Алергія на молоко: що треба знати про найголовніший чинник дитячої гіперчутливості
Алергія на молоко — найбільш поширена у світі дитяча харчова гіперчутливість. Такі висновки нещодавнього аналізу даних щодо захворюваності дітей на алергію в різних країнах.
Хоча українські педіатри вже давно вважають головним фактором алергії у дитячому віці саме молоко. А точніше — білки коров’ячого молока, зокрема казеїн.
Втім, наприклад, у США ще донедавна вважалося, що дитячий алерген номер один — то арахіс. Але згідно з даними педіатричних лікарень Америки, починаючи з 2019 р. важкі симптоми алергії у дітей частіше є пов’язаними з молоком, ніж з арахісом або лісовими горіхами.
А сама кількість дітей, госпіталізованих з приводу харчової анафілаксії, у тому числі зумовленої вживанням молока, зросла на 25 % в порівнянні з періодом 2006-2012 рр.
Відтак
коров’яче молоко є найбільш поширеною причиною харчової алергії у дітей молодших 5 років. Воно обумовлює близько половини всіх харчових алергій у немовлят віком до року. Але більшість дітей переростають цей стан.
Втім, вважають вчені, якщо в дитинстві у малюка спостерігався цей вид алергії, він буде більш схильним до алергічних реакцій у дорослому віці.
Алергія на молоко не приходить одна
Крім того, у немовлят з харчовою гіперчутливістю часто спостерігається астма, спричинена вживанням коров’ячого молока. Зберігається вона й у 7-29 % доросліших пацієнтів, чутливих до молока.
Молоко часто вважають причиною ринокон’юнктивіту маленьких дітей і навіть серозного середнього отиту.
А буває й так, що алергія на молоко зберігається у підлітків та дорослих. Тоді вона з більшою ймовірністю проявляється серйозними реакціями, зокрема анафілаксією.
Молоко – підступний фактор алергії
Так-так, алергія на білки коров’ячого молока — найбільш тривожна з усіх харчових алергій. Адже багато хто не знає, що вона може викликати дуже важку анафілаксію.
Наприклад, саме коров’яче молоко визнане причиною харчової алергії, яка з найбільшою ймовірністю призводить до смерті дітей шкільного віку у Великобританії.
При цьому люди не замислюються про те, скільки молока насправді споживають з їжею. А випадки алергічних реакцій на немолочні продукти або ті, що не містять молока чи м’яса, але мають у собі молочні білки, (наприклад казеїнат натрію) є непоодинокими.
Адже коров’яче молоко вживається сирим, пастеризованим, вареним або переробленим у вигляді:
У промисловості молоко переробляють в:
- казеїн,
- сироватковий протеїн,
- лактозу,
- згущене молоко,
- сухе молоко і багато інших харчових добавок та продуктів.
Молоко, сир та інші молочні продукти вживаються самостійно, а також як інгредієнти хліба, випічки й багатьох інших страв, наприклад млинців й супів.
Молоко і його похідні використовуються в найрізноманітніших кондитерських виробах:
- Карамельний смак найкраще розкривається зі згущеного молока.
- Казеїни сприяють утриманню вологи в цукерках.
- Гідролізовані молочні білки додають для збивання фрапе і зефіру.
- У випічці молоко покращує міцність і еластичність тіста, колір скоринки й готового виробу.
Білок коров’ячого молока, зокрема казеїн, можна знайти в домашньому пилі та інших нехарчових джерелах, таких як порошок латексних рукавичок, шкільна крейда і дерматологічні порошки (присипки).
Молоко використовується для виробництва шинки, ковбас та паштетів.
Гідролізоване молоко виробляється з сироваткових білків або казеїну.
Алергени молока
Молоко містить понад 40 білків, і всі вони можуть спричиняти імунну реакцію людини.
Молоко жуйних тварин, крім корови (наприклад буйволів, овець, кіз), а також людей, складається з тих самих або дуже схожих білків, що мають однакові структурні, функціональні та біологічні властивості. Однак людське молоко, на відміну від коров’ячого, не містить ß-лактоглобуліну (бета-лактоглобулін, або BLG).
