Алергія на крохмаль: як розпізнати та подолати?
Алергія на крохмаль, а точніше, на продукти з його вмістом, реєструється в 1 з 500 людей європейського походження. В корінних популяціях Гренландії, Аляски та Канади це захворювання уражає кожного десятого.
За свідченням дієтологів, протягом останніх 10 років людство подвоїло вживання крохмалю. Вже зараз кожен американець протягом року з’їдає 60 кг цієї речовини.
В Україні, за статистикою, ця цифра становить лише 3 кг. Втім, насправді вона може бути значно більшою.
Пояснюється це тим, що крохмаль широко використовується в харчовій промисловості. Це вуглевод, який являє собою довгі ланцюги молекул глюкози.
Найбільше його в таких продуктах, як:
Мало того! З’єднуючись з білками та вуглеводами інших продуктів, недопереварені частини крохмалю утворюють складні білки глікопротеїни. Вони можуть викликати як непереносимість, так і алергічну реакцію.
Найчастіше неприємні симптоми при реакції на крохмаль виникають у немовлят, яких годують сумішами на основі цього вуглеводу.
Але наразі й дорослі змушені також вживати цей інгредієнт в необмеженій кількості.
Адже крохмаль ділиться на дві категорії:
- Природний, який міститься в овочах, фруктах та бобових.
- Штучний, що додається в ковбаси, сири, кондитерські вироби. Загалом майже у всі харчові продукти для здешевлення їх виробництва.
Саме крохмаль вважається найбільш поширеним джерелом вуглеводів. Уникнути його практично неможливо.
Приховані крохмалі
Вони є майже в усіх харчових продуктах:
- починаючи від ковбаси,
- консервів,
- морозива,
- цукерок,
- газованих солодких напоїв,
- закінчуючи молоком.
В останнє крохмаль регулярно додають недоброчесні виробники, створюючи таким чином фальсифікат.
Є й ще одне, неочікуване джерело крохмалю: безвідходне споживання. Наприклад, в Бельгії їжа подається не в фарфоровому або пластиковому посуді, а в спеціальних піалах, виготовлених з крохмалю та рослинних жирів.
Таку практику починають переймати й наші ресторатори та виробники фаст-фуду.
Уявіть, що загрожує людині з алергією чи непереносимістю крохмалю, якщо вона поласує картоплею фрі, що ще й подається в крохмальній тарі.
Але, попри це, науковці стверджують, що протягом найближчих років крохмаль повністю замінить пластик. Пояснюється це тим, що лише цей вуглевод дає людині енергію та покращує роботу мозку.
Алергія на крохмаль: яка вона?
Справжня алергічна реакція на крохмаль трапляється вкрай рідко, якщо трапляється взагалі. Є буквально одне повідомлення про підозру на реакцію на крохмаль.
Воно стосувалося 30-річного чоловіка, котрий не мав до цього ніяких алергічних проявів. Але коли він влаштувався працювати на виробництво картопляного крохмалю, то почав відчувати задишку. Згодом з’явилися дерматит та ринокон’юнктивіт.
Втім, лікарі, що вивчали цей клінічний випадок, сумніваються, чи була реакція істинною, тобто алергією, опосередкованою антитілами IgE.
Вони схиляються до думки, що мали справу із подразнюючим контактним дерматитом. Але також не виключають, що симптоми могли бути спричинені антитілами IgG. Які, зокрема, відповідають за розвиток непереносимості продукту.
Або ж реакції пацієнта спричинили токсини, що застосовувалися на виробництві.
Що таке непереносимість крохмалю?
А от саме непереносимість крохмалю може бути ймовірнішою причиною неприємних проявів, пов’язаних із вживанням цього вуглеводу. І хоча за симптоматикою захворювання схоже на алергію, механізм його розвитку інший.
При непереносимості, як правило, із певним харчем не справляється система травлення. В ній дефіцитний або відсутній певний фермент. І неперетравлені великі молекули їжі можуть розпізнаватися імунною системою як ворожі.
Відтак вона виділяє проти них вже згадані антитіла IgG. Вони відрізняються від антитіл IgE, що спричиняють появу істинної алергії. І, на відміну від останньої, непереносимість хоча й викликає сильний дискомфорт, але не загрожує життю.
Непереносимість крохмалю або будь-яка інша харчова несприйнятливість викликає діарею, гази, здуття та біль в животі. Одні не можуть переносити картопляний крохмаль, інші кукурудзяний або зерновий.
Якщо у вас непереносимість крохмалю, слід виключити причинні продукти з раціону.
