Чому алергія на фундук така важка? Причини, симптоми, перебіг та можливості лікування
Фундуком називають лісовий горіх, який є плодом ліщини. Алергія на фундук зустрічається досить часто і переноситься вкрай важко.
Висока алергенність цього продукту пояснюється тим, що він містить як важкостравні білки, так і алергени, гіперчутливість до яких обумовлена сенсибілізацією до пилку берези. Втім, давайте покроково.
Чому і де виникає алергія на фундук
Отже, фундук — горіх деревний, тобто плід ліщини. Це дерево належить до родини березових і в природі росте в Європі та Західній Азії.
Алергія на фундук може виникати двома шляхами: як первинна харчова алергія, опосередкована імуноглобуліном Е (IgE), або як синдром оральної алергії (СОА). Ця реакція вторинна: перехресна алергія, пов’язана із чутливістю до пилку. Вона називається синдромом «пилок – плоди».
Відтак не дивно, що алергія на фундук є найпоширенішою алергією на деревні горіхи в Європі. А самі плоди належать до топу 14 найнебезпечніших харчових алергенів у світі.
Згідно з оглядом наукових даних, на гіперчутливість до лісового горіха у різних країнах Європи припадає від 17 до 100 % випадків алергії до горіхів. Поширеність алергії на фундук відрізняється залежно від клімату та віку пацієнтів.
У Північно-Західній, Східній та Центральній Європі алергія на лісовий горіх частіше пов’язана з гіперчутливістю до пилку берези. Тобто є перехресною. А от у Південній Європі чутливість до фундука є істинною.
Вона не пов’язана з пилком, а обумовлена переважно сенсибілізацією людей до білків-переносників ліпідів (LTP) та білків зберігання. Особливо поширений цей вид алергії серед дітей.
Продукти, що містять фундук
Найбільше їх полюбляють діти та підлітки. Адже до переліку страв і продуктів з фундуком входять:
- шоколад, інші складники якого також мають алергенні властивості;
- печиво;
- солодке масло;
- змішані горіхові закуски;
- кондитерські вироби, наприклад праліне;
- шоколадно-горіхові пасти, такі як Nutella;
- начинки для морозива;
- десерти;
- дріжджова випічка;
- заправки для салатів;
- лікери.
Алергени фундука
Відомі та описані 11 алергенних білків фундука. Деякі з них присутні як в пилку ліщини, так і в самому лісовому горіхові. Це Cor a 1, Cor a 2, Cor a 6.
Саме чутливість до цих сполук обумовлює виникнення синдрому оральної алергії при чутливості до фундуку.
Для прояву цього стану потрібно, щоб людина вже мала сенсибілізацію до пилку берези. Чому до берези, спитаєте ви? А тому, що люди, які мають алергію на дерева, найчастіше сенсибілізовані до Bet v 1 – головного алергену березового пилку. Адже береза — найпоширеніше дерево-алерген помірного клімату Європи.
Своєю чергою білок Bet v 1 за будовою схожий на білки пилкових зерен інших березових: граба, вільхи, а також ліщини. І виникнення СОА в цьому випадку пояснюється перехресною реактивністю між схожими за будовою алергенами лісового горіха і берези (Cor a 1 та Bet v 1, Cor a 2 та Bet v 2).
Дослідження, проведене у Фінляндії, виявило, що поширеність алергії на фундук серед людей із сенсибілізацією до пилку берези становила 84 %.
Містком між пилком та горіхом ліщини може бути протеїн Cor a 10. Хоча цей білок зустрічається лише в пилку, вважається, що він може обумовлювати й чутливість до плодів ліщини.
Білки зберігання та LTP
Виключно у фундуку описані ще сім алергенів: білок LTP Cor a 8 та білки зберігання Cor a 9, Cor a 11, Cor a 12, Cor a 13, Cor a 14, Cor a 15.
Ці шість сполук належать до груп глобулінів, альбумінів та олеозінів. Всі ці білки відомі здатністю спричиняти істинну харчову алергію з важкими реакціями, включаючи анафілаксію.
Річ у тім, що рослина синтезує такі білки у насінні, яким є ядро горіха, щоб краще його зберегти:
- Зокрема, білками зберігання є глобуліни (Cor a 9, Cor a 11) та альбуміни (Cor a 14). Вони забезпечують насінню цілісність до й після проростання.
- Олеозіни (Cor a 12, Cor a 13 та Cor a 15) утримують в насінні жири та допомагають йому пережити висихання.
Відтак всі три класи білків, а також білок LTP Cor a 15, є стабільними до температури та перетравлення. Їх нашій травній системі важко засвоїти.
