Алергія на броколі здатна викликати запаморочення
За різними даними, від 6 до 8 % дітей та близько 4 % дорослих в усьому світі страждають на харчову алергію. Найбільше випадків цього захворювання пов`язані із топ 14 головних алергенів, зокрема молоком, яйцями, горіхами, рибою, соєю та пшеницею. Втім, викликати реакцію гіперчутливості може будь-який продукт. Можлива й алергія на броколі.
Належить вона до сімейства хрестоцвітних. Має серед родичів брюссельську, білокачанну та цвітну капусту, а також руколу, крес-салат, редиску, хрін та гірчицю.
Користь броколі, яку навіть рекомендують у якості одного з перших прикормів для немовлят, пояснюється високим вмістом у ній вітаміну С. А він має потужні антиоксидантні властивості.
Крім того, вітамін С також є джерелом колагену, необхідного для утворення тканин, кісток та хрящів, загоєння ран та порізів. Окрім цього, броколі містить:
- бета-каротин, що перетворюється на необхідний для зору вітамін А;
- вітаміни В1, В2, В3, В6;
- залізо;
- магній;
- калій;
- цинк.
Ще один корисний елемент — сполука сірки сульфорофан. Вважається, що він здатен знижувати ризик розвитку деяких видів раку.
Але водночас ця речовина може бути небезпечною, адже рослини родини хрестоцвітих з її допомогою захищаються від шкідників.
Відтак у людей, які мають знижений імунітет, проблеми з печінкою чи шлунково-кишковим трактом, вживання броколі може викликати погіршення стану. З обережністю ласувати нею потрібно й тим, у кого знижена функція щитовидної залози.
Симптоми алергії на броколі
А ще броколі може стати причиною алергічної реакції. Її симптомами зазвичай є:
- відчуття поколювання в роті (синдром оральної алергії);
- свербіж;
- кашель;
- чхання;
- нежить;
- набряк губ або обличчя, а також долонь чи ступнів;
- хрипи;
- нудота;
- блювота;
- запаморочення;
- кропив’янка або шкірний висип.
У важчих випадках можливий розвиток анафілаксії — стану, що загрожує життю та потребує негайної медичної допомоги.
Проявитися ці симптоми можуть у проміжок часу від кількох хвилин до години після вживання броколі. Або страви, що її містить.
Причини алергії на броколі
Переважно таку реакцію викликає головний алерген броколі — LTP (білок перенесення ліпідів), що міститься у її листі.
Як зазначають науковці, білки-переносники ліпідів широко присутні в рослинному світі: їх виявлено у фруктах та овочах, горіхах та арахісі, пилку дерев та трав, а також у латексі.
Однією з головних функцій LTP є захист рослин від шкідників – патологічних бактерій та грибів. Саме тому ці білки стійкі до нагрівання та ферментів, що беруть участь у травленні.
Потрапивши в кишечник людини, ці алергени зберігають цілісність та здатність сенсибілізувати людину через слизову оболонку травного тракту. Саме цим пояснюється той факт, що
алергія на броколі може проявлятися і коли людина вживає її в сирому вигляді, і коли овоч пройшов термічну обробку.
Окрім цього, поширеність LTP може призвести до розвитку у людини, гіперчутливої до броколі, перехресної алергії до різних овочів та фруктів й до пилку деяких рослин. Так, наукова література містить відомості про анафілактичну реакцію, яка після вживання броколі виникла у пацієнтів, чутливих до пилку амброзії та полину.
Броколі містить саліцилати
Ще однією причиною надмірної реакції на броколі можуть стати саліцилати, які вона містить. Ці сполуки є похідними саліцилової кислоти – основної дієвої речовини широко відомого аспірину та деяких інших протизапальних засобів.
Окрім броколі, саліцилати містяться в таких продуктах, як:
- яблука,
- авокадо,
- солодкий перець,
- чорниця,
- смородина,
- кава,
- огірки,
- імбир,
- ананас,
- горіхи,
- бамія,
- родзинки,
- полуниця,
- чай,
- кабачки,
- баклажани.
Непереносимість броколі
Від алергії на броколі варто відрізняти непереносимість цього продукту. У першому випадку неприємні симптоми є наслідком збою в імунній системі, а в другому — порушення функції системи травної.
Ще одна відмінність — залежність від кількості спожитого продукту. При алергії вона не має значення, і реакція гіперчутливості розвинеться навіть після одного шматочка їжі.
А от непереносимість напряму пов`язана з тим, скільки ви з`їли. Тож, маючи непереносимість, маленьку порцію броколі ви можете скуштувати без будь-яких неприємних наслідків.
Але якщо порцію збільшити, непереносимість проявить себе такими симптомами, як:
- біль у животі,
- судоми,
- метеоризм,
- здуття живота,
- діарея,
- втома.
Алергія на броколі: діагностика та профілактика
Підтвердити або спростувати діагноз алергії на броколі може лише лікар-алерголог. Найефективніше у цьому допоможе молекулярний тест ALEX.
Цей найсучасніший метод діагностики алергічних захворювань здатен не лише виявити, до якого саме продукту гіперчутлива ваша імунна система, а й чітко встановити молекулу, що відповідає за надмірну реакцію.
Якщо алергія на броколі підтверджена, вам доведеться відмовитися від вживання цього овочу та страв, які його містять. А на випадок, якщо броколі випадково опиниться у вашій тарілці, лікар порекомендує антигістамінні засоби, здатні полегшити алергічні симптоми.