Алергія на абрикос не така страшна, як алергія на персик

0 4 007

У розпал літа наш фруктовий раціон поповнюють абрикос та персик, які достигають практично одночасно. Це й не дивно, адже вони є родичами, що входять до сімейства розоцвітих, до якого також належать яблуко, груша та вишня.

І оскільки ці види є спорідненими, то й склад білків у них подібний. Стосується це й тих білків, що викликають алергію. Більш того: як і у випадку з персиком, алергія на абрикоси має дві форми. 

Якою буває алергія на абрикоси

На півночі та в центрі Європи вона пов`язана з алергією до пилку берези. Цей зв`язок пояснюється схожістю алергенного білка цього дерева та алергенного білка абрикоса й має назву синдрому «береза-фрукти». 

 _береза-фрукти

Характерні для нього симптоми зазвичай виникають у ротовій порожнині та на ділянці навколо рота. Цей стан називається синдромом оральної алергії.

Особливістю алергенного білка абрикоса, який відповідає за розвиток цього синдрому, є те, що він гине в процесі термічної обробки. Тому люди з алергією до абрикоса, пов`язаною з алергією до березового пилку, можуть вживати плоди у компотах та вареннях.

Водночас у людей, які мають алергію до абрикоса, часто розвивається реакція на інші плоди розоцвітих та їх родичів, включаючи яблуко, грушу, вишню, диню, банан, горіхи (фундук) або овочі (селера та морква). 

Це явище має назву перехресної алергії та є наслідком вмісту подібних алергенних білків у плодах, що належать до одного сімейства.

Алергія на абрикос

Друга форма алергії до абрикоса характерна для Ізраїлю та країн Південної Європи: Італії, Іспанії та Греції. Люди, які проживають в цих регіонах, не контактують з алергенним пилком берези, тому що вона тут не росте. 

Натомість вони одразу піддаються впливу більш агресивного алергенного білка персика. Цей білок не руйнується під дією температури та ферментів шлунково-кишкового тракту і викликає харчову алергію.

Подібні термо- та ферментостабільні білки є й в абрикоса. Алергія на абрикоси розвивається як вторинна на фоні алергії до персика та має важкіші, ніж у мешканців Північної та Центральної Європи, симптоми. До них належать генералізована кропив’янка, біль у животі, блювота та навіть анафілаксія. 

Однак алергія до абрикоса виникає у меншої кількості людей, ніж алергія до персика, оскільки алерген абрикоса має менші алергізуючі властивості. 

Але при цьому термостійкі білки абрикоса, як і білки персика, зберігають алергенні властивості навіть після кулінарної обробки. Тому людям з персиково-абрикосовою алергією, яка проявляється розладами травлення та шкірними симптомами, потрібно уникати не лише свіжих плодів, а й продуктів із них, включаючи джеми та варення.

Чим корисний абрикос

Але якщо у вас немає клінічно доведеної алергії до абрикоса – а найкращим методом її діагностики є тест ALEX, — уникати вживання цих плодів не варто. Адже абрикос є природним джерелом вітамінів В, РР, А і Р, які відіграють важливу роль в обмінних процесах. 

  • Абрикоси цінні високим вмістом органічних кислот, пектинів та клітковини. Останні наукові дослідження в галузі медицини довели, що унікальне поєднання органічних кислот робить ці фрукти дієвим засобом профілактики онкологічних захворювань. 
  • Водночас фітонциди, що також входять до складу абрикосів, здатні зміцнювати нервову систему та покращувати пам’ять. 
  • Завдяки вмісту калію ці фрукти корисні для людей із захворюваннями серцево-судинної системи. 
  • Велика кількість заліза робить абрикоси незамінними для тих, хто має низький гемоглобін.
  • До того ж плоди містять фосфор, кальцій, мідь, кобальт, марганець, магній, фтор, йод та цинк.
  • При цьому стиглі абрикоси мають досить низьку калорійність: більше ніж на 85 % вони складаються з води. Тому їх радять вживати людям з надмірною вагою, якщо вона не зумовлена гормональними змінами в організмі.
  • Позитивний вплив мають абрикоси на шлунково-кишковий тракт. Вони покращують перистальтику кишечника та сприяють нормалізації рівня кислотності шлунку. Важливо знати: якщо у вас є гастрит, виразка шлунку або дванадцятипалої кишки, абрикоси  рекомендують вживати тільки після їди — через 20-30 хвилин.
  • Також здавна відомі антисептичні та жарознижувальні властивості абрикосів — компоти з них або чай з абрикосовим варенням радять вживати при високій температурі. 

Корисні абрикоси й майбутнім матусям. Але їм не варто захоплюватись цими плодами. Вони мають і побічні ефекти: діарею або не завжди бажане підвищення апетиту, наслідком чого може стати надмірна вага. 

А ось мамам, що годують грудьми, треба вживати абрикос з обережністю. Активні речовини, що містяться в них, потрапляють у молоко та можуть викликати у малюка симптоми алергії: висип на шкірі, біль в животі, кольки та інші.

Щодо протипоказань до вживання абрикосів, то їх небагато: цукровий діабет, захворювання щитовидної залози та гепатит. І, звичайно, алергія до білків цього плоду.

Коментарі
Loading...