Що таке алергія на риб’ячий жир?
Маючи алергію на рибу або молюсків, ви вважаєте за необхідне уникати риб’ячого жиру? Доцільна пересторога. Цей продукт дійсно здатний викликати важкі та загрозливі для життя реакції. Принаймні, випадки реакцій пацієнтів на риб’ячий жир та біодобавки із ним вже зареєстровані в Україні. Отже, розберемось, чи існує алергія на риб’ячий жир?
Алергія на рибу є досить поширеною харчовою недугою. Її білки входять до вісімки найважливіших харчових алергенів.
Парвальбумін — білкова сполука із риб’ячих м’язів — у деяких пацієнтів викликає реакцію. Є ймовірність, що парвальбумін мають у собі й окремі сорти риб’ячого жиру.
Що таке риб’ячий жир
Риб’ячий жир у великій кількості присутній у тих її видах, які живуть у холодних водах світового океану. Зокрема, в скумбрії, оселедці, анчоусах, тунці та інших.
Крім того, риб’яче масло добувають з печінки деяких риб, приміром тріски.
Якщо у вас є алергічна реакція на цей продукт, вам треба знати, які ще жири є його різновидами:
- жир печінки тріски,
- масло криля,
- морська ліпідна олія,
- жир тунця,
- лососеве масло.
Важливо також знати, що добавки з риб’ячим жиром не регулюються та не перевіряються. Вони можуть виготовлятися на тих же фабриках, що й інші види морепродуктів. А отже, не виключена присутність невеликої кількості риб’ячих або молюскових білків навіть у чистому риб’ячому маслі.
Капсули риб’ячого жиру можуть також містити желатин з риб. З цієї причини багато добавок до першого позначені застереженням: “Уникайте цього продукту, якщо у вас алергія до риби”.
Риб’ячий жир мають у собі рецептурні ліки проти високого рівня холестерину в крові. На етикетках цих препаратів та в інструкціях до них має бути зазначено, що люди з алергією/чутливістю до риби або молюсків можуть мати й побічні ефекти від таких ліків.
Чи справді існує алергія на риб’ячий жир
Алергічні реакції на риб’ячий жир вкрай рідкісні. Проте, на жаль, вони трапляються саме через те, що цей продукт є компонентом багатьох біодобавок.
Коли люди, чутливі до білків риби, намагаються отримати необхідні вітаміни та мінерали зі спеціально розроблених комплексів, вони часто не вбачають зв’язку між своєю алергією та, приміром, омега-3 жирними кислотами, які є складниками риб’ячого жиру.
Тож, якщо у вас алергія на рибу або молюсків, перш ніж прописувати собі вітамінні комплекси, краще відвідати лікаря-алерголога. І принести з собою добавки з риб’ячим жиром, які ви збираєтеся вживати.
Лікар зможе провести тестування, щоб з’ясувати, чи є у вас реакція на ці конкретні добавки.
За висновками американських алергологів, особи, чутливі до риби та молюсків, мають низький ризик алергічної реакції на чистий риб’ячий жир.
Втім, такий ризик все ж існує. А тому його потрібно попередити, проконсультувавшись з лікарем щодо ймовірної реакції на БАДи, які ви хочете вживати.
Які прояви може мати алергічна реакція
Алергія на риб’ячий жир — це відгомін алергічної чутливості людини до риби або інших морепродуктів.
Приблизно 40 % пацієнтів із алергією до риби чи молюсків відчувають першу реакцію вже у дорослому віці. Втім, такі харчові алергії також можуть розпочатися в дитинстві та тривати протягом життя.
Прояви алергії до риб’ячого жиру:
- закладеність носа;
- хрипи;
- набряк губ, язика, обличчя;
- головний біль;
- свербіж шкіри;
- кропив’янка або інші висипи;
- набряк рук або інших частин тіла;
- нудота або блювота;
- біль у шлунку або діарея.
Алергічні реакції на риб’ячий жир будуть такими ж, як і реакції на рибу або молюсків. Крім того, може розвинутись небезпечне для життя ускладнення алергії — анафілаксія.