Ще молоко людини та корови суттєво відрізняється співвідношенням сироваткових білків до казеїну: приблизно 60:40 у жіночому молоці та приблизно 20:80 у коров’ячому. А ще пропорціями конкретних білків.
Отже, коров’яче молоко містить від 3 до 3,5 % білків (БКМ), які можна розділити на 2 основні класи: казеїни (80 %) та сироваткові білки (20 %).
Саме казеїни випадають в осад при скисанні молока, утворюючи коагулят (сирок). Сироваткові білки залишаються розчинними в молочній сироватці.
Казеїни та сироваткові білки мають дуже відмінні фізико-хімічні та алергічні властивості. Так, коагулят містить фракцію казеїну, що включає 4 білки: альфаS1-, альфаS2-, бета- та каппа-казеїни.
Сироватка містить переважно глобулярні білки BLG та альфа-лактальбумін, або ALA. Є тут у невеликій кількості й інші компоненти, такі як бичачий сироватковий альбумін, лактоферин (LF), імуноглобуліни (Ig) та протеозопептон.
Раніше вважалося, що основним чинником алергії на коров’яче молоко є бета-лактоглобулін. Втім, подальші дослідження довели широку поширеність чутливості до різних білків коров’ячого молока.
До сьогодні виділені та описані такі алергени молока:
- альфа-лактальбумін Bos d 4;
- бета-лактоглобулін Bos d 5;
- бичачий сироватковий альбумін Bos d 6 (BSA), також присутній у лупі, м’язах та сироватці корови;
- імуноглобулін Bos d 7;
- казеїн Bos d 8;
- лактоферин Bos d;
- лактопероксидаза Bos d.
Інші алергени корів, які не містяться в молоці, а лише в коров’ячій лупі або в яловичині:
- ліпокалін Bos d 2;
- білок, що зв’язує кальцій, — Bos d 3;
- білок, що зв’язує пахучі речовини, — Bos d OBP.
Алергени сироватки
У сироватці коров’ячого молока міститься кілька алергенів.
ß-лактоглобулін (BLG) — найпоширеніший, на який припадає половина всього сироваткового білка. Не має аналога в жіночому молоці.
Альфа-лактальбумін — білок, що зв’язує кальцій. Його частка у сироватці складає 25 %.
Сироватковий альбумін — становить близько 5 % від загальної кількості сироваткових білків. BSA дуже схожий на альбумін сироватки крові людини. Його головна роль — транспортування, метаболізм і розподіл інших речовин, а також захист від вільних радикалів.
Лактоферин (LF) є специфічним для молока глікопротеїном, тобто білком, пов’язаним із цукром. Його можна знайти в молоці більшості видів ссавців, але на рівні, нижчим за 1 %.
LF присутній у значно вищих концентраціях у грудному молоці людини (і особливо в молозиві), ніж у коров’ячому. І хоча лактоферину у коров’ячому молоці дуже мало, вже доведено, що цей білок є важливим алергеном.
Коров’ячі імуноглобуліни IgG та IgE становлять близько 1 % загальної кількості білка молока та 6 % білка сироватки. Будова імуноглобулінів коров’ячого молока дуже схожа на будову людських.
Хоча дані про потенційну алергенність тваринних імуноглобулінів обмежені, вважається, що коров’ячі IgG також можуть бути причиною сенсибілізації у людей з істинною алергією до коров’ячого молока. Крім того, IgG є основним алергеном яловичини.
Лише 1,1 % від загальної кількості білка в молоці припадає на протеозопептон. Цей білок є термостійким і розчиняється в кислотах. Він утворюється при розпаді казеїну.
Білок м’якого сиру казеїн
А він, своєю чергою, є основним складником сирка — молочного коагуляту. Це тверда фракція білків, що міститься у сирі, утвореному після зсідання молока. Як вже зазначалося, до складу казеїнових білків входять альфа-, бета- та каппа-казеїни.
Молекули цих білків мають властивість об’єднуватися разом у великих кількостях. Тому казеїни й зсідаються при скисанні молока.
