Обережно, маніока! Алергія на неї пов’язана з латексом, а неправильне приготування загрожує смертю
Якщо ви збираєтесь продовжити молодість та зміцнити здоров’я, в пригоді стане екзотична рослина маніока (Manihot esculenta), або касава. Лікувальні властивості цієї культури справді унікальні, але вона входить до десятки найбільш небезпечних харчових продуктів. До того ж існує ще й алергія на маніоку.
Касаву вирощують в тропічних країнах Африки, Азії, Південної та Центральної Америки. На вигляд її корінь мало чим відрізняється від звичайної картоплі.
При правильному приготуванні маніока знижує рівень цукру та холестерину в крові, нормалізує тиск та роботу нервової системи, зміцнює імунітет, має протизапальний ефект, гальмує процеси старіння в організмі.
Чому маніока небезпечна для здоров’я?
Небезпека касави пояснюється тим, що при недостатній термічній обробці вона виробляє отруту під назвою ціанистий водень, або ціанід.
До речі, улюблений американський пудинг, що виготовляється з тапіоки (крупа з крохмалю, вимитого з подрібнених коренів маніоки) за неправильного приготування може становити смертельну загрозу.
Крім того, алергію на касаву викликає білок Man e 5, за структурою схожий на гевеїн. Роль цього білка полягає в захисті рослини. Тому він не розщеплюється при недостатній термічній обробці.
А от за умови приготування з дотриманням всіх кулінарних правил маніока майже ніколи не викликає алергічних реакцій. Багато людей з непереносністю клейковини або пшона використовують борошно маніоки як здорове доповнення до раціону.
Як правильно готувати маніоку?
Найпопулярніший спосіб приготування маніоки в Європі схожий на варіння картоплі, яку потім смажать або випікають.
В процесі термічної обробки бульба має зменшитись вдвічі. Але перед варінням або смаженням необхідно видалити центральну жилку кореня.
Потім маніоку ріжуть на дрібні шматочки та вимочують, щоб знищити синильну кислоту. Токсини, що можуть залишитись в рослині, зникають в процесі термічної обробки.
Перехресна реактивність маніоки
Серед бразильських пацієнтів з алергією до маніоки та латексу 5 з 7 (71,4 %) продемонстрували чутливість до очищеного Man e 5 і всі 7 мали позитивну реакцію до Hev b 5 – латексного гевеїну.
А з 30 італійців, які мали реакцію на латекс, 40 % реагували й на маніоку.
У людей з чутливістю до гевеїну або хітинази алергія до касави може бути пов’язана з чутливістю до овочів та фруктів, що містять високий рівень цих алергенів. А саме:
Нещодавно було проведене обстеження пацієнта, який мав анафілаксію після контакту з латексом. Молекулярний тест виявив чутливість пацієнта до маніоки, авокадо, каштана, банану, ківі та латексу. Причому структура алергенів маніоки була схожою до структури латексних білків.
Отже, отримані результати ще раз підтверджують, що
маніока має клінічну перехресну реактивність у пацієнтів з алергією на латекс.
Симптоми алергії на маніоку
До них належать:
- чхання;
- нежить;
- свербіж очей та сльозотеча;
- першіння в горлі;
- утруднене дихання;
- хрипи;
- кашель.
Небезпечним для життя симптомом може бути анафілаксія. Розвивається вона відразу після впливу білків рослини на чутливих людей.
Симптоми анафілаксії:
- утруднене дихання;
- нудота та блювання;
- хрипи;
- падіння артеріального тиску;
- запаморочення;
- втрата або сплутаність свідомості;
- прискорений або слабкий пульс.
Отруєння ціанідами, що входять до складу маніоки, проявляється як:
- головний біль;
- слабкість;
- сплутаність свідомості;
- нудота;
- утруднене дихання;
- судоми.
Якщо концентрація отрути занадто велика, ласування екзотичним плодом може закінчитись смертю.
Лікування отруєння касавою передбачає:
- використання кисневої маски;
- застосування антидотів;
- прийняття ліків проти алергії.
Отруєння ціанідами потребує невідкладної медичної допомоги, тому при появі згаданих вище симптомів слід негайно телефонувати у швидку.
Як діагностується алергія на маніоку та її непереносимість
Після загального огляду лікар-алерголог може провести натуральний прик-тест з маніокою або призначити аналіз крові на чутливість до цього овочу.
Її, зокрема, встановлюють за допомогою тесту FOX. Він дозволяє визначити IgG-залежну харчову непереносимість до 286 продуктів, у тому числі й маніоки.
Також біохімічні тести крові лікар може призначити при підозрі на отруєння касавою.