Вас нудить від огірків? Можливо, у вас алергія на амброзію,
або Чому важливо мати свій алергологічний паспорт
Якщо для одних літо – час мандрів, відпочинку на морі чи біля річки, то для інших воно може виявитися справжнім випробуванням. Особливо в липні–серпні, коли починають цвісти амброзія і полин та продовжують викидати у повітря алергенний пилок інші рослини.
Поліноз – явище, від якого страждають, за даними для Європи, від 17 до 29 % жителів різних країн. В Україні, як вважається, симптомами сезонної алергії уражені до 30 % населення.
Зокрема, дослідження, проведене у 2016-2018 роках у Харківській області, виявило, що симптоми сезонного алергічного риніту мав кожен дев’ятий мешканець регіону.
Серед тих, хто досліджував це питання, була і кандидатка медичних наук, доцентка Харківського національного медичного університету Галина Єрьоменко.
Спеціально для порталу “Все про алергію” науковець та лікар-алерголог розповіла, чим небезпечні амброзія і полин, кому краще відмовитися від персиків і навіть огірків з помідорами та де менше тече з носа – в Харкові чи у Карпатах.
Галино Володимирівно, що ще показало дослідження?
В результаті роботи у більшості пацієнтів — 71 % — виявлено полівалентну алергію, тобто вони чутливість до декількох алергенів.
Ще ми з’ясували, що більше як 25 % тих, хто страждає на алергію до полину та амброзії, також реагують на тимофіївку, кульбабу та інші польові трави.
А зараз який алерген змушує нас чхати та кашляти?
Усе залежить від регіону та індивідуальної чутливості пацієнтів. Подекуди ще зустрічаються алергічні реакції через цвітіння злакових, у тому числі — кукурудзи.
Але, наприклад, у нас в Харкові нині найбільше проявляють себе саме полин та амброзія. Напевно, 40 % від усіх звернень пацієнтів з алергією в моєму регіоні пов’язані з цими рослинами.
В центрі та на заході країни цифри сильно відрізняються?
Приблизно вдвічі. Якщо ми говоримо про центр, то це десь 20—25 % звернень. Ми зараз якраз актуалізуємо ці дані.
Щодо крайніх західних точок, наприклад, Карпат, там цифри ще менші, хоча амброзія дісталась і туди.
Але, за інформацією місцевих колег, пилком амброзії та полину у них спровоковані близько 8 % звернень до алергологів. Крім того, більшість хворих, які мають алергічну реакцію на пилок однієї з цих рослин, мають перехресну реакцію й на пилок іншої.
Чому в різних регіонах такі різні цифри?
Причин декілька. По-перше, кліматичні чинники обумовлюють різне розповсюдження одних і тих самих рослин у лісовій, лісостеповій та степовій зонах України.
По-друге, через особливості поширення амброзії. Вона завозилась до України, як правило, морем, разом із сільськогосподарськими культурами. Тож відповідно й поширювалась: від портів, дорожніми шляхами з півдня та сходу країни на північ та захід.
Так, ареали розповсюдження амброзії обумовлюють зниження рівнів пилку – зі сходу та півдня на захід та північ України.
Як проявляється поліноз?
Клінічні прояви дуже різні: від нежитю, свербіння в горлі, очах, носі, до кашлю, важкості в грудях, хрипів, а також ангіоневротичного набряку та кропив’янки.
Зустрічається і синдром оральної алергії.
Можливі також прояви розладу травлення — у вигляді блювання, діареї та інших диспептичних проявів.
Тобто симптоми схожі на отруєння, але до них ще можуть додаватися свербіж у роті, свербіж язика, набряк губ.
Це все від амброзії?
Не тільки. Адже влітку та восени у повітрі та на нашому столі дуже багато різноманітних алергенів.
Як ми вже згадували, окрім пилку полину та амброзії у повітрі знаходиться пилок злаків та інших бур’янів, що може спровокувати симптоми алергії. Крім того, дозрівають овочі та фрукти, серед яких і потенційно алергенні.
Вони мають перехресні реакції з пилком полину та амброзії. Наприклад, ті ж огірки, кавуни та дині. Це називається синдромом “пилок—плоди”, тому що алергени різних рослин схожі між собою і знаходяться й у пилку, і у плодах.
Важливі й перехресні реакції між пилком та продуктами з рослин однієї родини. Так, ми не рекомендуємо нашим пацієнтам, чутливим до пилку амброзії та полину, вживати продукти з соняшнику: ту саму олію, насіння.
Адже соняшник разом з амброзією та полином входить до родини айстрових. Його білки дуже подібні до білків пилку цих рослин, а тому також можуть викликати алергічну реакцію. І ми спостерігаємо такі клінічні випадки.
Реакцію може провокувати й мед, де міститься пилок рослин.
Крім того, існує, хоч і невелика, але ймовірність того, що алергенний пилок осідає на овочі—фрукти, які дозрівають на вашому городі. І якщо городину перед подачею на стіл промити не досить ретельно, то пилок, що залишився на їжі, викличе реакцію…
Уявімо: людина з’їла салат з огірків чи помідорів, заправлений соняшниковою олією, їй стало зле, опинилась в лікарні. Як їй діагностують алергію? Чи, може, її лікуватимуть від харчового отруєння?
На жаль, іноді людина може навіть не дізнатися, що у неї була алергічна реакція.
Перш за все хворого потрібно добре розпитати про все стосовно його здоров’я протягом року.
Найкращий спосіб не помилитися з діагнозом — здати кров на молекулярний аналіз на алергію. Так можна визначити мажорний алерген і рекомендувати пацієнту вже восени почати проходити алерген-специфічну імунотерапію.
Це допомагає?
