Спірометрія: як підготуватися до цієї процедури, її побічні ефекти та ризики

0 1 302

Спірометрія – стандартний тест, який лікарі використовують для вимірювання того, наскільки добре функціонують легені пацієнта. Тест працює шляхом вимірювання потоку повітря у легені та з них.

При проходженні спірометричного тесту ви повинні дихати у невеликий апарат, який називається спірометром. Цей медичний пристрій реєструє кількість повітря, що вдихається і видихається, а також швидкість дихання.

Лікарі використовують спірометричні тести для діагностики таких станів:

  • ХОЗЛ;
  • бронхіальна астма;
  • рестриктивні захворювання легень, такі як інтерстиціальний фіброз;
  • інші порушення, що впливають на легеневу функцію.

Спірометричні тести також дозволяють лікарю контролювати перебіг хронічних захворювань легень. Таким шляхом перевіряють, чи покращує поточне лікування роботу дихальної системи.

Спірометрія часто виконується як частина групи дослідів, відомих як функціональні легеневі тести.

Як підготуватися до спірометрії

Щоб повноцінно дихати та отримати точний результат під час спірометричного тесту, пам’ятайте про ці поради:

  • Пацієнт або його батьки мають знати його точну вагу та зріст.
  • Одяг має бути вільним, не обмежувати рух грудної клітки при форсованому диханні.
  • Якщо ви палите, не робіть цього принаймні за годину до тесту.
  • Не вживайте алкоголь щонайменше за 4 години.
  • Не їжте та не пийте як мінімум за 2 години до тесту.
  • Кава, чай та інші напої, що містять кофеїн, заборонені протягом 8 годин до спірометрії.
  • Уникайте важких фізичних зусиль або вправ щонайменше за 30 хвилин до тесту (тому краще прийти завчасно, аби перед процедурою відпочити).

Проконсультуйтеся з лікарем, чи варто уникнути приймання будь-яких ліків перед тестом, оскільки це може вплинути на точність результатів.

Процедура спірометрії

Спірометричний тест зазвичай займає близько 15 хвилин і проводиться у кабінеті лікаря.

Ось що відбувається під час процедури:

  1. Дослідження проводиться сидячи. Лікар чи медсестра одягнуть вам на ніс затискач так, щоб обидві ніздрі були закриті. Після цього дадуть спеціальний мундштук, з’єднаний зі спірометром, через який потрібно дихати.
  2. Потім лікар чи медсестра порадять вам зробити глибокий вдих і, не затримуючи дихання, щільно обхопити мундштук губами й видихнути в нього повітря з максимальною силою та тривалістю. Так, ніби задуваєте свічки на іменинному торті. 
  3. Ви повторите цей тест не менше трьох, але не більше восьми разів, щоб переконатися, що ваші результати однакові. Після чого береться найкраще значення з трьох результатів правильно виконаного тестування. Його використовують як остаточний результат. Якщо в процесі спірометрії проводиться й тест на зворотність обструкції, то вся процедура має тривати 30-40 хвилин.

Якщо за результатами даних ви маєте порушення дихання, лікар пропише вам інгаляційні ліки (бронходилататори), щоб відкрити легені після першого раунду аналізів.

Після їх прийняття, перш ніж виконувати ще одну серію вимірювань, вас попросять почекати 15 хвилин. Після цього лікар порівняє результати двох вимірювань, щоб дізнатися, чи допоміг бронходилататор збільшити повітряний потік. Це покаже зворотність обструкції дихальних шляхів і стане корисним діагностичним критерієм успіху контролю астми.

Для моніторингу порушень дихання спірометричний тест зазвичай проводиться раз на 1-2 роки, щоб відстежувати зміни дихання у людей з контрольованим ХОЗЛ або астмою.

Людям, що мають серйозніші проблеми з диханням або такі, які не вдається контролювати, рекомендується частіше проходити спірометричні тести.

Побічні ефекти спірометрії

Під час або після спірометричного тесту зрідка виникають ускладнення. Відразу після процедури ви можете відчути легке запаморочення чи задишку. У цьому випадку негайно припиніть тест та повідомте про це лікаря. У дуже поодиноких випадках тест може викликати серйозні проблеми з диханням.

Під час проходження тесту при видиху збільшується тиск у судинах голови, у грудях, животі та очах. Це може бути небезпечним, якщо ви маєте проблеми із серцем чи гіпертонію або якщо вам робили операцію на грудях, животі, голові чи очах.

Ризики після спірометричного тесту

На тлі кількох ризиків, пов’язаних із самим спірометричним тестуванням, існує і незначний ризик інфікування.