Які білки молока є найбільш алергенними?
При харчовій алергії організм сприймає казеїн та білки молочної сироватки як патогени й формує до них імунну відповідь. При цьому у людини утворюються антитіла, відомі як імуноглобуліни E (IgE).
Зазвичай вони захищають нас від бактерій, вірусів і паразитів. Але тут помилково синтезуються як захист від алергенних білків молока. IgE викликають в нашому організмі запалення та вивільнення гістаміну.
І найгіршим є те, що алергія до молока у дітей, як правило, розвивається зразу до декількох молочних білків.
Більшість пацієнтів з алергією на білки коров’ячого молока мають сенсибілізацію одночасно до бета-лактоглобуліну, казеїну, альфа-лактальбуміну, альбуміну сироватки, лактоферину та імуноглобулінів. Але рівні цієї сенсибілізації можуть суттєво різнитись.
Хоча найчастіше основними алергенами залишаються казеїн та бета-лактоглобулін, а також альфа-лактальбумін. Однак протеїни, що містяться у молоці в дуже низьких кількостях (такі як альбумін сироватки, імуноглобуліни та особливо лактоферин), також є важливими. Адже від 35 до 50 % пацієнтів з молочною алергією є сенсибілізованими до цих білків. А іноді хворі є чутливими лише до них.
Чутливість до казеїну зростає
Втім, за останні кілька років зросла і чутливість до казеїну. Як з погляду частоти, так і інтенсивності IgE-реакцій на цей білок.
До 90 % пацієнтів з алергією на БКМ сенсибілізовані саме до казеїну. Причому сенсибілізація до казеїну, бета-лактоглобуліну та альфа-лактальбуміну — перших трьох за важливістю коров’ячих білків — є тісно пов’язаною.
На відміну від неї чутливість до сироваткового альбуміну виявилась абсолютно автономною. Адже 50 % пацієнтів мають алергію на нього незалежно від їх чутливості до інших алергенів молока.
Скільки молока потрібно випити, щоб виникли симптоми алергії?
Дуже мало. Важкі реакції виникали вже після вживання казеїну, який використовується для виробництва м’ясних продуктів у концентраціях від 1,1 до 0,04 %.
У немовлят реакції часто виникають вже при концентраціях БКМ приблизно у 5 нанограмів на мл — це буквально сліди молочного білка. Відомий випадок анафілаксії у 3-річного хлопчика через заморожений десерт, що містив сліди сироваткових білків.
Якісна харчова лактоза, яка міститься у безмолочному дитячому харчуванні й має слідові кількості БКМ, також здатна спричиняти затримки у розвитку та проблеми з травленням. Також відомі випадки анафілаксії, спричинені ліками з лактозою, забрудненими молочним білком.
Таким чином, високий вміст білка, який робить молоко здоровим вибором для дітей, водночас може стати причиною серйозної реакції у певної частини дітей і дорослих. При цьому значну дозу алергену можна отримати вже з невеликої кількості продукту.
Оброблене молоко не завжди гіпоалергенне
Раніше вважалося, що теплова обробка або розщеплення, тобто гідроліз білків, може знизити алергенність молока. Але останні дані показали, що це не зовсім так.
І хоча нагрівання та травлення дійсно сприяють зміні структури та властивостей БКМ, нові сполуки, що утворюються, також можуть залишатись алергенними.
Наприклад, казеїн є термостабільним, а бета-лактоглобулін розкладається при нагріванні. Однак, якщо BLG взаємодіє з казеїном, то стійким може залишитись і він. Алергенність нагрітого продукту може збільшити й утворення згустків сиру.
Тим не менш пастеризація або кип’ятіння молока протягом 2-5-10 хвилин зовсім не зменшує алергенність молока або знижує її лише наполовину — внаслідок руйнації виключно сироваткових білків.
Вважається, що значно зменшує алергенність і гідроліз молочних білків. Однак кілька досліджень показали, що у пацієнтів з алергією на молоко все одно виникають IgE-реакції на ферментовані молочні продукти.
