Алергія на равликів нагадує астму та притаманна тим, хто реагує на пил

0 1 270

В Україні молюски поки що вважаються делікатесом, тому алергія на равликів зустрічається дуже нечасто. Набагато більше випадків даного захворювання зафіксовано в Іспанії, Франції та Португалії, де черевоногих їдять не лише  вареними, але й у вигляді соусів, заправок, ікри та маринадів. 

До речі, саме ці продукти почали експортувати з решти Європи до України. А українські равликові ферми, яких стає все більше, працюють як на внутрішній, так і на європейський ринок. І крім власне черевоногих молюсків делікатесом стає їхня ікра.

Тому є ризик поширення алергії на равликів і у нас.

З метою вивчення впливу алергену равликів на організм людини вчені провели експеримент. До нього залучили 10 пацієнтів, котрі мали реакцію на равликів. У 8 пацієнтів було виявлено подразнення… бронхіального дерева. При цьому у 6 взагалі не спостерігались шлунково-кишкові та/чи шкірні симптоми, характерні для харчової алергії.

Равлики є безхребетними й належать до філогенетичних, або черевоногих молюсків. Відтак при проведенні діагностики алергії на інші види безхребетних, яких ми їмо, — кальмарів, крабів, креветок — у хворих часто не спостерігається жодної реакції. Адже ці тварини належать до іншого класу  — членистоногих. 

Втім, «проскочити» вдається не завжди. Адже і в тих, і в інших організмах є білки одного класу — тропоміозини. Вони й обумовлюють виникнення перехресних реакцій між равликами та морепродуктами.

Алергію на равликів можна сплутати з астмою

Алергія на равликів зустрічається рідше, ніж на креветок. Через запалення бронхіального дерева її симптоми нагадують астму

Хоча у деяких людей, чутливих до равликів, розвиваються:

І саме тропоміозин є винуватцем цих симптомів. Тому люди з алергією на равликів можуть мати реакцію на інші види молюсків, ракоподібних, а також неїстівних безхребетних — пилових кліщів та тарганів

Важливо знати, що алергени молюсків зберігають свій потенціал навіть після нагрівання до 100 градусів.

Найчастіше повідомлялось про алергічні реакції на такі види равликів:

  • коричневий та білий садовий;
  • бордовий;
  • виноградний;
  • середземноморський;
  • равлик Болі.

Слід пам’ятати, що даний вид черевоногих — це не риба. Тому люди, котрі мають алергію на равликів, можуть їсти рибу, і навпаки. 

Типи молюсків

Позаяк ми вживаємо морепродукти двох типів – молюсків та членистоногих (ракоподібних), буває алергія на один із цих видів, а буває і на обидва. Тому перш ніж проводити гастрономічні експерименти, слід порадитись із лікарем та зробити шкірні проби.

Отже, до ракоподібних належать такі створіння:

  • краб,
  • рак,
  • лангусти,
  • омари,
  • креветки,
  • морські їжаки.

До сімейства молюсків входять:

  • морські вушка,
  • квахоги,
  • морські блюдечка,
  • восьминоги,
  • устриці,
  • гребінці,
  • равлики (садові наземні та морські),
  • кальмари,
  • сурімі,
  • морські колеса.

Усі вони входять до топу 14 найнебезпечніших харчових алергенів

Але, на жаль, закон про обов’язкове маркування харчових продуктів поширюється лише на ракоподібних, а наявність молюсків на упаковках виробник зазначає не завжди. 

У зв’язку з цим країни ЄС вирішили ввести цей продукт до списку небезпечних алергенів, які мають обов’язково маркуватись. Коли ця практика дійде до України, поки що невідомо.

Алергія на молюсків? Уникайте закладів, де їх готують 

Людям, які мають чутливість до морепродуктів, лікарі радять обходити десятою дорогою місця їх приготування. Пояснюється це тим, що алергічна реакція може виникнути не лише при вживанні равликів або кальмарів, але й при вдиханні часточок алергенів, які виділяються при їх термічній обробці: варінні або смаженні. 

Тим, хто має алергію на молюсків, слід забути про кафе та ресторани з такими видами кухонь:

  • китайська,
  • японська,
  • тайська,
  • в’єтнамська.

Саме в таких місцях готують рибний соус із креветок та майже завжди подають різні види молюсків.

Слід також уникати каджунських та креольських страв, до складу яких входять равлики та креветки.

Деякі ресторани можуть використовувати бульйон з морськими продуктами як приправу або основу для соусів та супів. Тому, перш ніж замовити ту чи іншу страву, поцікавтесь в офіціанта, що входить до її складу.

Перелік страв з черевоногих

Пригостити молюсками вас можуть друзі та колеги. Тож варто знати найпоширеніші блюда, куди входять равлики та інші створіння того ж класу. Приблизний перелік:

  • французький рибний суп буйабєс;
  • риба в кислому цитрусовому маринаді севіче;
  • тушкована риба чоппіно;
  • напій «Кривава Мері», до складу якого входить суміш бульйону з молюсків та томатного соку;
  • креветки або омари в часниковому соусі;
  • страва з каджунських раків;
  • рагу із риби та молюсків гамбо;
  • іспанське блюдо з рисом та креветками — паелья;
  • джамбалайя — страва з каджунського рису, який заправляють соусом з креветок або раків;
  •  тайський рибний соус нам-прик;
  • в’єтнамський (фукуокський) рибний соус ниокмам.

Крім того, усі перераховані страви, як і самі равлики, потенційно можуть стати причиною харчової непереносимості. Отже, якщо вранці після відвідин ресторану морепродуктів ви відчуваєте біль у шлунку та кишечнику, здуття, закреп або діарею, це може бути саме непереносимість. 

А от щодо здатності равликової ікри викликати несприйнятливість чи алергію поки що не повідомляється. Її алергени ще не виділені й не описані.

Відтак не поспішайте ставити собі діагноз «алергія на равликів» самостійно, а порадьтесь з лікарем. Зокрема, детальнішу інформацію стосовно продуктів, котрих слід уникати при даній формі алергії чи непереносимості, можна отримати у лікаря-дієтолога.

Як діагностується алергія на равликів

Стандартизовані шкірні тести з алергенами равликів поки що не випускаються. Відтак найкращим способом виявити сенсибілізацію є молекулярні тести. 

Зокрема, АЛЕКС2, який визначає чутливість до 295 алергенів одночасно. Отже, він одразу може показати, чи маєте ви, крім гіперчутливості до равликів, алергію й до інших видів морепродуктів та пилових кліщів.

Нехарчові алергени

При важкій алергії на равликів та інших молюсків слід також уникати нехарчових алергенів. А саме:

  • органічних добрив;
  • корму для риб та домашніх тварин;
  • пов’язок на рану з панцирів креветок;
  • харчових добавок кальцію з раковин равликів або коралів;

Крім того, уникнути равликів набагато легше, ніж інших алергенів, адже коштують молюски дорого.

Коментарі
Loading...