Продукти розпаду названих білків є також важкостравними. І, проникаючи через шлунково-кишковий тракт у кров, розпізнаються імунною системою як ворожі. Тож вона виділяє проти цих речовин антитіла.
Які симптоми має алергія на фундук
А тому первинна харчова алергія на лісовий горіх, як правило, проявляється важкими симптомами, що призводять до бронхоспазму або анафілаксії. Остання може супроводжуватися ангіонабряком та кропив’янкою.
Крім того, буквально впродовж 2 годин після вживання причинного алергену людина може спостерігати:
- прояви екземи;
- симптоми алергічного ринокон’юктивіту;
- нудоту, блювоту;
- біль в животі;
- діарею;
- свистяче дихання;
- кашель або нежить;
- набряк губ, язику або обличчя (саме вони є проявами ангіонабряку);
- серцево-судинні реакції.
Найкращими діагностичними маркерами істинної алергії на фундук та ризику виникнення серйозних симптомів у пацієнта вважається наявність у нього антитіл до білків Cor a 14 та до Cor a 9.
Синдром оральної алергії на фундук, пов’язаний з чутливістю до пилку берези, також може протікати з різним ступенем важкості. Це може залежати від концентрацій у повітрі на той час, коли людина з’їла фундук, пилку рослин: берези, самої ліщини, вільхи або граба.
СОА спостерігається переважно у дорослих. Його прояви обмежуються ротом та глоткою. Анафілаксія розвивається зрідка.
Схильність до синдрому оральної алергії мають люди з атопічним дерматитом, котрі страждають на важку алергію через ранню сенсибілізацію до харчового алергену.
В ретроспективному дослідженні, проведеному в Японії, виявили, що атопічний дерматит зустрічається у 56 % пацієнтів, які повідомляли про клінічну алергію на фундук. У третини пацієнтів з цією недугою була зареєстрована ще й астма.
Окрім вживання фундуку небажані реакції може викликати його контакт зі шкірою. Особливо у людей з атопією, бо олія лісового горіха використовується в деяких кремах та оліях для ванн.
Алергія на лісовий горіх може виникати й у поєднанні з іншими видами чутливості до деревних горіхів: волоських, пекану, мигдалю, кеш’ю, фісташок, макадамії, бразильського.
Чи можна замінити фундук кокосом або мускатним горіхом?
Це питання слід вирішувати лише з лікарем-алергологом. Бажано після проходження тесту на алергію.
Адже якщо у вас виявиться справжня алергія на фундук, виключивши його з раціону ви позбавите себе білків, жирів та марганцю. Ці речовини присутні в кокосі та мускатних горіхах, котрі дуже рідко викликають алергію.
Насправді кокос — фрукт, хоча в Європі він маркується як деревний горіх. Пояснюється це тим, що в європейських країнах задокументовані випадки алергії на кокос.
Мускатний горіх — це насіння мускатного дерева. Тому він може бути безпечним для людей з алергією на деревні горіхи.
З арахісом трохи складніше. Він не є горіхом в класичному розумінні цього слова. Арахіс, який ще називають земляним горіхом, належить до бобових.
Вважається, що тільки від 25 до 40 % людей, що страждають на алергію до арахісу, мають реакцію і на лісові горіхи. Відтак науково доведено, що люди з алергією на арахіс можуть спокійно їсти лісові горіхи.
Діагностика алергії на фундук
Може бути проведена двома шляхами. Це прик-тест із самим лісовим горіхом або ж, що набагато ефективніше, — багатокомпонентний молекулярний тест на алергію. Така діагностика є особливо точною.
Зокрема, тест ALEX2, який дозволяє визначити чутливість пацієнта як до пилку, так і до горіхів ліщини. Включаючи, що дуже важливо, Cor a 14 та Cor a 9 — клінічні маркери важких анафілактичних реакцій.
А заразом людина, яка пройде такий тест, отримає алергологічний паспорт. І дізнається не лише про спектр своєї чутливості, а й про перехресні реакції, які при цьому виникають.
На підставі цієї інформації лікар-алерголог зможе скласти правильну індивідуально підібрану дієту.
Лікування алергії на фундук
Найчастіше полягає в уникненні вживання алергену. Втім, наразі розробляється метод сублінгвальної імунотерапії (СЛІТ), яка може знизити чутливості до лісових горіхів.
Дослідження, проведене на дітях, показало, що СЛІТ призводила до десенсибілізації до фундука.
Але така імунотерапія вважається малоефективною для людей похилого віку. Толерантність до алергенів фундука може розвинутись і після курсу алергенної імунотерапії (АІТ) при лікуванні алергії на цвітіння дерев.