Негайно викликайте швидку при таких симптомах:
- відчуття грудки у горлі або його набряк,
- утруднене дихання;
- запаморочення чи непритомність;
- зниження кров’яного тиску;
- шок.
Побічні ефекти
Якщо у вас немає алергії на рибу або молюсків, ви, ймовірно, не матиме реакції на риб’ячий жир. Але у деяких людей він може викликати реакції, які не є алергією.
Зокрема, шкідливим може бути вживання занадто великої кількості риб’ячого жиру. Якщо організм не спроможний перетравлювати цей продукт, ви відчуватимете симптоми харчової непереносимості.
Зверніться до лікаря, якщо після вживання риб’ячого жиру помітили хоча б один із симптомів:
- нудота,
- кислотний рефлюкс,
- розлад шлунку,
- здуття живота,
- діарея,
- низький кров’яний тиск,
- кровоточивість ясен,
- безсоння.
Діагностика алергії
Порадьтеся з сімейним лікарем або лікарем-алергологом, якщо у вас виникають реакції після приймання риб’ячого жиру.
Ведіть харчовий щоденник (це зручно робити у смартфоні), щоб відстежувати свої симптоми. Записуйте, коли і скільки риб’ячого жиру ви прийняли, що ви їли, чи виникли реакції та які саме.
Лікар-алерголог може діагностувати у вас алергію до риб’ячого жиру, риби чи молюсків. Можливо, вам знадобиться один або кілька тестів, таких як:
- Аналіз крові. Лікар спрямує зразок вашої крові до лабораторії. Там її перевірять на наявність антитіл, які ваш організм виробляє до алергенів риби чи молюсків.
- Прик-тест. Голка занурюється в невелику кількість білка риби або молюсків. Лікар проколює цією голкою шкіру. Якщо протягом 15-20 хвилин спостерігатиметься шкірна реакція у вигляді пухиря або червоної плями, можна зробити висновок про наявність алергічної реакції. Такі ж тести проводяться зі стандартизованими комерційними алергенами.
- Провокаційна харчова проба. Лікар дасть вам з’їсти невелику кількість риби або молюсків. Якщо у вас виникне будь-яка реакція, вам зможуть швидко поставити діагноз та надати допомогу. Такі тести проводяться лише у клініках, обладнаним реанімаційним відділенням.
Яких харчів уникати, якщо у вас алергія на риб’ячий жир
Якщо у вас діагностована алергія або чутливість до масла, добутого з риб, потрібно буде уникати певної їжі.
Виробники харчів можуть додавати риб’ячий жир до упакованих продуктів, щоб сприяти їх збереженню та/або додати їм корисних властивостей.
Зокрема, його можуть містити:
- соуси та заправки для салатів,
- супові суміші й супи швидкого приготування,
- йогурти,
- заморожені продукти,
- протеїнові коктейлі,
- капсули з омега-3 жирними кислотами,
- полівітаміни.
Тому завжди уважно перевіряйте етикетки.
Інші джерела омега-3
Риб’ячий жир рекомендується як складова здорового харчування, оскільки містить багато жирних кислот омега-3. Вони корисні для серця і здоров’я організму в цілому.
Але можна отримувати омега-3 жирні кислоти з інших продуктів:
- насіння чіа, льону, коноплі;
- соєвих бобів;
- волоських горіхів;
- брюссельської капусти;
- портулаку;
- шпинату;
- яєць;
- продуктів з молока тварин, які харчуються травою;
- яловичини;
- веганських добавок.
Отже:
Алергія на риб’ячий жир дуже рідкісна. Насправді це алергічна реакція на присутній у ньому білок риби або молюсків.
Непереносимість риб’ячого жиру виникає не через алергію, а через недостатність ферментів для його перетравлення.
Загалом симптоми алергії на риб’ячий жир такі ж, як прояви алергії на рибу або молюсків. Ваш лікар може провести кілька тестів, які допоможуть підтвердити чи спростувати наявність алергії на риб’ячий жир.
Якщо ж діагноз підтверждено, не приймайте добавки з цим продуктом і завжди тримайте при собі дозатор епінефрину.