Пацієнт відчує результат уже через кілька місяців. По-перше, у людини зміцнюється імунна система, тож вона менше страждатиме навіть від застудних захворювань.
По-друге, коли настане літо, пацієнт зможе помітити значно меншу симптоматику чи взагалі відсутність такої.
Проте, навіть за наявності таких результатів, ми рекомендуємо в період, коли цвітуть полин та амброзія, дотримуватися певної дієти: виключити з раціону деякі фрукти та овочі та навіть окремі алкогольні напої.
Ще є якісь табу?
Так, під забороною будь-які фітопрепарати.
Наприклад, якщо заболіло горло, існують якісь настоянки на основі ромашки, петрушки чи календули. Але пацієнтам, у яких є реакція на полин чи амброзію, строго не рекомендується вживати щось подібне. Інакше замість лікувального ефекту можна отримати почервоніння, свербіж, набряк Квінке.
Одна з моїх пацієнток отримала тяжку реакцію у вигляді кропив’янки після того, як за рекомендацією гінеколога скористалась свічками на основі полину. Зараз ми стабілізували її стан, вона отримує алерген-специфічну терапію на полин та амброзію.
Шкоди може завдати навіть звичайний чай з ромашкою, який часто рекомендують як шлунково-кишковий та заспокійливий засіб. Такий напій інша моя пацієнтка спробувала на відпочинку в Туреччині.
Вона випила пакетований чай і отримала оральний прояв алергії. Відпочинку в неї уже ніякого не було…Тепер вона п’є тільки звичайний чай без домішок, до якого можна додавати м’яту.
З дорослими з’ясували, а є якісь особливості в протіканні чи лікуванні алергії у дітей?
Симптоматика індивідуальна, вона не залежить від віку. Завжди лікарі комплексно підходять до лікування — з урахуванням особливостей кожного пацієнта, спадковості, хронічних хвороб.
Відрізняється дозування та самі препарати, які призначаються.
Окрема розмова, коли алергія проявляється як розлади травлення — блювота та діарея. Тут потрібно діяти одразу, особливо з маленькими пацієнтами, адже дитячий організм зневоднюється набагато швидше. Тож батькам не варто відкладати звернення до лікаря.
На жаль, на практиці педіатри спостерігають протилежне: часто батьки зволікають чи до вечора п’ятниці, чи до вихідних.
Загалом лікування алергії — наскільки це довготривалий процес?
Що до алерген-специфічної імунотерапії, то ми рекомендуємо стартувати з трьох років, потім спостерігаємо за станом пацієнта.
Якщо все гаразд, через три-п’ять років для підсилення та закріплення ефекту рекомендується пройти ще короткий курс терапії. Він триває кілька місяців.
Потім людина живе практично без алергії?
В 90 % випадків так. Але це не означає, що її не потрібно контролювати. Такому пацієнту треба пам’ятати про алергію, про те, що потрібно відвідувати лікаря й бути обережним із вживанням потенційних алергенів та у контактах з ними.
Чи можна мінімізувати вплив амброзії та полину без проведення алерген-специфічної імунотерапії? Як можна запобігти проявам алергії?
В період цвітіння рослин бажано обмежити час на свіжому повітрі. Мається на увазі: у лісі, на полях, біля водойм. Було б непогано тимчасово змінити регіон проживання, але це важко зробити на три-чотири місяці, якщо відпустка в середньому триває кілька тижнів.
Звичайно, можна лікувати симптоми. Пацієнтам можуть призначатися антигістамінні препарати, назальні спреї, інгаляційні стероїди, промивання носа сольовими розчинами.
Це все може зменшити симптоми алергії, проте не розв’язує проблему по суті. Якщо пацієнт не почне лікувати причину, а не прояви захворювання, то наступного року симптоми, скоріше за все, повернуться.
Ще одна проблема полягає в тому, що часто люди довіряють так званому сарафанному радіо та самі собі призначають лікування. Цього робити не варто – безпечніше та ефективніше проконсультуватися з лікарем-алергологом.
Як довго цвіте амброзія?
В залежності від регіону та погодних умов, в основному з середини липня і до кінця вересня, але її пилок спостерігається у повітрі аж до перших приморозків.
Проблема в тому, що з року в рік кількість амброзії та інших бур’янів зростає. Подекуди вони сягають до двох метрів висоти, але нікому до того немає діла. Думаю, державна карантинна політика щодо боротьби з цими рослинами повинна впроваджуватись краще.
Це вирішить проблему?
На жаль, навіть якщо ми викосимо всю траву, проблема залишиться – в наших пацієнтах. У них в крові уже є чутливість до того чи іншого алергену.
Скажу більше: іноді ми зустрічаємо пацієнтів з алергією до рослин, що ростуть десь далеко в Америці.
Людина їде у відпустку, куштує якусь нову страву з місцевими овочами чи фруктами й отримує алергію через перехресну реакцію. Адже родичі цієї рослини є й у нас, і людина встигає сенсибілізуватися до їхніх алергенів.
Тому ми рекомендуємо пацієнтам здати тест на алергію і отримати алергологічний паспорт, щоб просто володіти інформацією про себе. Адже на підставі отриманого аналізу, який дає змогу виявити чутливість до майже 300 екстрактів та молекул, лікар складає індивідуальні рекомендації з харчування з урахуванням чутливості цього пацієнта до всіх відомих науці алергенів.
Тоді людина отримує змогу замінювати потенційно небезпечні для неї продукти іншими. Наприклад, сире яблуко не можна, але можна вживати запечене. Можна їсти уже згадані огірки та помідори у червні, але треба відмовитися від них в серпні, коли під час активного сезону пилкування полину та амброзії прояв синдрому “плоди—пилок” значно підсилюється.