Алергія на імбир викликає дерматит

184


Всупереч поширеній думці про те, що спеції є однією з головних причин розвитку алергії, справжня гіперчутливість до них зустрічається досить рідко. Так, згідно з даними доповіді, опублікованої у 2004 році в «Міжнародному архіві алергії та імунології», сенсибілізованими до прянощів у світі є лише 2 % дорослих з-поміж тих, хто має алергію. І серед цих реакцій алергія на імбир трапляється досить рідко.

Цей коренеплід належить до родини Zingiberaceae, членами якої є також куркума та кардамон. Така спорідненість означає можливість розвитку перехресної алергії. Відтак люди, сенсибілізовані до імбиру, можуть стати гіперчутливими до куркуми та кардамону. І навпаки.

Симптоми алергії на імбир

Зазвичай алергія на імбир проявляється з боку шкіри. І в першу чергу у гіперчутливої до цієї спеції людини розвиваються симптоми дерматиту: почервоніння шкіри, висип або запалення.

Значно рідше можуть розвиватися й інші алергічні прояви:

Також існують повідомлення про скарги пацієнтів із підозрою на імбирну алергію на сльозотечу та/або почервоніння та відчуття подразнення в очах, що виникають після вживання цього коренеплоду.

Але найнебезпечнішим проявом алергії на імбир може бути анафілаксія. Цей небезпечний для життя людини стан характеризується:

  • утрудненням дихання;
  • хрипами або задушливим кашлем;
  • запамороченням або навіть втратою свідомості. 

Усі ці симптоми можуть розвинутися як негайно, так і за декілька годин після вживання страви, приправленої імбиром, або контакту із ним.

Алергія на імбир та пиво

Ще одне джерело імбирної алергії — це напої, що містять цю спецію. Зокрема, йдеться про імбирне пиво

Але тут варто пам`ятати, що алергічну реакцію у любителів цього напою може викликати не лише імбир, а й деякі інші інгредієнти: ароматизатори, консерванти, а також дріжджі або пшениця. Остання, до речі, входить до топу 14 найалергенніших продуктів

Діагностика та профілактика алергії на імбир

Але навіть якщо ви запідозрили, що маєте алергію на імбир, перш ніж відмовитися від споживання цієї пряності, обов`язково проконсультуйтеся з лікарем-алергологом. Адже лише він може підтвердити або спростувати діагноз «алергія на імбир». 

Найкращим засобом для цього є молекулярний тест ALEX — найсучасніший метод виявлення алергічних захворювань.

Якщо гіперчутливість до імбиру буде підтверджено, вам доведеться назавжди виключити зі свого раціону приправлені ним страви, а також імбирні пряники. 

А на випадок, якщо уникнути вживання алергену не вдалося, можна вжити призначені лікарем антигістамінні препарати.

Непереносимість імбиру

Утім, алергія — не єдина небезпека, на яку наражаються ті, хто полюбляє імбирне печиво або чай з імбирним коренем. Адже імбир, особливо у великих кількостях, здатен викликати гіпотонію, тобто зниження артеріального тиску, розлад шлунку або навіть кровотечу.

Усі ці симптоми можуть свідчити про непереносимість імбиру. Вона, на відміну від алергічної реакції, пов`язана не зі збоєм в імунній системі, а із порушеннями роботи системи травлення. 

Тож куштуйте імбирні страви обережно — і ви отримаєте від них справжню насолоду. 

Адже ця пряність не лише додає їжі приємного смаку, а і є джерелом багатьох корисних речовин. Це, зокрема, вітаміни С, В1 і В2, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, ніацин, а також практично всі незамінні амінокислоти.

На додаток імбир є ефективним протизастудним засобом, а також засобом від нудоти. Також його рекомендують вживати тим, хто прагне скинути вагу.

А ось поради вживати імбир як засіб, що знімає негативний вплив алергенів, є не тільки необґрунтованими, а й небезпечними. Адже, як ви щойно дізналися, імбир сам може спричинити алергічну реакцію.  

Та й самолікування алергії здатне лише погіршити стан людини, яка страждає на це захворювання.