Алергія на батат зустрічається рідко, але проявляється анафілаксією
Почувши слово «крохмаль», перше, що ми уявляємо, — картопля. І це не дивно, адже крохмалю у цьому коренеплоді — від 15 до 25 %. Та солодка картопля, або батат, із її 30 % крохмалю перевершує свою родичку. Втім, батат має й мінуси, одним із яких є потенційна алергенність. І хоча алергія на батат сьогодні вважається рідкісним явищем, її симптоми можуть бути смертельно небезпечними.
Як і звична нам картопля, батат (Ipomoea batatas) походить з Центральної Америки та належить до порядку пасльоноцвітих (Solanales). Тож його родичами є також перець, баклажан, помідор, а ще дурман, тютюн, мандрагора й беладона.
Окрім вуглеводів батат також багатий на клітковину, вітаміни А, В та С, калій та магній. І якщо звичайна картопля є продуктом, який при діабеті другого типу потрібно вживати обережно, то солодку, навпаки, рекомендують включати в раціон людей з цим захворюванням завдяки здатності батату покращувати чутливість до інсуліну.
Як проявляється алергія на батат?
З огляду на харчову цінність солодка картопля є однією з найпоширеніших у світі культур, яку споживають як люди, так і свійські тварини. Попри таку популярність випадки алергії на батат фіксуються рідко: наразі у медичній літературі їх описано лише три. І в усіх цих випадках мала місце анафілаксія — важка системна алергічна реакція, що одночасно охоплює декілька органів та потребує негайної медичної допомоги.
Так, у першого пацієнта відразу після вживання смаженої солодкої картоплі розвинулися генералізована кропив`янка з гіпотензією, тобто зниженням артеріального тиску, та набряком обличчя і рук.
У другого хворого через тридцять хвилин після вживання печеного батату з’явилися кропив’янка, нудота, блювання, запаморочення та втрата свідомості.
У третього пацієнта симптоми алергії на батат з`явилися за декілька годин після вживання. Це були набряки рук і обличчя, а також відчуття першіння та стиснення у горлі.
Усім пацієнтам були проведені шкірні прик-тести з екстрактом батату та аналізи на виявлення антитіл до нього. Результати шкірних проб були негативними. Натомість при аналізі антитіл була виявлена чутливість до трьох потенційно алергенних білків. Але поки що вони точно не ідентифіковані.
Також у бататі виділено білок бета-амілазу. Послідовність її амінокислот на 50-60 % ідентична бета-амілазам сої та ячменю, які внесені до переліку 14 найважливіших харчових алергенів світу. Однак алергенний потенціал бета-амілази батату також поки що не оцінювали.
Важливо також пам’ятати, що високий вміст крохмалю в бататі може становити небезпеку для людей з алергією на крохмаль.
Чому батат стає алергеном
Причина алергії криється у збої імунної системи, що починає сприймати білки батату як загрозу. Відповіддю на цю небезпеку стає продукування специфічних антитіл – імуноглобулінів E. Так відбувається сенсибілізація до батату, яка до певного моменту ніяк не впливає на самопочуття людини.
Все змінюється у той день, коли кількість антитіл (а вона збільшується після кожного наступного споживання солодкої картоплі) зростає настільки, що запускається складний механізм, результатом якого стає викид у кров гістаміну. Ця речовина є однією з тих, що відповідають за розвиток запальних процесів в організмі. І відповіддю на її присутність у крові стають симптоми алергії на батат.
Симптоми алергії на батат
Окрім згадуваних вище анафілактичних реакцій це можуть бути безпечніші прояви, зокрема синдром оральної алергії.
Також у деяких людей можливі відтерміновані симптоми гіперчутливості до батату. Вони можуть включати прояви атопічного дерматиту (екземи) та шлунково-кишкові симптоми, такі як блювота, діарея або закреп. Найчастіше ці ознаки алергії на батат виникають у маленьких дітей і можуть призвести до затримки розвитку або втрати ваги.
Алергія на батат? Ні, обережно — ентероколіт!
Але цим небезпека, яку може нести батат, особливо дітям, не обмежується. Вважається, що солодка картопля є причиною дитячого синдрому ентероколіту, спричиненого білком (FPIES). Це важка клітинно-опосередкована харчова гіперчутливість шлунково-кишкового тракту. Її зазвичай також провокують коров’яче молоко або соя.
Так, у дослідженні пацієнтів із синдромом подразненого кишечника троє з 44 пацієнтів, котрі отримували лікування цього захворювання, мали позитивний шкірний прик-тест із солодкою картоплею.
FPIES — стан, споріднений із харчовою непереносимістю, або IgG-залежною гіперчутливістю до харчових продуктів. Як і алергія на батат, вона проявляється симптомами з боку шлунково-кишкового тракту: нудотою, блюванням, діареєю.
Але причиною харчової непереносності є не збій імунної системи, а проблеми з системою травлення. А головне – якщо симптоми харчової алергії розвиваються незалежно від кількості спожитого продукту, то харчова непереносимість проявляється лише тоді, коли ви з`їли більше, ніж здатен перетравити організм.
Як діагностувати алергію на батат і непереносимість солодкої картоплі
Алергію, як вже було згадано, можна діагностувати за допомогою так званого натурального прик-тесту з самим бататом. При його проведенні лікар чи медична сестра занурює голку, якою роблять тест, у сам батат, а потім проколює цією голкою шкіру.
Тест можна робити як із сирою, так і з термічно обробленою солодкою картоплею. Якщо результати прик-тесту виявилися позитивними, то, скоріше за все, причиною симптомів є алергія на батат.
Якщо ж шкірна реакція негативна, є велика ймовірність, що у вас непереносимість батату. На допомогу у її діагностиці прийде FOX, або Food Xplorer, — напівкількісний тест для визначення IgG-залежної гіперчутливості до продуктів.
Цей метод використовують:
- для уточнення дієтичного статусу;
- контролю дотримання дієти;
- при імунологічно викликаній непереносимості їжі;
- для діагностики чутливості до харчів;
- при синдромі «дірявого» кишківника.
Аби за допомогою FOX виявити гіперчутливість до солодкої картоплі та загалом 286 антигенів з 13 груп продуктів, які найчастіше вживають в Україні та у світі, буде достатньо лише однієї порції крові.
Тож якщо FOX покаже, що причиною погіршення стану після вживання батату є саме харчова непереносність цього коренеплоду, лікар надасть поради стосовно корегування вашого раціону.
Виключення причинних продуктів є основною стратегією лікування як харчової алергії, так і непереносимості.