ALEX2: найінноваційніший метод діагностики алергії тепер доступний і в Україні
З лютого 2020 року жителі України, що мають прояви алергії, отримали для діагностики своєї недуги такі ж можливості, як і жителі європейських країн. На український ринок вийшла найновіша версія тесту ALEX. Розробники втілили ALEX2 в життя буквально декілька місяців тому, і от Україна — серед країн, жителям яких доступний цей найінноваційніший метод діагностики алергії.
У порівнянні зі своїм попередником ALEX2 містить більше алергенів: не 282, а 295. І тепер, здавши кров у сертифікованій лабораторії, ви отримаєте показники своєї чутливості відразу до 117 екстрактів та 178 алергенних молекул.
Панель тесту максимально доповнена новими алергенами – харчовими та інгаляційними, маркерами важких алергічних реакцій та тих, що викликають оральний алергічний синдром.
Перевагами тесту, розробленого в Австрії, є те, що:
- його можна здавати під час цвітіння рослин і в гострий період захворювання;
- він дозволяє пов‘язати прояви алергії з її причинами;
- має максимальну точність;
- виключає отримання хибнопозитивного результату;
- заощаджує час пацієнта та лікаря;
- підходить дітям з 6 місяців і дорослим будь-якого віку.
Після тесту ALEX-2 не потрібно здавати будь-які додаткові аналізи на алергію. Отриманих даних достатньо, щоб розпочати лікування.
На результат аналізу не впливає приймання будь-яких медикаментів, зокрема протиалергічних засобів.
Чому молекулярний аналіз на алергени тест ALEX2 інформативніший, ніж прості аналізи на алергени?
Тести на алергію на основі екстрактів, наприклад, тестування просто на алергію до молока, є корисними лише для виявлення джерела винуватця алергічної реакції.
Однак вони не відповідають на питання, на які саме білки, тобто білкові молекули, реагує ваш організм.
Так, в одному джерелі алергенів можуть міститись білки, стійкі до нагрівання, та такі, що легко руйнуються при кулінарній обробці їжі. І якщо ви реагуєте на перші, лікар-алерголог порадить вам уникати продукту і в сирому, й у приготовленому вигляді.
А от якщо ALEX натомість виявить, що ви чутливі лише до білків, що руйнуються під час варіння чи смаження, ви легко зможете поласувати улюбленою стравою, добряче її прокип’ятивши.
Наприклад, запасні білки, такі як Ara h 1,2,3 або 6, можуть викликати важкі алергічні реакції, включаючи анафілактичний шок.
Навпаки, Ara h 8, білок PR-10, як правило, не здатний завдати серйозної шкоди, але при цьому робить результат тесту на екстракт позитивним, створюючи таким чином потенційну невизначеність як для лікаря, так і для пацієнта.
Тому саме молекулярний аналіз може дати всі необхідні дані, щоб доповнити результати шкірних прик-тестів та допомогти лікареві ухвалити оптимальне рішення щодо терапії конкретного пацієнта.
Подібні комбінації існують для різних харчових алергенів, таких як молоко, соя, ліщина чи волоський горіх, різні фрукти та овочі.
Панель тесту ALEX2 містить унікальні молекули алергенів
Не треба забувати, що деякі люди з алергією до кліща домашнього пилу можуть мати алергію на морепродукти, а саме креветок, мідій, омарів та інших молюсків.
Велика кількість пацієнтів не можуть вживати свіжі овочі і фрукти через різні алергічні симптоми. Але відомо, що більшість таких реакцій пов’язана з алергією на пилок рослин, зокрема берези.
Таким чином, людина має відмовитись від вживання певних продуктів взагалі, але це варто, як ми вже згадували, робити не завжди.
Адже люди з перехресною алергією на пилок та рослинні продукти можуть вживати термічно оброблені фрукти та овочі без алергічних симптомів. Але є й варіанти істинної харчової алергії на фрукти та овочі, коли їх вживання навіть в обробленому вигляді призводить до алергії.
Постає питання: їсти чи не їсти фрукти взагалі? І відповідь нам допомагає знайти ALEX2, бо саме він може визначити алергію до всіх окремих важливих білків-алергенів.
Окрім алергії до молекул у харчових продуктах, тест ALEX2 визначає чутливість пацієнта до унікальних білків шерсті тварин – собак та котів, харчових продуктів, кліщів домашнього пилу та інших алергенів.
І унікальність ALEX2 полягає у тому, що деякі алергени, з якими ми стикаємося в повсякденному житті, доступні для діагностики тільки у панелі цього тесту.
Ось деякі з них:
Нові молекули кліщів домашнього пилу:
- Der p 20. Він є членом сімейства алергенів аргінінкінази (AK). Ступінь перехресної реактивності до інших аргінінкіназ дуже висока (наприклад, до Bla 9 таргана і Pen m 2 креветок).
Термо- та ферментолабільний, тобто може розпадатись при термічній обробці та переробленні ферментами нашого організму.
- Der p 21 входить до сімейства алергенів групи кліщів 5/21 (MG 5/21) і може викликати респіраторні симптоми алергії. Ступінь перехресної реактивності до інших членів сімейства алергенів MG 5/21 низька.
Маркери алергії до фруктів:
- Cuc m 2, Cucumis melo 2 (джерело — диня) — є членом сімейства алергенів-профілінів, асоціюється з легкими формами алергії на диню (наприклад, синдромом оральної алергії). Ступінь перехресної реактивності між Cuc m 2 та профілінами інших рослин висока.
