Алергія на яблука: чому свербить у роті
Виникнення алергії пов’язане з неадекватною реакцією імунної системи на потрапляння до організму певних речовин.
Коли такою речовиною є харчовий продукт, мова йде про харчову алергію. Вона викликає неприємні, а іноді й небезпечні для здоров`я та життя реакції.
Яблука – один із алергенних продуктів. Симптоми алергії до них можуть виникати після вживання свіжих плодів, виготовлених з них соку або пюре, а також виробів, які містять яблука.
Люди, які мають алергію, можуть помітити симптоми, коли їдять яблуко або незабаром після цього:
- свербіж у горлі або ротовій порожнині;
- набряк губ або гортані, відчуття нестачі повітря;
- висип або кропив`янку;
- біль в животі та діарею;
- відчуття страху смерті.
У деяких випадках можуть виникати більш серйозні реакції, зокрема анафілаксія.
Види яблучної алергії
Алергію до яблук може мати людина будь-якого віку незалежно від місця проживання. Захворювання має два типи.
Перший — оральний алергічний синдром або синдром оральної алергії. Розвивається у пацієнтів з алергією до пилку берези. Пилок берези та яблука містять схожі за будовою білки-алергени. Проявляється цей вид захворювання як свербіж у роті, почервоніння навколо нього, першіння у горлі при вживанні сирих яблук.
Зазвичай алергія на яблука першого типу виникає у дітей старшого віку та дорослих, які проживають у помірному кліматичному поясі, де поширені берези. Симптоми оральної алергії виникають частіше навесні, коли в повітрі знаходиться пилок дерев.
При другому типі алергія на яблука може проявлятися у людини з алергією до персиків. Пацієнти реагують на білок яблука, який є подібним до білка, що міститься у персиках.
Такий зв`язок пояснюється тим, що персик і яблуко є представниками однієї родини – розових, а отже, мають схожий склад білків.
Другий тип алергії характеризується більш тяжкими алергічними реакціями після вживання як сирих, так і термічно оброблених яблук: кропив’янка, ангіоневротичний набряк, анафілаксія.
До такого типу алергії більше схильні мешканці Середземномор`я.
В обох випадках має місце перехресна алергія, тобто така, що виникає до схожих білків, які входять до складу різних продуктів та речовин.
Як уникнути алергії
Аби вберегти себе від проявів алергії до яблук, людям із цим захворюванням достатньо виключити з раціону сирі плоди та виготовлені з них продукти.
Втім, для хворих з алергією до пилку берези вживання яблук після теплової обробки може бути цілком безпечним. Адже такий спосіб приготування може зруйнувати або змінити алергенний білок.
Сучасні методи молекулярної діагностики алергії — тест ALEX — дозволяють діагностувати обидва типи алергії до яблук та розробити рекомендації щодо їх вживання. Тест ALEX діагностує алергію не тільки до конкретних продуктів харчування або пилку рослин, а й до їх білків.
Варто пам`ятати, що поставити діагноз «алергія до яблук» та призначити правильне лікування та дієту може лише лікар-алерголог.
А регулярне відвідування нашого сайту допоможе вам бути в курсі новин щодо методів діагностики та терапії алергічних захворювань.