Що потрібно знати про алергічну реакцію на ефірні олії

0 4 569

Ефірні олії є дуже популярними як оздоровчий засіб. Їх рекламують як речовини, корисні для боротьби з багатьма станами, від зняття тривоги та боротьби з інфекціями до полегшення головного та іншого болю. Але при неправильному використанні цих засобів, крім інших побічних ефектів, може проявитися алергія на ефірні олії.

Читайте далі, щоб дізнатися, якими алергічними реакціями загрожує це альтернативне лікування та як зробити його безпечним.

Що таке ефірні олії

Ефірні олії — це ароматичні сполуки, отримані з рослин. Вони відіграють центральну роль в ароматерапії, яка належить до холістичної медицини. Остання має на меті сприяння здоров’ю та добробуту.

Велика частина віри у корисні властивості ефірних олій та уваги до них пов’язана з тим, що ці рідини є природним продуктом.

Втім, це зовсім не означає, що ефірні олії абсолютно безпечні. Ба більше, медицина офіційна вважає, що оцінка їхньої користі для здоров’я людей завищена.

Зокрема, існує небезпека для здоров’я при застосуванні ароматерапії у вагітних жінок, дітей і домашніх тварин. Іншим джерелом небезпеки є неправильне використання ефірних олій. Також можливий розвиток алергічних реакцій до них.

Що таке алергічна реакція

Алергічні реакції виникають, коли ваша імунна система надмірно реагує на алерген – речовину, яка в нормі є зазвичай нешкідливою.

Алерген змушує організм виробляти антитіла, які запускають реакцію і сприяють вивільненню хімічних речовин для «атаки» нових порцій алергену, що потрапляють в організм.

Алергічні реакції досить поширені й варіюють від легких до загрозливих для життя. Вони призводять до виникнення симптомів, які зазвичай вражають:

  • ніс,
  • легені,
  • горло,
  • шкіру,
  • шлунок,
  • синусні пазухи,
  • вуха.

Симптоми алергічної реакції на ефірні олії

В ароматерапії ефірні олії, як правило, поширюються повітрям і вдихаються, або розбавляються маслом-носієм і наносяться на шкіру. Ефірні олії не слід приймати всередину.

У різних людей алергія на ефірні олії може мати різні симптоми залежно від способу використання. Ось найбільш поширені типи алергічних реакцій та прояви кожної.

Контактний дерматит

Це гостра реакція шкіри, яка розвивається, коли певні речовини безпосередньо торкаються неї.

Існують два типи контактного дерматиту: подразнювальний  та алергічний.

Крім сверблячої червоної висипки, обидва типи контактного дерматиту мають ще інші симптоми:

  • суха, потріскана або луската шкіра;
  • пухирі;
  • відчуття печіння і поколювання.

Алергічний контактний дерматит — це алергічна реакція на ефірні олії, яка виникає найчастіше. Знайте, що коли ви стаєте чутливими до алергенів ефірних олій, надалі у вас виникатиме до них реакція.

І, як правило, це реакція гіперчутливості сповільненого типу. Тобто виникає вона через 12—72 години після контакту.

А от подразнювальний контактний дерматит — це не справжня алергія. Він з’являється, коли шкіра піддається впливу токсичної або подразнювальної речовини. 

Його висип зазвичай болючіший, ніж той, що спостерігається при алергічному контактному дерматиті. А ступінь прояву симптомів залежить від часу, впродовж якого людина піддається впливу речовини.

Якщо у вас виник дерматит, пов’язаний з ефірною олією, можливо, вона була недостатньо розбавлена олією-носієм. Припиніть використання ефірної олії і дайте ділянці шкіри повністю відновитись, перш ніж пробувати іншу ефірну речовину.

Кропив’янка

Ця шкірна реакція має безліч можливих пускових механізмів, включаючи їжу, ліки, укуси комах, інфекції. Кропив’янка може з’явитися на будь-якій частині вашого тіла і виглядає як:

  • підняті над шкірою червоні пухирі (рубці), що схожі на опіки кропивою і часто сверблять;
  • рубці різного розміру, які можуть неодноразово з’являтися і зникати, а також змінювати колір. 