- Fra a 1, Fragaria ananassa 1 (джерело — полуниця) є членом сімейства алергенів PR-10, асоціюється з легкими формами алергії на полуницю (наприклад, синдромом оральної алергії).
Спостерігається високий ступінь перехресної реактивності між Fra a 1 та іншими членами родини алергенів PR-10. Важливість цих перехресних реакцій потребує подальшого клінічного аналізу. У більшості випадків сенсибілізація до Fra a 1 викликана первинною чутливістю до Bet v 1 з пилку берези.
- Fra a 3, Fragaria ananassa 3 (полуниця) є членом сімейства алергенів nsLTP і може викликати різні за тяжкістю клінічні реакції — від синдрому оральної алергії до анафілаксії. Ступінь перехресної реактивності між Fra a 3 та іншими членами родини nsLTP у ботанічно близьких видів (наприклад, кісточкових плодів) є високою.
Алергени риби та морепродуктів:
- Gad m 2 (алерген атлантичної тріски) є членом сімейства енолази й здатний викликати різні алергічні реакції. Ступінь перехресної реактивності з іншими членами цієї родини невідома, але очікується, що вона буде високою з родинними алергенами інших видів риб.
Gad m 2 є термо- і ферментолабільним білком, тобто розпадається при кулінарній обробці та перетравлюванні.
- Gad m 3 (атлантична тріска) є членом сімейства алергенів альдолази і здатний викликати клінічні реакції. Передбачається, що ступінь перехресної реактивності Gad m 3 з іншими членами цього сімейства білків є вищою у порівнянні з алергенами інших видів риб.
Окрім цього, пов’язаний з ним алерген був виявлений у курчат (Gal d 10). Gad m 3 також не стійкий до нагрівання і травлення.
Алергени тварин:
- Fel d 7 (алерген кота) є членом сімейства алергенів ліпокаліну (LC) і може викликати симптоми респіраторної алергії. Описаний високий ступінь перехресної реактивності до LC собаки (Can f 1).
- Can f 5 (алерген собаки) є членом сімейства білків аргінін-естерази і може викликати симптоми респіраторної алергії. Це мажорний алерген, який є лише у собак чоловічої статі (псів). Собаки жіночої статі й кастровані пси виділяють Can f 5 у незначній кількості.
Важливо, що пацієнти, сенсибілізовані до Can f 5, можуть реагувати на чоловічу сімяну рідину. Припускають, що ця алергічна реакція може бути однією з причин непліддя.
- Can f (алерген собаки, що схожий на білок Fel d 1 кота) є членом сімейства алергенів типу утероглобінів. Може викликати клінічні реакції. Ступень перехресної реакції з Fel d 1 кота помірна.
Алергени пилку рослин:
- Конопля — Cannabis sativa 3 (rCan s 3). Can s 3 є членом сімейства nsLTP і може викликати симптоми алергії, такі як нежить, закладеність носу, кашель, почервоніння очей в період цвітіння рослин цієї родини. До неї належать як конопля, так і хміль, що зустрічається в Україні повсюдно.
Ступінь перехресної реактивності Can s 3 з іншими членами родини білків nsLTP у ботанічно близьких видів рослин (зокрема кісточкових плодів) є високою.
- Fag s 1 (алерген пилку європейського бука) є членом родини PR-10 і пов’язаний з респіраторною симптоматикою алергії. Ступінь перехресної реактивності між Fag s 1 і пилком, а також харчовими алергенами з сімейства алергенів PR10 є високою.
У більшості випадків сенсибілізація Fag s 1 викликається первинною сенсибілізацією до мажорного алергену пилку берези Bet v 1.
Бук також є близьким родичем дуба, а тому може спричиняти перехресні реакції з його пилком, якого дуб багато викидає під час цвітіння в Україні.
- Pla a 3 (алерген платану) є членом алергенів сімейства nsLTP і може викликати респіраторні алергічні прояви. Ступінь перехресної реактивності між Pla a 3 та іншими членами сімейства nsLTP у ботанічно споріднених видів рослин є високою (наприклад, кісточкових плодів). Важливість цих перехресних реакцій повинна бути проаналізована на клінічному рівні.
Крім цього, на чипі ALEX2 є важливі компоненти для тестування алергії на пшеницю:
- Tri a 14 є членом сімейства алергенів nsLTP і може викликати алергічні реакції різного ступеня тяжкості — від синдрому оральної алергії до анафілаксії.
Ступінь перехресної реактивності між Tri a 14 та іншими членами сімейства nsLTP у ботанічно споріднених видів (наприклад, кісточкових плодів) є високою.
Tri a 14 стійкий до високих температур і дії травних ферментів. У середземноморського населення Tri a 14 є одним із маркерів для діагностики астми пекарів.
- Tri a 19 є членом сімейства гліадинів і може викликати анафілаксію, що провокується фізичним навантаженням після споживання пшеничних виробів. Доведено, що пацієнти цієї категорії не реагують на Tri a 19 у випадках уникнення фізичного навантаження за кілька годин до та після споживання пшениці. Tri a 19 також може викликати класичні форми алергічних реакцій негайного типу на пшеницю.
- Tri-α-амілаза трипсин-інгібітор (джерело — пшениця). Інгібітор альфа-амілази трипсину з пшениці, пов’язаний із розвитком астми пекарів — професійного алергічного захворювання.
Детальну інформацію про тест ALEX2 ви можете дізнатися на сайті https://macroarraydx.com.ua