Що таке синдром оральної алергії
Люди, у яких є алергія до пилку, тобто поліноз, можуть страждати і на харчову алергію, викликану плодами, ягодами чи горіхами, чиї білки подібні до білків пилкових зерен. Одним із проявів перехресної реакції між білками пилку та їжі є синдром оральної алергії, який також називають синдромом “пилок-рослинні продукти”.
Він може проявлятись у будь-якому віці. Це неприємні відчуття у роті чи навколо нього, які виникають під час або після їди.
Помірні симптоми оральної алергії можуть включати комбінацію будь-яких ознак:
- свербіння рота або горла;
- опухання губ, роту або язика;
- свербіння вух.
До більш важких проявів відносяться набряк горла, нудота і блювота, кропив’янка та астматичний напад.
Кропив’янка виникає при контакті з їжею, коли вона очищується, подрібнюється або треться, а астма – під час виготовлення сумішей або випаровуванні, тушкуванні чи варінні на пару.
Які продукти можуть викликати алергічний синдром
Як не дивно, перше місце у переліку алергенів посідають яблука. Це пов`язано з тим, що білок цих плодів подібний до білка пилкових зерен берези, які є одним із найсильніших алергенів.
Не менш небезпечні з точки зору алергенності пилок амброзії, тимофіївки та інших злаків, полину, лободи, а також дерев – вільхи, японського кедра, ліщини.
Викликати синдром оральної алергії можуть овочі, фрукти, ягоди, горіхи та інші продукти, чиї білки є спорідненими до пилку зазначених рослин.
Горіхи | фундук мигдаль волоські |
Бобові | арахіс соя горох нут сочевиця |
Фрукти | абрикоси авокадо апельсини банани вишні груші дині інжир ківі кавуни малина манго нектарини сливи персики полуниці |
Овочі | артишоки гарбузи кабачки кукурудза картопля кінза кмин кріп морква огірки помідори перець пастернак петрушка салат латук селера фенхель |
Інші алергени | насіння соняшника пшениця мед |
Синдром оральної алергії: як запобігти
Стандартних методів лікування синдрому оральної алергії, окрім уникнення продуктів, які її викликають, не існує. Але у деяких випадках обробка їжі може знищити алергенні білки, а отже, зробити її безпечною.
З цієї ж причини безпечними вважаються, на відміну від сирих, пастеризовані соки. Проте вживати той же яблучний або березовий сік можна лише після консультації з лікарем: соки можуть викликати алергію, бо містять білки берези та споріднені до них.
Крім того, зменшити алергенність плодів допоможе очищення, оскільки значна кількість білків знаходиться у шкірці. А надягнувши рукавички під час чищення ви зменшите ймовірність виникнення кропив`янки.
Втім, існують винятки:
- Теплом знищуються не всі алергенні білки, що містяться у горіхах та селері.
- Стійкими до нагрівання є алергени полуниці.
- Не зменшується під час термообробки алергенність спецій.
Перша допомога при синдромі оральної алергії
Якщо у вас виник синдром оральної алергії, потрібно якомога скоріше промити рот та область навколо нього водою.
Дія антигістамінних препаратів зазвичай починається через одну-дві години після їх приймання, а синдром оральної алергії дається взнаки протягом 30 хвилин після вживання їжі. Але ліки можуть запобігти більш пізнім проявам алергічної реакції.
Намагайтесь не вживати продукти, на які може розвинутись оральний алергічний синдром, під час цвітіння берези.
Про нього ви завжди можете дізнатись з алергопрогнозу.
Втім, поставити діагнози «алергія» та «синдром оральної алергії» і призначити правильне лікування може тільки лікар. Він також допоможе підібрати відповідну дієту.
І тут найкраще скористатись молекулярним тестом АLЕХ. Саме з його допомогою можна найточніше визначити всі молекули, які викликають у вас алергію, та скласти збалансовану дієту з продуктів, які цих молекул не мають.
Детальніше про те, що таке алергія, які її симптоми та причини, ви можете дізнатися тут.