Алергія на коров`яче молоко у дітей підвищує ризик атопії в дорослому віці
Якщо вашій дитині поставили діагноз «алергія на коров`яче молоко», це ще не привід впадати у відчай. Адже ті, хто страждає на це захворювання, хоч нижчі за зріст і важать менше за однолітків, мають гарні шанси на одужання.
Такого висновку дійшли данські науковці. Їх результати, що дали підстави для такого твердження, оприлюднені у грудні 2020 року. Але ці ж дослідження довели, що алергія на коров`яче молоко у дітей підвищує ризик атопії в дорослому віці.
Як зазначають автори, раніше їхні колеги досліджували природний перебіг алергії на коров’яче молоко (АКМ) та розвиток атопічних захворювань у підлітків. Але водночас досліджень, які включають тривалі спостереження за такими пацієнтами у дорослому віці, бракує.
Тож данські вчені вирішили звернути увагу на перебіг АКМ у дітей від народження до 15 та 26 років. А ще — на розвиток атопічних захворювань у дітей з алергією на коров`яче молоко у порівнянні з дітьми, що не мають цієї недуги.
Учасниками дослідження стали 1 749 новонароджених. Протягом першого року їхнього життя, а також у віці 18 місяців, 3, 5, 10, 15 та 26 років вони проходили опитування, фізичний огляд та шкірні прик-тести, які є одним із методів діагностики алергічних захворювань.
Також в учасників дослідження визначали рівень cпецифічних імуноглобулінів IgE, які свідчать про наявність гіперчутливості до білків коров’ячого молока. А з 10-річного віку респондентів до цих досліджень було додано ще й спірометрію.
Алергія на молоко: симптоми та причини
На початку дослідження 39 дітей, тобто 2,2 %, мали діагноз АКM. Головними симптомами цього виду алергії є:
- утруднене дихання;
- хрипи;
- риніт;
- чхання;
- бронхіальна астма;
- почервоніння шкіри;
- висип;
- свербіж;
- дерматит;
- екзема;
- кропив’янка;
- нудота та блювота;
- діарея;
- кольки, спазми;
- метеоризм;
- закреп;
- ангіоневротичний набряк;
- анафілаксія.
Причиною таких реакцій може стати один або декілька з 25 алергенних молочних білків, головним серед яких є казеїн.
Як зазначають дослідники, у віці 3, 5 та 26 років рівень одужання піддослідних пацієнтів склав відповідно 87, 92 та 97 %. Але водночас науковці з`ясували:
гіперчутливість до коров`ячого молока у ранньому дитинстві, особливо IgE-опосередкована, є фактором підвищеного ризику розвитку у дорослому віці інших атопічних захворювань.
Так, серед тих, кому в дитинстві діагностували АКМ, у віці 15 років були більше поширені астма та ринокон’юнктивіт. А у 26-річному віці — астма та атопічний дерматит.
Отже, хоча діти, гіперчутливі до коров`ячого молока, здатні перерости це захворювання, у дорослому віці вони мають підвищений ризик захворіти на інші алергічні недуги.
Коров’яче молоко — новий алерген номер один
Що стосується самого молока корови, то цей продукт входить до топу 14 найбільш значущих харчових алергенів. До цього переліку алергологи включили, зокрема, яйця, рибу та інші морепродукти, а також арахіс, селеру та гірчицю.
Останні дані свідчать, що гіперчутливість до білків коров’ячого молока зростає, виводячи його серед харчових алергенів на перший план.
При цьому АКМ є найпоширенішою харчовою алергією у дорослих, що страждають на еозинофільний езофагіт. Але найбільше тих, хто має таку алергію, серед немовлят та маленьких дітей.
Так, за світовою статистикою, молоко корови є причиною алергії щонайменше у 2-7,5 % дітей віком до трьох років, які мешкають в Європі та Америці. А от для дорослих цей показник становить лише 1 відсоток.
Як з`ясували американські науковці, діти з алергією на білки коров’ячого молока, нижчі та важать менше, ніж їхні однолітки, чутливі до арахісу або фундуку. Ця різниця в рості та вазі зберігається до раннього підліткового віку.
Водночас вчені встановили, що молоко корови здатне захистити людину від респіраторних інфекцій. А якщо дитина споживає цей продукт змалечку, знижується ризик її захворювання на астму у шкільному віці.
Але це твердження стосується лише сирого молока або такого, що пройшло мінімальну обробку. Захисні властивості такого продукту пов`язують із вмістом у ньому омега-3-поліненасичених жирних кислот, які беруть участь у виробленні протизапальних речовин.