Як дізнатись, що у вас харчова алергія
Існує декілька способів перевірити, чи є у вас харчова алергія. І для забезпечення точного діагнозу лікарі часто використовують комбінацію цих методів.
Алергія виникає, коли наша імунна система реагує на щось із навколишнього середовища, наприклад, на пилок, спори грибів або певну їжу. За оцінками американських Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), харчову алергію мають приблизно 4−6 % дітей. Діагностується вона і в дорослих, але рідше.
Харчові алергени та симптоми недуги
Кількість продуктів, які можуть викликати алергічну реакцію, досить значна. Але лише вісім із них є причиною 90 % серйозних алергічних реакцій:
- коров’яче молоко;
- яйця;
- молюски;
- деревні горіхи, такі як волоські, мигдаль, бразильські та кеш’ю;
- арахіс;
- пшениця;
- соя;
- риба.
Симптоми харчової алергії можуть проявитися як незабаром після їди, так і через декілька годин. До найпоширеніших із них належать:
- набряк язика, рота або обличчя;
- червоні сверблячі пухирці на шкірі (кропив’янка);
- свербіж губ і рота;
- хрипи;
- біль у животі;
- нудота, блювота або те й інше;
- діарея;
- анафілаксія.
Якщо такі симптоми виникають у вас чи вашої дитини, потрібно зробити тест на наявність харчової алергії.
Діагностика харчової алергії
Тестування на харчову алергію, як правило, базується на тому, що у вашій крові вироблялися антитіла до імуноглобуліну Е (IgE) у відповідь на певні продукти.
Але деякі тести вимірюють лише антитіла до імуноглобуліну G (IgG). Вони також доступні в Україні й можуть допомогти визначити у людини харчову непереносимість уповільненого типу.
Зокрема, тест FOX може визначити антитіла до 286 харчових продуктів. Цей аналіз дорого коштує і його не варто проводити, не проконсультувавшись попередньо щодо його необхідності з фахівцем.
Зважаючи на те, що харчова алергія може призвести до серйозних наслідків для здоров’я, краще, аби діагноз вам поставив кваліфікований лікар.
Шкірні проби
Детально дослідивши особисту та родинну історії хвороби пацієнта, лікарі зазвичай починають діагностику харчової алергії з проведення шкірного прик-тесту.
Він передбачає розміщення на шкірі спини або руки незначної кількості рідких екстрактів певних продуктів. Потім на шкірі робиться невеликий надріз, що дозволяє екстрактам потрапити під її поверхню.
Також при проведенні тестів на харчову алергію лікарі можуть використовувати пилкові алергени. Це пов`язане з тим, що люди, чутливі до пилку, можуть відчувати свербіж у роті та горлі після вживання певних фруктів та овочів, наприклад, яблук чи ківі.
Така реакція відома як синдром оральної алергії. Виникає вона через те, що білки цих продуктів схожі на білки пилку, а тому імунна система однаково реагує і на ті, й на інші.
Через 15-20 хвилин після нанесення розчину алергену лікарі оглядають місце надрізу, аби визначити, чи з’явилася алергічна реакція, така як висип або пухирці.
Хоча шкірні тести є надійними та відносно нескладними у проведенні, вони можуть дати помилково позитивні результати, тобто показати наявність алергії, якої у вас насправді немає.
Однак цей метод діагностики дає лікарям корисну інформацію для визначення напрямку подальших досліджень.
Аналіз крові
В інших випадках лікар може провести аналіз крові, особливо якщо ви приймаєте ліки, що можуть спотворити результати шкірного тесту.
Зразок крові направляється до лабораторії, де його піддаватимуть дії різних харчових алергенів.
Якщо у вас проявляються алергічні симптоми при споживанні певної їжі, а аналіз підтвердив високі рівні IgE до неї у крові, ймовірно, що ви дійсно маєте алергію на ці харчі.
Самі по собі специфічні IgE в крові, без симптомів на продукти, до яких вони виявлені, ще не є синонімом харчової алергії. Тому виключення цих продуктів з раціону без попередньої консультації з лікарем може призвести до появи симптомів алергії на харчові продукти у майбутньому.
Аналіз крові на антитіла є безпечнішим варіантом, ніж шкірний тест, який сам по собі може спричинити алергічну реакцію.
Саме тому найточнішим та найдосконалішим методом діагностики алергії сьогодні є багатокомпонентний молекулярний тест, за допомогою якого можна визначити чутливість і до харчових алергенів, і до пилку та інших груп алергенів одночасно.
З його допомогою можна визначити не просто продукти, що викликають алергію, а ще й білки, які є безпосередньою причиною реакції гіперчутливості з боку вашої імунної системи.
Наразі у сучасній версії тесту екстрактів алергенів та алергенних молекул 295.
Однак з часом чутливість до певних алергенів змінюється. Тому не виключено, що вам може знадобитись повторне обстеження на алергію, особливо якщо після першого з них ви не виконували вказівки доктора і не пройшли курс лікування алергії.
А певні види алергії можна вилікувати. Для цього застосовується метод алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ). Її ще називають алергенною імунотерапією (АІТ). Після проходження курсу такого лікування недуга зазвичай відступає на багато років, або й пожиттєво.
Для того, щоб лікування було ефективним, для нього потрібно застосовувати й препарати високої якості. Зокрема, таку мають алергени іспанської компанії Inmunotek, доступні в Україні.
Підібрати оптимальний для вас курс АІТ після відповідної діагностики може лише лікар.