Алергія на лохину зустрічається рідко, але може вбити

0 3 302

Алергія на лохину спричиняється стійкими білками, що не бояться нагріву та травних ферментів. Тому людям з таким діагнозом не можна вживати лохину у будь-якому вигляді.

Інша справа — чутливість до саліцилатів, на які багата ця ягода.  Розберемось, кому ще треба бути обережним при ласуванні лохиною.

Низькокалорійна, але багата на вуглеводи та клітковину. А ще — антиоксиданти, марганець, вітаміни С та К1. Такий мікс робить лохину корисною для тих, хто прагне зменшити ризик серцево-судинних захворювань й поліпшити роботу мозку. 

На відміну від інших ягід та фруктів, що здебільшого належать до родини розових (персик, малина, полуниця або яблуко), лохина (Vaccinium corymbosum) є представницею родини вересових. 

Вона рідко стає причиною харчової алергії. Але це аж ніяк не зменшує загрозу гіперчутливості до цієї ягоди, яка може призвести навіть до летальних наслідків.

Симптоми алергічних реакцій на лохину

Найпоширенішими симптомами алергії на лохину є набряк губ та/або повік. Також можливі інші реакції:

Окрім них у сенсибілізованих до лохини людей можуть виникати шлунково-кишкові симптоми, такі як біль у животі, нудота, блювота або діарея.

Не виключені й реакції з боку респіраторної системи: 

Також зреагувати на споживання лохини або контакт із нею може серцево-судинна система. Як наслідок у людини різко знижується артеріальний тиск, виникають запаморочення та непритомність.

Але найнебезпечнішим проявом алергії на лохину є анафілаксія. Ця реакція, що вражає одночасно різні системи організму, несе загрозу не просто здоров`ю, а й життю людини. А відтак потребує термінової медичної допомоги.  І в першу чергу — застосування дозатора адреналіну.

Найчастіше стають гіперчутливими до лохини немовлята та діти молодшого віку. Через це лікарі радять починати вводити ягоду в раціон малюків не раніше, ніж із 9-місячного віку. 

Властивості лохини: алергенні та не тільки

Алергенність лохини пояснюється наявністю в її складі білків-переносників ліпідів (LTP). Ці білки відрізняються стійкістю як до нагрівання, так і до дії ферментів, що беруть участь у процесі травлення. 

Цей факт зумовлює, зокрема, симптоми алергії на лохину, що виникають із боку шлунково-кишкового тракту. Та можливість розвитку алергічних реакцій навіть на ягоду, що пройшла термічну обробку. Наприклад, при виготовленні з нею варення, джему, компоту, тістечок чи булочок. 

Але алергенний білок – не єдина причина алергенності лохини. Зреагувати як на небезпеку людський організм може й на саліцилати, що містяться в ягоді.

Ці сполуки є похідними саліцилової кислоти — основної дієвої речовини широко відомого аспірину та деяких інших протизапальних засобів.

І саме саліцилати, а не білки-переносники ліпідів, зазначають науковці, і є найчастішою причиною реакції гіперчутливості до лохини у дітей. 

Адже вміст саліцилатів у лохині надзвичайно високий: на кожні 100 г ягоди – 27,6 мг цих речовин, природною функцією яких є захист рослин від хвороб та шкідників. 

А ось людині лохинні саліцилати можуть зашкодити не лише провокуванням алергічної реакції, а й загостренням гастриту або виразки шлунку.

Обережно вживати лохину потрібно й тим, хто приймає препарати, що розріджують кров (антитромбоцитарні). Адже ця ягода має два компоненти, які відіграють протилежну роль: у той час як саліцилати посилюють розрідження крові, вітамін К сприяє її згортанню. Тож якщо ваша кров згортається надмірно або, навпаки, недостатньо, перш ніж вживати лохину, краще порадьтесь з лікарем.

Зробити це потрібно й людям, що хворіють на діабет та приймають цукрознижувальні препарати. Адже вживання занадто великої кількості лохини може значно знизити рівень глюкози в крові.

Алергія на лохину: діагностика

Але повернемося до алергії на цю ягоду. Зважаючи на користь лохини, виключати її з раціону можна лише тоді, коли ваші підозри щодо діагнозу гіперчутливості підтвердить лікар-алерголог

Він проведе так звані натуральні, або прик-ту-прик тести із самою ягодою та/або запропонує пройти молекулярний тест ALEX2. Адже цей метод діагностики алергічних захворювань дозволяє визначити чутливість до 295 алергенних молекул та екстрактів одночасно. 

І якщо його результати підтвердять, що ви дійсно сенсибілізовані до лохини, вам доведеться відмовитись від її вживання. А на випадок, якщо ви несамохіть з`їсте одну-дві ягоди, лікар індивідуально підбере вам антигістамінні препарати.

Коментарі
Loading...