Алергія на макадамію: австралійський горіх здатен викликати анафілаксію
Австралійські аборигени настільки високо цінували цілющі властивості макадамії, що навіть визнали цей горіх священним. І недарма він стає все популярнішим і в Європі, зокрема, в Україні. Але насолодитися смаком австралійського горіха та, куштуючи його, укріпити здоров’я, можуть лише ті, у кого відсутня алергія на макадамію.
Батьківщиною макадамії, що належить до родини протейних, є Австралія. Росте це дерево заввишки до 15 метрів, а врожай починає давати лише через сім-десять років. При цьому з дев’яти видів їстівними є плоди лише двох: Macadamia integrifolia та Macadamia tetraphylla.
Корисні властивості макадамії
Як з’ясували сучасні науковці, шану корінних мешканців Австралії макадамія заслужила не випадково. Адже ці горіхи містять значну кількість корисних речовин. Зокрема, вітаміни груп A та В, фосфор, магній, марганець, мідь, залізо, цинк, калій та селен.
До корисних властивостей макадамії належать здатність знімати спазми та болісні відчуття при менструаціях, полегшувати клімакс у жінок та знижувати нервову напругу.
Окрім цього, антиоксиданти, джерелом яких є цей горіх, здатні допомагати у профілактиці онкологічних недуг, включаючи рак молочної залози та шийки матки. А в разі настання захворювання — уповільнювати розвиток пухлин.
Також макадамія вирізняється високою калорійністю: 718 ккал на 100 грамів очищених ядер. У цій же кількості продукту міститься 8 грамів білків, 10 — вуглеводів та 76 г жирів.
При цьому 84 % жирних кислот є мононенасиченими, 3,5 % – напівнасиченими та 12,5 % — насиченими. Відтак ще одна корисна властивість макадамії — сприяти зниженню рівня «шкідливого» холестерину, а отже, ризику інсульту та інших серцево-судинних захворювань.
Чому макадамія викликає алергію?
Але макадамія здатна завдати й шкоди здоров’ю. Адже, як і інші деревні горіхи, що входять до топу 14 найалергенніших продуктів, вона може стати причиною не лише помірних, а й важких реакцій гіперчутливості.
Як зазначають науковці, загальна поширеність алергії на горіхи, що ростуть на деревах, становить від 0,05 до 7,3 відсотка населення світу. Вона залежить від регіону, віку пацієнтів та методів діагностики.
При цьому гіперчутливість до макадамії зустрічається рідше, ніж до інших горіхів, таких як кеш’ю або волоські. Наприклад, у США до австралійського горіха сенсибілізовані до 5 % загальної кількості тих, кому діагностували горіхову алергію.
В країнах, де вживання австралійського горіха вже стало звичним, його часто смажать і солять. А ще зазвичай використовують у кондитерських виробах та цукерках.
Макадамію, окрім горіхових сумішей, також можна знайти у неочевидних джерелах, таких як хлібобулочні вироби, морозиво, крупи. Саме тому сенсибілізація до алергенів макадамії може відбуватися, навіть якщо ви її безпосередньо не споживаєте.
Алергія на макадамію: симптоми
Відтак, попри невелику поширеність австралійського горіха, він таки може спричинити алергію. І наслідки вживання макадамії для сенсибілізованих людей можуть бути серйозними.
До симптомів, які викликає цей горіх, відносяться:
- діарея;
- біль у животі, судоми;
- нудота та блювота;
- утруднене ковтання;
- свербіж у роті, горлі, в очах, на різних ділянках шкіри;
- закладеність носа;
- нежить;
- задишка.
Але найнебезпечніша реакція на макадамію — це анафілаксія, яка одночасно вражає різні системи організму. Такий стан є смертельно небезпечним та потребує негайної медичної допомоги.
Так, у науковій літературі міститься опис випадку анафілаксії, який стався з однорічною дитиною. У малюка розвинулися еритема, генералізована кропив’янка, набряки язика, горла та очей, задишка, хрипи, периорбітальний ангіоневротичний набряк, знизився артеріальний тиск.
При цьому виникнути анафілаксія може не лише при споживанні макадамії, а й після шкірного контакту з горіхами. Окрім цього контакт з оболонками макадамії може стати причиною розвитку професійного дерматиту у працівників заводів з перероблення горіхів.
Прикладом іншої важкої алергічної реакції на макадамію є генералізований свербіж, свербіж у горлі, риніт, задишка, запаморочення, сильне печіння в роті та набряк. Вони спостерігалися у двох чоловіків, 42 та 34 років.
Алергени макадамії
Відповідальність за ці та інші наслідки сенсибілізації до макадамії лежить на її алергенних білках. Але хоча найчастіше горіхові алергени є білками запасу, досі науковці не виявили жодних алергенних білків їстівних порід макадамії або їхніх гібридів.
Водночас є свідчення щодо низької реакційної здатності специфічного імуноглобуліну IgE до білків 17kDa та 12kDa, що містяться в олії макадамії. Інші джерела повідомляють про білок 45 кДа як потенційний макадамієвий алерген.
Також деякі науковці наголошують, що білки запасу, які належать до 11S глобулінів та 7S віцилінів у горіхах макадамії, подібні до алергенів насіння кунжуту, а також деяких інших горіхів. Відтак у людини, гіперчутливої до них, може розвинутися перехресна алергія на австралійський горіх. І навпаки.
На думку науковців, саме сенсибілізація до горіхів інших видів є фактором, що збільшує ризик розвитку гіперчутливості до макадамії. Це стосується, зокрема, фундука, волоських горіхів, кеш’ю та горіхів пекан.
Окрім цього, нещодавнє дослідження, проведене на Середньому Заході США, виявило високий рівень перехресної чутливості між горіхами макадамії та кокосу.
Діагностика та профілактика алергії на макадамію
Тож, якщо ви маєте підтверджену алергію на згадані вище горіхи, вам варто з обережністю вживати й макадамію. А щоб даремно не позбавити себе її смаку та корисних властивостей, краще проконсультуйтеся з лікарем-алергологом.
Для підтвердження або спростування сенсибілізації до австралійського горіха він запропонує вам пройти молекулярний тест ALEX2. Завдяки йому ви не лише дізнаєтеся, чи є у вас алергія на макадамію, а у разі позитивного результату зможете визначити, чи реагуєте на інші харчі.
Ще один діагностичний тест, який може визначити індивідуальну реакцію пацієнта на харчові продукти, − тест FOX. Але він встановлює не алергію, а непереносимість.
Зокрема, шляхом вимірювання рівнів IgG до 286 харчових антигенів з 13 груп продуктів. Є в цьому переліку й горіхи, включаючи макадамію.
Відтак, щоб визначити, яка реакція спостерігається на австралійській горіх саме у вас та отримати індивідуально підібране лікування, не зволікайте з візитом до лікаря.