18 порад, як уникнути харчової алергії на свята
Святковий сезон зазвичай сповнений веселих зустрічей, посиденьок з друзями за столом. Однак, якщо у вас або близьких харчова алергія, гостини та інші заходи з частуванням пов’язані з певною тривогою. Ми підібрали рекомендації про те, як уникнути харчової алергії на свята.
Незалежно від того, харчуєтесь ви вдома, поблизу нього чи подорожуєте закордоном, ось кілька порад, які допоможуть безпечно пережити святкування.
Як запобігти харчовій алергії у домашніх умовах
Якщо у ці святкові дні ви нікуди не їдете, чому б не провести захід у себе? Таким чином ви зможете переконатися, що їжа, яка подається, безпечна, і узгодити з гостями, що вони можуть приносити до вашої оселі.
- Проінструктуйте гостей, якщо вони допомагатимуть вам з приготуванням святкового столу. Перевірте, що всі, хто готує, обробляє та подає страви, знають, як правильно це робити, щоб запобігти алергічній реакції.
2. Перед приготуванням читайте етикетки на продуктах. Чемно попросіть гостей повідомити, що саме вони збираються взяти з собою.
3. Мийте руки водою з милом перед тим, як брати їжу, щоб запобігти перехресній реакції.
4. Готуйте та подавайте кожну страву на окремому чистому посуді – це також допоможе уникнути перехресної реакції.
5. Виділіть спеціальне місце для продуктів, які викликають алергію. Якщо харчових алергенів декілька, може бути складно відмовитися від вживання всіх. У цьому випадку спробуйте подавати страви, які не викликають алергії, на окремий стіл. Для їх приготування також використовуйте окремий посуд.
6. Маркуйте їжу. Зробіть декоративну картку із зазначенням інгредієнтів кожної страви, щоб гостям було легко визначати, чи є в ній алергени.
Як уникнути алергенів, якщо ви йдете в гості
Першою чергою треба чітко знати, до яких саме харчових продуктів ви маєте алергію. Найчастіше це складники топу 14 найалергенніших харчових продуктів.
Це, зокрема:
Тож, будучи у гостях:
7. Пропонуйте допомогу хазяїнові. Якщо допомагаєте спланувати меню або купувати для нього інгредієнти, ви зможете обирати безпечні для вас продукти. Якщо допомагатимете готувати, зможете гарантувати для себе, що певні страви не містять алергенних компонентів та не набудуть їх в процесі приготування.
8. Беріть із собою безпечну їжу. Запропонуйте принести з собою страву, що є для вас безпечною. Господар домівки буде вдячний, що йому не доведеться готувати для вас окремо.
9. Попросіть тримати продукти, що не містять алергенів, окремо. Якщо господар не може запобігти появі алергенних для вас продуктів на його кухні, запропонуйте йому заздалегідь покласти не алергенні для вас продукти в окреме місце та в окремому посуді.
10. Насамперед обслужіть себе. Коли всі сядуть до столу, їжа може стати потенційно забрудненою. Тому до початку трапези принесіть чи покладіть їжу собі, близькій людині.
11. Не забувайте про напої. Часто люди забувають, що святкові напої також здатні можуть містити приправи чи ароматизатори.
Майте на увазі, що багато напоїв можуть включати:
- полин – вермут та абсент;
- сульфіти – вина;
- кедрові горіхи та ячмінь – крафтове пиво;
- молоко;
- глютен – пиво.
А ще є найрізноманітніші інгредієнти у коктейлях, безалкогольних та тих, що містять алкоголь. Та й самі напої з градусом, здатні, окрім алкогольного отруєння чи непереносимості, викликати алергію.
Як уникнути харчової алергії на свята в ресторані
Якщо ви подорожуєте під час відпустки, уникати алергенів може бути особливо важливим.
12. Знайдіть безпечні варіанти. Загляньте в місцеві ресторани й подивіться, чи є там меню зі списками інгредієнтів кожної страви. Розгляньте можливість використання знайомих вам мережевих ресторанів: дуже часто вони використовують ті самі інгредієнти й готують їжу однаково.
13. Принесіть картку алергенів (chef card). Щоб переконатися, що продукти, які ви замовляєте, не містять харчових алергенів, а персонал кухні може знизити ризик перехресного зараження, принесіть із собою картку з інформацією про значущі для вас алергени: назвами та малюнками (якщо не впевнені, що розумієте місцеву мову). Покажіть chef card офіціанту або повару.
14. Не соромтесь відмовитись від їжі. На кухні можуть статися помилки, тому цілком нормально відправити страву назад, якщо ви попросили видалити харчовий алерген, а цього не зробили.
Про що слід пам’ятати, якщо у вас діти з харчовою алергією
Діти з харчовою алергією, особливо маленькі, не завжди знають, у яких продуктах містяться їхні харчові алергени. Ви ж не хочете, щоб вони схопили печиво, а потім ви разом з’ясували, що ласощі містять алергенні горіхи?
Ось кілька основних правил, які варто обговорити з дитиною, щоб уникнути харчової алергії:
15. Приймати їжу лише з вашого дозволу.
16. Особисто накладайте їжу до дитячої тарілки, щоб знизити ризик перехресного зараження страв.
17. Візьміть безпечну їжу з собою. Незалежно від обговорень з господарем меню святкового столу про всяк випадок візьміть із собою не алергенні для дитини святкові ласощі.
Заздалегідь повідомте дитині безпечний план поведінки під час відпустки та нагадуйте їй, як уникнути харчової алергії на свята.
Ще одна порада: завжди носіть із собою ін’єктор адреналіну
Навіть коли вжито всіх запобіжних заходів, завжди є ймовірність, що ви, ваша кохана людина або дитина випадково проковтнуть те, чого не слід. І це стане причиною алергічної реакції.
Людині зі схильністю до ризику важкої анафілаксії лікар може призначити носіння з собою автоін’єктора адреналіну.
Діагностика та лікування харчової алергії та непереносимості
Якщо вас непокоїть, що ви або дитина страждаєте на харчову алергію, не зволікайте. Запишіться на прийом до лікаря-алерголога, який проведе діагностику вашої алергії, розповість про усі ризики, допоможе у лікуванні та складе персоніфіковану дієту.
Зокрема, для того, щоб дізнатися, які саме продукти викликають у вас алергію, лікар може порадити молекулярну діагностику. Наприклад, молекулярний тест ALEX2 дозволяє визначити алергічну чутливість до 295 алергенних молекул та екстрактів одночасно. Це 99,9 % відомих науці алергенів.
Втім, не лише алергія може зіпсувати радість від святкового столу. Мікс продуктів здатен загострити непереносимість їжі, яка також є частою супутницею багатих застіль.
Пояснюється несприйнятливість нездатністю організму перетравити той чи інший продукт. Непереносимість до 286 харчових продуктів можна визначити за допомогою іншого молекулярного тексту – FOX.
Трохи належної обачності та ретельна підготовка – і ви зможете насолодитись усіма святами, які запланували на завершення цього та початок прийдешнього року.