Це тому, що епітоп, тобто частина молекули, що відповідає за алергенність білка, є досить короткою. І не руйнується при частковому розвалі молекули БКМ. Такі частково зруйновані білки можуть бути причиною алергії на суміш у дитини.
А от ті дитячі суміші, до складу яких входять сильно гідролізовані молочні білки, є безпечнішими.
Чи можна пити молоко інших тварин при алергії на коров’яче?
Давно відомо, що молоко, м’ясо та лупа корови містять схожі алергени. Втім, вважається, що у людей, чутливих до молока, не завжди проявляється алергія на яловичину. Хоча буває і вона.
Так само і з молоком: хоча перехресна реактивність між коров’ячим та молоком інших ссавців існує, чи проявиться вона — це теж питання.
Загальний склад коров’ячого, овечого та козячого молока здається дуже подібним. Втім, існують відмінності у вмісті жиру, твердих нежирних та білкових молочних фракцій.
Наприклад, овече молоко містить майже вдвічі більше твердих речовин, ніж коров’яче, і більше казеїну та жиру. Вважається, що такий його склад призводить до частіших проявів непереносимості лактози — молочного цукру.
Білки козячого молока сильно відрізняються від білків інших ссавців амінокислотним складом. Відрізняється і пропорція різних молочних білків.
Втім, в молоці й овець, і кіз, і корови дуже високий вміст подібних за будовою казеїнів. Тому люди, що мають антитіла IgE саме до казеїну, є чутливими до молока всіх трьох тварин.
Однак IgE-відповідь організму також може бути специфічною. І алергічні реакції можуть виникати лише при вживанні козячого та овечого молока та сирів з них. При цьому алергії до коров’ячого молока та продукти з нього не спостерігається.
Деякі ж люди можуть переносити кобиляче або осляче молоко. Втім, наприклад, термолабільні алергени коров’ячого та ослячого молока є подібними. Відтак реакції може викликати молоко всіх трьох тварин — все індивідуально.
Менш алергенним для тих, хто чутливий саме до бета-лактоглобуліну, є оленяче молоко. Адже BLG оленя та корови відрізняються за структурою, і перехресна реактивність між ними є низькою.
Відтак відповідь на питання, чи можете ви замінити коров’яче на молоко іншої тварини у раціоні дитини, дуже індивідуальне. І залежить від її персональної чутливості до тих чи інших інгредієнтів молока.
Перехресні реакції з… рослинним молоком
До того ж, як не дивно, перехрест може спостерігатися не лише з молоком тварин, а й з молоком соєвим. Саме так: побічні реакції були зареєстровані у дітей з алергією на молоко, яких годували сумішами на основі сої.
Вважається, що така реакція — наслідок алергії… у самої корови. Адже тварина також може страждати на алергію до соєвого білка.
Втім, правдоподібніша версія говорить, що один з алергенів сої — гліциніноподібний білок — перехресно реагує з казеїном коров’ячого молока.
Симптоми алергії на молоко
Вона найчастіше проявляється шлунково-кишковими та дерматологічними розладами. При цьому, як правило, раніше з’являється саме дерматит та/чи кропив’янка. Такі діти часто мають й інші види алергії: їхні прик-тести на молоко позитивні, а в крові виявляються антитіла IgE до БКМ.
Продемонстровано, що BLG коров’ячого молока, що випила мати, яка годує грудьми, всмоктується в кишечнику і потрапляє в жіноче молоко. Вважається, що згодом цей білок може спричиняти кольки у немовлят.
Є й діти, алергія яких не характеризується синтезом IgE.
У дітей 4-14 років, які все ще мають алергію на молоко, шкірні симптоми стають менш вираженими. Але посилюються прояви з боку дихальної та травної систем.
Немовлята з ранньою сенсибілізацією до білків коров’ячого молока мають підвищений ризик подальшого розвитку інших харчових алергій та сенсибілізації до інгаляційних алергенів. Та й сама алергія на молоко частіше розвивається у дітей-атопіків.
Істинна алергія на молоко у дорослих людей частіше зустрічається у жінок.