Крім того, при вживанні крохмалистих смаколиків у деяких людей може виникнути непереносимість молекул цукру, відомих як цукроза та мальтоза. Вони містяться в більшості продуктів, до складу яких входить крохмаль.
Наприклад,
нездатність деяких людей перетравлювати крохмалисті цукри може бути викликана непереносимістю цукрози. Причина — вроджений дефіцит ферменту цукрози ізомальтози (СSID). Цей стан зустрічається досить рідко, але проявляє себе такими ж симптомами, як непереносимість чи харчова алергія.
Приємною новиною є те, що при CSID можна не боятись анафілаксії: реакція виникає за іншим механізмом.
Якщо ви не впевнені, чи дійсно у вас харчова непереносимість, обов’язково проконсультуйтесь з сімейним лікарем. Лише він може виявити харчові тригери або направити вас до іншого спеціаліста для проведення необхідних обстежень.
Крохмаль чи глютен?
А ще, куштуючи картоплю, пшеничні чи ячмінні крупи або бобові, не забувайте, що в таких продуктах завжди є не тільки вуглеводи, а й білки. І саме білковий компонент може викликати алергічні та інші неприємні реакції.
Один із відомих білків — глютен. Він міститься у борошняних виробах.
Вважається, що реакцію на крохмаль легко сплутати з алергією на глютен. Адже обидві ці речовини присутні в зернових продуктах у великих кількостях.
Але якщо ви реагуєте лише на незернові крохмалевмісні продукти, такі як картопля та горох, скоріше за все, алергії на глютен у вас немає.
Втім, і реакція на глютен не є такою однозначною. Вона буває трьох видів: целіакія, алергія на пшеницю та непереносимість глютену.
Що таке соланін та як його уникнути?
Ще одна речовина, здатна спричиняти реакцію при вживанні продуктів з крохмалем, зокрема картоплі, — соланін. Цей токсин виробляють рослини родини пасльонових.
Окрім картоплі багаті на соланін помідори. Токсин синтезується у зелених частинах цих рослин.
Тому, по-перше, не можна вживати позеленілу картоплю, а по-друге — консервувати недозрілі томати. Адже саме у них вміст соланіну найбільший.
Крім того, соланін накопичується в овочах при тривалому зберіганні. Й у картоплі його завжди багато навесні. В цей період слід знімати з коренеплодів товстий шар шкірки та ретельно виколупувати вічка.
Хоча, на думку дієтологів, стару картоплю краще взагалі замінювати топінамбуром або бататом.
Алергія на крохмаль: симптоми
Один з найпоширеніших проявів чутливості до крохмалю — сверблячі червоні плями по всьому тілу. А також:
- безсоння,
- слабкість протягом дня,
- виснажливий алергічний риніт,
- утруднене дихання,
- набряки,
- виразки,
- діарея.
При появі таких симптомів слід негайно звернутись до лікаря-алерголога.
Він детально розпитає, з чим саме ви пов’язуєте нездужання, які хронічні хвороби маєте, проведе оцінку висипань, зробить тести на алергію.
Дуже важливо в такому випадку призначити дієту, котра виключить вживання не лише крохмалю, але й інших схожих за складом вуглеводів. Наприклад, пектинів.
Як жити без крохмалю?
Втім, більшість дієтологів вважає, що саме рослинний крохмаль є запорукою здоров’я та довголіття.
Наприклад, японці та китайці, котрі в основному споживають рис, бобові та морепродукти, в середньому живуть 88 років. Крім того, в цих країнах відсутні проблеми ожиріння та тромбофлебіту.
Якщо ви будете змушені повністю виключити крохмаль з раціону, організм не зможе отримувати важливі для життя мікроелементи та клітковину.
Як відомо, вітаміни групи B містяться в цільнозернових злаках, вітамін А – у багатих крохмалем овочах та фруктах: манго, моркві, гарбузах.
Деякі мінерали такі, як цинк та магній, також входять до складу крохмалистих продуктів.
Тому людям з алергією на крохмаль або його несприйнятливістю слід вибирати багату поживними речовинами їжу, котру вони можуть переносити.
Крім того, для компенсації дефіциту поживних речовин їм може знадобитись приймати полівітаміни та харчові добавки, які порекомендує лікар.
Пам’ятайте, що дієту може розробити лише кваліфікований лікар-дієтолог — на основі рекомендацій алерголога. Тому перш ніж урізати свій раціон, слід проконсультуватись з обома спеціалістами.
Алергію на крохмаль вилікувати неможливо. Але ретельне вивчення етикеток на продуктах та експерименти на кухні допоможуть вам знайти золоту середину, яка зробить життя безболісним та щасливим.