Воно може статися кількома способами:

  • Широко доступних даних про ефективність дезінфекції спірометра немає. Потенційно існує ймовірність зараження пацієнтів різними мікроорганізмами. Воно може статися, якщо трубки спірометра не дезінфікуються належним чином після кожної процедури. До переліку хвороб, які можуть передаватися таким чином, належать респіраторні: грип, кір, вітряна віспа, туберкульоз, грибкові захворювання. Згідно з оглядом 2015 року, науковці принаймні, в одному дослідженні виявили ріст бактерій на трубках спірометра.
  • Інше обладнання, таке як дихальний клапан і мундштук, також можуть передавати інфекцію. Їх слід дезінфікувати та замінювати у перерві між тестуванням пацієнтів.
  • Оскільки спірометрія передбачає вдихання аерозольних частинок, існує ризик поширення вірусних захворювань повітряно-крапельним шляхом. Цей ризик поширюється як на медичний персонал, так і на пацієнтів, які можуть дихати повітрям там, де знаходився попередній пацієнт. Хоча з повітрям можуть поширюватися різні захворювання, нині найбільше занепокоєння викликає коронавірус — причина COVID-19. Поговоріть з лікарем перед тестом, якщо ви вважаєте, що у вас можуть бути симптоми COVID-19.
  • Люди з муковісцидозом потребують частішої перевірки функції легень. І вони також піддаються підвищеному ризику інфекцій у верхніх дихальних шляхах внаслідок контакту з обладнанням і персоналом, який проводить тест.

«Нормальні» значення спірометрії та як читати результати тесту

Результати спірометричного тесту варіюють від людини до людини. Вони залежать від віку, росту, статі, раси.

Перш ніж робити тест, лікар розрахує для вас прогнозоване «нормальне» значення.

Після того, як ви пройдете тест, результат порівняють з тим, що очікується. «Нормальним» вважатиметься результат 80 або більше відсотків від прогнозованого значення. 

Спірометрія вимірює два ключові фактори: форсовану життєву ємність легень (ФЖЕЛ) та обсяг форсованого видиху за одну секунду (ОФВ1). Також діагностично важливим є співвідношення ОФВ1 до ФЖЕЛ (індекс Тіффно).

Якщо у вас є обструкція дихальних шляхів, об’єм повітря, яке ви зможете швидко видихнути з легень, буде зменшений. Такий результат потягне за собою нижчий показник ОФВ1 та, відповідно, збільшене співвідношення ОФВ1/ФЖЕЛ.

Вимірювання ФЖЕЛ

Форсована життєва ємність легень   – найбільша загальна кількість повітря, яку ви можете з силою видихнути після максимально глибокого вдиху. Якщо ваша ФЖЕЛ нижче очікуваної, значить, щось обмежує ваше дихання.

«Нормальні» або «ненормальні» результати у дорослих та дітей від 5 до 18 років оцінюються по-різному.

«Аномальна» ФЖЕЛ може бути викликана рестриктивним чи обструктивним захворюванням легень. І для визначення того, який з цих типів захворювання саме у вас, потрібні інші види спірометричних вимірів.

Обструктивне або рестриктивне захворювання легень може бути окремим, але також можливе й поєднання цих двох типів. Тоді говорять про змішаний характер з переважанням одного з компонентів.

Вимірювання ОФВ1

Другим ключовим показником спірометрії є ОФВ1. Це кількість повітря, яке людина може витіснити з легень за секунду.

Цей показник допомагає лікареві оцінити серйозність проблем із диханням. Значення ОФВ1 нижче за очікуване вказує на те ймовірну серйозну обструкцію легень.

Співвідношення ОФВ1/ФЖЕЛ

Лікарі часто аналізують ФЖЕЛ та ОФВ1 окремо, а потім розраховують й індекс Тіффно. Співвідношення ОФВ1/ФЖЕЛ – це відсоток ємності ваших легень, об’єм повітря, який ви можете видихнути за секунду.

Рестриктивне захворювання легенів зумовлює «нормальне» чи підвищене співвідношення ОФВ1/ФЖЕЛ. За відсутності такої патології вищий індекс Тіффно відповідає здоровішим легеням.

Низький індекс свідчить, що щось блокує дихальні шляхи.

Отже:

Якщо лікар виявить, що результати вашої спірометрії потрапляють до категорії «не нормальних», він, ймовірно, проведе інші тести, щоб визначити, чи  викликаний результат захворюванням дихальної системи. Можуть бути призначені рентген грудної клітки, рентген носових пазух та аналізи крові.

Несподівані результати спірометрії викликають найчастіше обструктивні патології легень (астма та ХОЗЛ) та рестриктивні (інтерстиціальний фіброз легень).

Ваш лікар може також провести обстеження щодо захворювань, які зазвичай виникають разом з порушеннями дихання і здатні погіршити ваші симптоми. До них належать печія, поліноз та синусит.

Коментарі
Loading...