Фототоксичні реакції

Деякі ефірні олії мають фототоксичні властивості. Тож можуть викликати серйозну реакцію, якщо ви нанесете їх на місце, яке потім піддасться впливу сонячних променів. 

Відомо, що ефірні олії цитрусових, включаючи лимон, лайм, апельсин та бергамот, викликають реакції світлочутливості. 

Симптомами таких реакцій є:

  • почервоніння або знебарвлення шкіри,
  • печіння або свербіж,
  •  утворення пухирів.

Якщо ви вирішили місцево використовувати ефірну олію з фототоксичними властивостями, принаймні 12 годин після застосування захищайте оброблену нею шкіру від впливу ультрафіолетових променів.

Подразнення слизової оболонки носа 

Якщо ви вдихатимете ефірні олії, у вас можуть виникнути такі назальні симптоми, як:

Якщо у вас астма, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж проводити сеанси інгаляцій ефірними оліями. 

Подразнення очей

Потрапляння ефірних олій в очі або випадковий дотик до них руками з остаточними слідами цих речовин може призвести до почервоніння очей, їх подразнення, печіння.

Якщо ви підозрюєте, що у вас алергічна реакція на ефірну олію, негайно припиніть її використання. Відкрийте вікна і провітріть приміщення після застосування олії.

Чи лікується алергія на ефірні олії в домашніх умовах?

Більшість реакцій на ефірні олії виражені помірно, тож їх можна лікувати в домашніх умовах.

Якщо ви нанесли олію місцево, ретельно промийте уражену шкіру прохолодною водою з м’яким милом або засобом, що не містить мила.

Заспокоїть шкіру холодний вологий компрес. Ви також можете використати до висипу гідрокортизонову мазь чи крем, щоб зменшити свербіж. Втім, цей медикамент вам має прописати лікар.

До нього треба звернутись, і якщо ефірна олія потрапила в очі. Промийте їх холодною водою і зверніться по медичну допомогу.

Коли потрібно звернутися до лікарів

Зателефонуйте до свого лікаря, якщо ваші симптоми не зникають або посилюються. Однак кілька ситуацій потребують негайної медичної допомоги.

Проковтування олії

Вживання ефірних олій небезпечне. Якщо ви випадково її проковтнули, негайно зателефонуйте до швидкої. Крім того:

  • Не намагайтеся викликати блювоту.
  • Тримайте під рукою пляшечку ефірної олії, щоб допомогти бригаді швидкої оцінити ситуацію.

Анафілаксія

Анафілактична реакція на ефірні олії рідкісна, але можлива. Це важка і  небезпечна для життя алергічна реакція, яка потребує невідкладної медичної допомоги. 

Негайно зателефонуйте до швидкої, якщо помітили будь-який з симптомів:

  • набряклість горла або інших частин тіла;
  • хрипи та проблеми з диханням;
  • блювота або спазми в шлунку;
  • утруднення ковтання;
  • відчуття приреченості.

За їх появи припиніть ароматерапію і негайно вийдіть на свіже повітря. Якщо застосовували ефірну олію місцево, витріть її сухим рушником, а потім ретельно вимийте шкіру. 

Чи викликають певні ефірні олії алергічні реакції частіше за інші?

Хоча у практиці використовується близько 100 різновидів ефірних олій, немає великої кількості всебічних досліджень щодо їх здатності викликати алергічні реакції.

Проте огляди результатів патч-тестів 2010 р. і тематичних досліджень 2012 р. виявили, що подразнення шкіри частіше викликають ефірні олії таких рослин:

  • чайне дерево,
  • іланг-іланг,
  • сандалове дерево,
  • лемонграс, 
  • жасмин,
  • гвоздика,
  • лаванда,
  • м’ята перцева.

Також врахуйте, що подразнення шкіри може викликати олія-носій, яку ви використовуєте для нанесення ефірної. Поширені олії-носії – кокосова, жожоба та олія з кісточок винограду. Можлива алергія і до цих речовин. 

