Алергія на моркву небезпечна: чи є вона у вас?
Морква надає солодкості, кольору і поживності багатьом стравам. Цей овоч багатий бета-каротином і клітковиною. Проте він є також потенційним джерелом алергенів, й алергія на моркву може мати різні прояви.
Морква — член сімейства окружкових (селерових) — швидше викликає алергічні реакції, якщо їсти її в сирому вигляді, ніж у вареному. Це тому, що приготування знищує алергенні білки в моркві та зменшує їхній вплив на імунну систему.
Алергічні реакції на моркву можуть варіюватися від легкого до серйозного ступеня важкості. Як і за будь-якої алергії, консультація з лікарем допоможе вам керувати своїми симптомами.
Які симптоми алергії на моркву
Симптоми алергії на моркву найчастіше пов’язані з синдромом оральної алергії. Тобто зазвичай вони проявляються, коли шматочок сирої моркви знаходиться безпосередньо у роті, й зникають, як тільки моркву випльовують або проковтують.
Симптоми охоплюють:
- свербіж у роті;
- набряк губ, рота, язика або горла;
- свербіння вух;
- першіння в горлі.
Зазвичай такі прояви не вимагають ніякого лікування.
Важчі симптоми можуть потребувати звернення до лікаря-алерголога. До таких проявів належать:
- набряки під шкірою;
- кропив’янка;
- утруднене дихання;
- запаморочення;
- стиснення у горлі або грудях;
- утруднене ковтання;
- біль у горлі або хрипота;
- кашель;
- нежить;
- чхання;
- закладеність носа;
- подразнення, свербіж очей;
- анафілаксія.
Фактори ризику та продукти, що викликають перехресну реакцію
Наразі відкриті та описані чотири алергени моркви:
- Насамперед це основний білок Dau c 1, подібний до протеїну пилку берези Bet v 1. Сенсибілізація до Dau c 1 зустрічається у 85 % пацієнтів, чутливих до моркви. Тому люди, які мають алергію на цей овоч, часто є чутливими й до пилку берези.
- Інший алерген — Dau c 3 — є білком-переносником ліпідів. Він стійкий до високих температур та травлення. Чутливість саме до цього алергену може обумовлювати у пацієнтів симптоми анафілаксії. Хороша новина полягає в тому, що у їстівних частинах моркви концентрації цього білка зазвичай невисокі.
- Dau c 4 є білком з групи профілінів. І якщо раптом виявиться, що ви чутливі до нього, це означатиме, що з великою ймовірністю ви реагуєте й на алергени інших овочів та фруктів, включаючи кавун, диню, огірки, банани, а також – на латекс.
- На наступний алерген — Dau c циклофілін — реагують приблизно 14 % пацієнтів, чутливих до моркви. Цей білок також відносно стійкий до нагрівання.
Якщо у вас алергія на моркву, є й кілька інших харчових продуктів і рослин, на які у вас може розвинутись реакція, оскільки вони мають у собі подібні алергени. Таке явище відоме як перехресна алергія.
Це, насамперед, інші овочі та зелень з родини селерових:
- пастернак,
- петрушка,
- аніс,
- селера,
- фенхель,
- кмин,
- кріп,
- зіра,
- коріандр,
- любисток.
Чи можливі ускладнення алергії на моркву?
Хоча чутливість до моркви зустрічається рідко, вона може викликати серйозні ускладнення у деяких людей. Іноді може спостерігатися реакція всього тіла, яка називається анафілаксією.
Вона може статися, навіть якщо у вас в минулому були лише легкі алергічні реакції на моркву. Цей стан потенційно смертельний і потребує негайної медичної допомоги.
Анафілаксія може розпочатися протягом декількох хвилин або годин після впливу алергену, з легких алергічних симптомів — свербежу очей або нежитю.
Інші симптоми анафілаксії включають:
- набряк рота, губ, горла;
- хрипи;
- шлунково-кишкові проблеми, такі як блювота та діарея.
Якщо анафілаксія посилюється, а людина не отримує ін’єкції адреналіну, у неї може виникнути утруднене дихання, запаморочення та зниження артеріального тиску, що врешті може призвести й до смерті.
Якщо у вас або у когось іншого розвивається анафілактична алергічна реакція, негайно зателефонуйте до місцевої служби екстреної медичної допомоги.
Якщо лікар передбачає, що у вас може розвинутись анафілаксія, він призначить дозатор епінефрину (адреналіну), який вам потрібно буде постійно носити з собою.
Де можуть ховатися морквяні алергени
Ви думаєте, що така барвиста їжа, як морква, завжди на виду, але це не так. Через солодкий землистий аромат морква часто використовується як інгредієнт у продуктах, у яких ви зазвичай не очікуєте зустріти цей овоч.
Якщо у вас є підтверджена алергія на моркву, потрібно пильно перевіряти етикетки й питати про компоненти страв, коли харчуєтесь не вдома.
Їжа, якої слід уникати:
- готові страви зі смаженої капусти, грудинка та інші смажені м’ясні страви;
- заморожені овочеві рагу;
- «зелені» змішані корисні напої.
Продукти, до складу яких може неявно входити морква:
- домашня та промислова консервація;
- упаковані рисові суміші;
- фруктові та овочеві соки;
- фруктові коктейлі;
- певні супи, наприклад, курячі або овочеві;
- консервоване рагу;
- бульйони;
- випічка.
Моркву можна знайти в деяких засобах особистої гігієни, таких як скраби для обличчя, маски, лосьйони, миючі засоби.
Коли звернутися до лікаря
Якщо у вас спостерігається алергічна реакція на моркву, потрібно звернутися до лікаря під час цієї реакції або незабаром після неї.
Коли симптоми алергії зберігаються або погіршуються, також слід проконсультуватися з алергологом. Він порекомендує лікарські засоби, які зменшать та зрештою приберуть хворобливі прояви.
Якщо ж у вас виникли симптоми анафілаксії, слід негайно звернутися до лікаря.
Профілактика алергії на моркву
Якщо у вас діагностовано або ви підозрюєте у себе алергію на моркву, порадьтеся з лікарем. Багато лікарських засобів можуть допомогти вам керувати цим захворюванням або зменшувати його прояви.
Навіть більше: за допомогою молекулярного тесту можна дізнатись, на який білок моркви реагуєте безпосередньо ви, а відтак і скоригувати вашу дієту.
Адже якщо виявиться, наприклад, що ваші симптоми викликає нестійкий білок Dau c 1, вам можна буде їсти варену, тушковану або добре прожарену моркву.
Втім, найкращий спосіб запобігти виникненню симптомів – уникати моркви та продуктів, які її містять. Тому важливо, щоб ви читали всі етикетки на продуктах.
Що можна використовувати як замінники моркви
Морква — прекрасне джерело бета-каротину, який організм перетворює на вітамін А. Якщо ви не можете їсти цей коренеплід, найкращим способом забезпечити достатню кількість вітаміну А буде вживання інших овочів, які мають такий же яскраво-помаранчевий колір, — гарбуза, солодкої картоплі, а ще кабачку.
Гарбуз і солодка картопля містять багато бета-каротину. Зазвичай їх можна використовувати як замінники моркви у багатьох рецептах.