Алергію на баклажан викликають не лише його білки, а й саліцилати

50


Баклажан – овоч, що належить до родини пасльонових. Так само як його родичі картопля та томат, баклажан широко використовується у кухнях різних народів світу, у тому числі як замінник м`ясних страв. Утім, як і багато інших харчових продуктів, баклажан може викликати алергічні реакції. Причому алергія на баклажани зазвичай виникає у дитинстві.   

Характерною відзнакою родини пасльонових є наявність у їхньому складі алкалоїдів – речовин, які можуть бути дуже отруйними для людини. Справжню небезпеку через цю властивість становлять лише декілька представників пасльонових, наприклад, беладонна або дурман. 

Алергія на баклажани зустрічається рідко. Її симптоми подібні до проявів алергії на інші овочі та фрукти. Це, зокрема: 

Ці симптоми, як правило, виникають через декілька хвилин після того, як людина з’їла баклажан. Але трапляється і відтермінована реакція, що розвивається через декілька годин після їди.

Алергенні білки баклажана

Зазвичай алергія на баклажани виникає у дитячому віці. Втім, буває, що на неї починають страждати й дорослі, які раніше вживали цей плід без будь-яких побічних наслідків.

Як свідчать науковці, усі пацієнти, що мали алергію на баклажани, показали позитивний шкірний тест зі шкіркою та м’якоттю як сирих, так і варених плодів. При цьому алерген-специфічний IgE до алергенів баклажану в усіх випадках був також позитивний. 

Це може свідчити про те, що 

Алергенні білки баклажанів є стійкими як до високих температур, за яких відбувається кулінарна обробка, так і до ферментів, що розщеплюють їжу під час травлення. 

Відомо, що сирий баклажан містить дванадцять алергенів. Більшість з них −  дев’ять — локалізовані в шкірці овочу. І лише три – у м’якоті. 

Причому як мінімум чотири з усіх алергенних білків, як видається вченим, є термостійкими. Це означає, що вони здатні викликати справжню харчову алергію, аж до анафілактичних проявів. 

Ще чотири алергени характеризуються як глікопротеїни, тобто складні білки. В них власне білкова частина сполучена із вуглеводною.

І решта чотири — то білки, важкі для перетравлення. Вони зв’язуються з антитілами IgE навіть в умовах перетравлення шлунковим соком.

Не лише білки, а й саліцилати

Але реакцію гіперчутливості можуть викликати не лише білки, що містяться у баклажанах, а й саліцилати, що також входять до їх складу. 

Тож люди, які мають алергію на ці речовини, повинні бути обережними з іншими овочами та фруктами, які теж мають у собі саліцилати.

Це: 

А оскільки саліцилати входять до складу аспірину, людям, чутливим до них, перш ніж приймати цей препарат, необхідно порадитись із лікарем.

І, звичайно, їм варто бути насторожі, вживаючи в їжу інші плоди, що належать до родини пасльонових. Окрім вже згадуваних томатів та картоплі, це: 

  • фізаліс;
  • біла картопля;
  • болгарський, банановий перець, піменто та чилі;
  • приправи з червоного перцю, паприки, каєну та чилі;
  • пепіно;
  • ягоди годжі.

Діагностика та профілактика алергії на баклажани

Діагностувати алергію на баклажан можна за допомогою як шкірного прик-тесту, так і аналізу крові на антитіла. Найпопулярнішим з них є молекулярний тест ALEX

З його допомогою можна визначити не лише продукт чи речовину, що є причиною алергії, а й конкретну молекулу, яка викликає її.

І якщо лікар-алерголог таки підтвердить гіперчутливість до баклажана, цей продукт потрібно буде виключити з меню. Разом з іншими, що викликають алергію.

Втім, може бути так, що у вас спостерігається не алергія, а непереносимість баклажана. І це також може встановити лікар на основі діагностичних даних. 

А допомогти йому з діагнозом можете й ви, якщо записуватимете з’їдені страви й неприємні відчуття, що виникли після них, у харчовий щоденник. Наразі його можна вести у додатку на смартфоні.