Як можна запобігти алергічній реакції

Використовуючи ефірні олії, важливо вживати заходів безпеки, щоб уникнути побічних реакцій.

Розбавте олію

Ефірні олії потрібно розбавити олією-носієм для запобігання подразненню. Дотримуйтесь рекомендацій щодо розведення та обирайте високоякісну речовину-носій.

Якщо у вас алергія на горіхи, ви не повинні використовувати олії-носії, отримані з них, наприклад, мигдальну або арганову.

Зробіть патч-тест

Патч-тест дозволяє побачити, як ваша шкіра реагує на певну речовину. 

Обов’язкові умови патч-тестування:

  • Шкіра пацієнта повинна бути чистою, без висипань, щоб уникнути хибнопозитивних результатів. 
  • Потрібно скасувати приймання топічних або системних глюкокортикостероїдів за 2 дні до проведення патч-тесту. 
  • Не можна митися на час проведення тесту.
  • Після постановки тесту необхідно уникати фізичного навантаження, щоб уникнути потіння.

Техніка проведення патч-тесту:

  1. На шкіру наноситься пластир з невеликою кількістю хімічної речовини. 
  2. Первинна оцінка результату проводиться через 24–48 годин: пластир видаляється, через 30 хв. оцінюється реакція шкіри. 
  3. Повторно результати тесту оцінюються через 48 годин після постановки пластиру, потім через 3 або 4 дні й, якщо необхідно, через 7 днів. 
  4. Якщо у пацієнта є сенсибілізація до контактних алергенів, на ділянках шкіри, що контактували з ними, спостерігається місцева реакція.

У разі виникнення висипу, подразнення чи дискомфорту протягом 24 годин після постановки пластиру негайно повідомте про це лікаря. Більше не використовуйте цю ефірну олію.

Якщо протягом 24 годин подразнення не виникає, вам, скоріше за все, безпечно використовувати цю ефірну олію у розведеному стані.

Однак негативний патч-тест не означає, що у вас не розвинеться алергія чи ви не відчуєте певної реакції на таку ефірну олію в майбутньому. 

Використовуйте свіжі олії

Склад ефірних олій може змінюватися з часом в залежності від їх віку та умов зберігання. Вони можуть окислюватися, а це збільшує ймовірність алергічних реакцій або інших проблем.

Всі ефірні олії з часом псуються. Уповільнить цей процес правильне зберігання: в прохолодному місці, куди не проникають прямі сонячні промені. Переконайтеся, що олії щільно закриті, аби запобігти їх окисленню.

Якщо олія змінила колір, запах або текстуру, краще її викинути й купити свіжу. 

Чи безпечно використовувати ефірні олії у дітей та вагітних

Використання ефірних олій у дітей і під час вагітності є досить суперечливим і повинно здійснюватися тільки під наглядом і за рекомендацією лікаря. Адже є докази, що вдихання ефірних олій вагітною жінкою провокує розвиток алергії у малюка.

Діти мають тоншу, чутливішу шкіру, що робить їх більш схильними до побічних реакцій. Діти також можуть реагувати при вдиханні олій. Тому важливо зберігати ці рідини в недоступному для дітей місці.

Є побоювання, що якщо під час вагітності олії пройдуть гематоплацентарний бар’єр, їх використання може зашкодити плоду. Тому, якщо ви вагітні або годуєте грудьми, порадьтеся з вашим лікарем щодо можливості використання ефірних олій.

Отже:

Ефірні олії можуть бути корисною частиною підтримки вашого здоров’я або краси, якщо ви знаєте, як правильно їх використовувати. Бо натуральне походження цих рідин не означає, що вони не несуть ризики для здоров’я. Зокрема, при їх використанні може розвинутися алергія на ефірні олії.

Поговоріть з лікарем про те, чи безпечно для вас застосовувати ефірні олії, і як саме найкраще це робити.

 

Коментарі
Loading...