількість їжі починаючи з другого приймання | Значна кількість продукту |
Частота | Кожного разу при вживанні навіть незначної кількості продукту | При неодноразовому вживанні у великих обсягах |
Безпечність | Небезпечна для життя | Безпечна |
Поширені види харчової алергії та непереносимості
Відомі понад 160 різноманітних харчових алергенів. Проте в 90 % випадків харчова алергія виникає через вживання таких продуктів або їхніх складників:
Найпоширенішою несприйнятливістю їжі є непереносимість лактози. При цьому захворюванні організм не може перетравлювати лактозу (молочний цукор), яка міститься в молоці і молочних продуктах.
Іншим видом непереносимості є чутливість до сульфітів або інших харчових добавок. Ці хімічні речовини застосовуються як консерванти у виробництві харчових продуктів, напоїв та ліків. Згідно з європейськими стандартами маркування продуктів, вміст харчових добавок обов’язково має бути зазначений на етикетці.
Найвідомішою, судячи з реклами у ЗМІ, харчовою непереносимістю є неспрйнятливість клейковини або глютену, який міститься в пшениці, ячменю та житі. Іноді імунна система сприймає цей білок як чужорідний і бореться з ним, одночасно руйнуючи стінки тонкого кишківника.
Через це робота самого кишківника та засвоєння у ньому поживних речовин (кальцію, заліза, вітаміну В9) значно погіршується.
Такий стан має назву «целіакія». На неї страждає усього 1 % людей, але кожен третій може відчувати її прояви саме через непереносимість глютену, а не алергію до нього.
Лікування та діагностика
Найкращим способом запобігання харчовій алергії та несприйнятливості є уникнення шкідливих продуктів та їхніх компонентів у будь-якому вигляді.
Лише лікар зможе з’ясувати, що саме — алергія чи непереносимість їжі — є причиною погіршення вашого стану, підібрати адекватне лікування та розробити точні дієтичні рекомендації.
Значною мірою посприяє діагностиці та лікуванню вашого захворювання:
- Ведення харчового щоденника, у якому зазначено, які продукти ви вживаєте та як почуваєтеся після кожної їди. Доцільно та зручно використовувати для цього програми електронного здоров’я у вашому смартфоні, де є опція занотовування щоденних страв.
- Проведення молекулярної алергодіагностики за допомогою персоналізованого молекулярного тесту ALEX.
- Виключення з раціону деяких підозрілих продуктів.
Якщо у вас виявиться харчова алергія, доведеться повністю відмовитись від вживання продукту-алергену. Адже навіть дотик, вдихання чи мікроскопічна доза такої їжі можуть викликати гостру реакцію організму, навіть небезпечну для життя.
Маючи непереносимість, мусите значно зменшити кількість шкідливих продуктів у раціоні та, за потреби, навіть виключити їх або вживати продукти-замінники.
Щоб запобігти появі симптомів:
- Дізнайтесь, вживання якого саме продукту викликає погіршення вашого самопочуття.
- Якщо маєте харчову алергію, носіть браслет, де зазначений продукт-підразник.
- У закладах харчування завжди попереджайте про шкідливі для вас продукти.
- Навчіться розпізнавати на етикетках маркування небажаних продуктів та речовин.