Електронні цигарки викликають алергію

0 349

Про шкоду паління для здоров`я сказано та написано багато. Тож курці, які не в змозі викинути цигарки раз та назавжди, але хочуть зменшити ризик для здоров`я — свого та оточення, переходять на електронні засоби для паління. Але, як виявляється, і вони не є безпечними. Електронні цигарки викликають алергію. Про це йдеться в роботі науковців університету Лінкольна (США).

Вже доведено, що паління є однією з причин розвитку деяких видів раку. Окрім цього забруднення повітря димом від цигарок спричиняє розвиток дитячої астми, підсилює симптоми алергії та може спровокувати появу бронхіту.

При цьому загрозу становить не стільки сам тютюн, скільки токсичні речовини, що входять до складу сигарет та жувального тютюну. Зокрема:

  • вощина (віск, у тому числі неочищений);
  • різноманітні кислоти;
  • гептан;
  • кетони;
  • альдегіди;
  • апіоноли та поліфеноли;
  • дубильні речовини.

Що ж до електронних цигарок, то нещодавнє дослідження американських вчених стверджує: суміші для електронного паління здатні викликати алергію

Що містять рідини для електронних цигарок

Дослідники виявили у рідинах для електронних цигарок білки зеленого яблука, вишні, персика, солодкого мигдалю, арахісу, кокосу, фундука та горіха пекан

Алергени мигдалю

В усіх досліджених вченими зразках були виявлені білки, що за описами належать до мигдального алергену Pru du 6 або подібних до нього.

Йдеться про один з білків, завдяки яким мигдаль має здатність викликати у людини реакцію гіперчутливості. При цьому виникнути вона може не лише внаслідок споживання мигдалю, а й навіть після поцілунку з людиною, що з`їла цей горіх. 

Негативний ефект вдихання мигдальних білків, на відміну від післядії вживання їх у їжу, досліджений мало. Але можна припустити, що алергічні симптоми при застосуванні рідини з Pru du 6 будуть аналогічні реакції з боку органів дихання після того, як сенсибілізована до мигдалю людина скуштує його. 

Зокрема, можуть розвинутися хрипи, відчуття стиснення у горлі, спазм, повторюваний кашель, задишка. Саме вони, до речі, складають 52 % проявів харчової алергії через споживання мигдалю. 

Окрім того, мигдаль здатен стати причиною анафілаксії. Про цей стан, що загрожує життю, свідчать, в тому числі:

  • утруднене чи свистяче дихання;
  • набряк язика;
  • набряк /стискання у горлі;
  • хрипкий голос;
  • хрипи або задушливий кашель;
  • запаморочення,
  • колапс або втрата свідомості.

Алергени персика

Що стосується персика, то його алергенний білок Pru p 3 відрізняється термостабільністю. Відтак здатен викликати симптоми алергії й при палінні. У цьому випадку перш за все вони проявлятимуться з боку органів дихання. 

Зокрема, йдеться про: 

Ймовірні також вже згадувана вище анафілаксія та ангіоневротичний набряк гортані. 

Не виключений розвиток подібних реакцій і при вдиханні парів, що містять білки яблука та вишні. Адже і перший, і друга належать до однієї з персиком та мигдалем родини розоцвітих. 

Що стосується арахісу та згадуваних вище горіхів, то усі вони входять до топу 14 найбільш алергенних продуктів. А їхні білки, як і алергенні білки мигдалю, персику та яблука, також здатні викликати реакцію гіперчутливості з боку органів дихання. У тому числі й тоді, коли вдихаються як пари під час паління. 

Тож навіть якщо ви перейшли зі звичайних цигарок на електронні, все одно шкодите здоров`ю: і своєму, і тих, хто мимоволі стає пасивним курцем. 

Тож єдиний спосіб вберегтися — позбутися шкідливої звички назавжди.

Коментарі
Loading...