При вдиханні молочні білки можуть спричинити професійну астму у доярок та людей, що працюють з порошковими білками.
Непереносимість лактози
Але частіше шлунково-кишкові симптоми після вживання молока й у жінок, і у чоловіків спричинені дефіцитом лактази — ферменту, який розщеплює молочний цукор лактозу. Цей стан називається непереносимістю лактози. Вважається, що дефіцит лактази відчувають близько 70 % жителів Землі.
Неперетравлення лактози і її бродіння у товстій кишці може викликати здуття, спазми в животі й діарею. Але цей стан не є небезпечним для життя.
Саме тому, ототожнюючи непереносимість лактози, яка є відомішим станом, та алергію до молока, люди часто нехтують своїми симптомами.
Але алергія на молоко та молочні продукти — то стан серйозний. А тому завжди варто розібратись, що дошкуляє саме вам: алергія чи непереносимість лактози.
Є і зворотний бік медалі: кольки, зригування молочними сумішами й поява при цьому висипу у немовлят іноді помилково приймають за алергію на молоко. Це змушує батьків без потреби купувати дорогі спеціалізовані суміші.
Діагностика алергії на молоко: IgE vs IgG
А тому вкрай важливою є правильна діагностика як алергії на молоко, так і непереносимості лактози.
Алергію на молоко у дитини або дорослого пацієнта можна діагностувати за допомогою прик-тестів або молекулярного тесту на алергію. Адже встановлено, що у дітей з алергією до БКМ IgE-антитіла в крові з’являлися раніше за клінічні симптоми. А от безмолочні дієти та розвиток толерантності до молока здатні знижувати рівні IgE до молочних білків.
Рівень антитіл IgG, які також виявляються при цьому стані й можуть сигналізувати про харчову непереносимість тих самих молочних білків, сягають максимуму у дітей віком від 5 до 12 місяців.
Встановлено, що високий рівень антитіл IgG проти ß-лактоглобуліну при атопічному дерматиті вказує на ефективність застосування у таких дітей безмолочної дієти.
Не-IgE-залежна алергія на молоко характеризується поступовим початком і тривалими симптомами, переважно з боку шлунково-кишкового тракту. Вони проявляються через кілька годин або навіть днів після вживання алергену.
Є й думка, що у розвитку алергії до молока бере участь не лише імунна, а й нервова система.
Алергія на молоко: чи можна запобігти?
Багато досліджень підтверджують, що відмова від коров’ячого молока та тривале грудне вигодовування є профілактикою молочної алергії. Втім, цей спосіб працює лише впродовж перших 3 місяців життя.
Наприклад, відомо, що відмова матері від коров’ячого молока, риби та курячих яєць протягом перших 3 місяців лактації зменшувала як поточну поширеність, так і частоту захворюваності на атопічний дерматит в атопічних дітей до 4 років.
А тому алергію на молоко пропонується профілактувати так само, як алергію до арахісу. Адже вже давно відомо, що у дітей, які з раннього віку регулярно вживали земляний горіх, ймовірність розвитку алергії до нього була набагато нижчою.
Тут раннє введення харчів сприяло розвитку толерантності, а не ранній сенсибілізації. Втім, з алергією до БКМ не все так просто.
Профілактичним засобом може бути вживання коров’ячого молока матір’ю. Якщо в родини схильності до алергії немає, то матір може потроху вживати цей продукт з перших днів годування грудьми. Втім, і тут краще порадитись із педіатром.
Матерям дітей зі схильністю до алергії не потрібно забувати, що в грудне молоко переходить сироватковий алерген корови бета-лактоглобулін.
А от переконливих даних щодо користі раннього введення молока у раціон немовляти поки що немає. А тому перш ніж почати годувати дитину коров’ячим чи молоком інших тварин, варто порадитись з лікарями: алергологом або педіатром.
Інший спосіб профілактики алергії на молоко — доскональне з’ясування механізму переростання алергії до нього. Вочевидь, якщо цей процес буде зрозумілим науці, у майбутньому можна буде контролювати саме його.