Алергія на манго: від дискомфорту до смертельної небезпеки
Синдром оральної алергії — різновид гіперчутливості, коли через деякий час після вживання алергенного плоду виникають неприємні відчуття, переважно свербіж. У горлі, ротовій порожнині та на обличчі навколо рота. Один з плодів, що викликають цей синдром, — манго. Так, алергія на манго існує, хоча дотепер діагностувати її було складно.
Батьківщиною манго є Південно-Східна Азія, зокрема Індія. І належить цей фрукт до родини анакардієвих (Anacardiaceae). До неї належать і такі їстівні рослини, як фісташки та кеш’ю. А також отруйні дуб, сумах та плющ.
Окрім належності до однієї родини, ці рослини об’єднує наявність в їхньому складі маслянистої речовини під назвою урушіол (урусіол). У манго вона в основному міститься в шкірці плоду та частині м`якоті під нею.
Реакцією на цю речовину, окрім синдрому оральної алергії, може бути контактний дерматит, який проявляється у вигляді фітофотодерматозу. Його симптоми включають почервоніння, свербіж, набряк та лущення шкіри.
Також після контакту з отруйним плющем можуть розвиватися пухирі. Іноді вони сочаться та нагадують висип.
І хоча цей різновид алергії саме на манго не є небезпечним, він може спричиняти дискомфорт. Його лікування у разі необхідності передбачає застосування місцевого або перорального кортикостероїда. Призначити ліки має лікар, оцінивши вираженість симптомів.
І лише лікар може поставити діагноз «алергія на манго», хоча іноді це робиться без проведення тестів, а лише на підставі оцінки висипу. Якщо реакція особливо сильна, для підтвердження, що саме манго є її причиною, лікар може провести тестування. За допомогою прик-ту-прик тесту зі свіжим манго або патч-тесту.
Якщо визначити, чи саме манго стало причиною алергічної реакції, важко, то ідеальним діагностичним інструментом стане багатокомпонентна молекулярна діагностика алергії. Її метод з найбільшою кількістю доступних до аналізу алергенів — тест ALEX. Він передбачає й визначення чутливості до алергенів манго.
Що спричиняє алергію на манго
Наразі вважається, що манго місить алергенні білки Man i 1 і Man i 2. Але їхні точні властивості та функція у рослині ще до кінця не вивчені.
Також на підставі спостережуваних перехресних реакцій між манго, пилком шовковиці, пилком берези, селерою та морквою був виділений третій алерген у складі фрукту — профілін Man i 3. Він подібний до профілінів пилку берези.
Цей алерген присутній як у шкірці манго, так і в його м’якоті. І, на відміну від інших профілінів, є стійким білком.
Крім того, у манго виділені гомологи основного алергену берези Bet v 1, який належить до групи PR-10. І ще одного алергену пилку берези — Bet v 5.
Як з’ясували дослідники, основні алергени манго дуже стійкі до теплової технологічної обробки, причому незалежно від наявності та способу попередньої. Відтак алергенність манго зберігається і в його екстрактах, і в пюре та в нектарах.
Окрім того, не виявлено суттєвої різниці у ступені алергенності манго залежно від його зрілості.
Оскільки профілін манго подібний до профіліну берези, ймовірний розвиток перехресної алергії на фрукт у людей, які гіперчутливі до пилку берези, та навпаки.
Також повідомляється про перехресну реакцію між манго та латексом. Вона є різновидом синдрому «латекс — плоди». Алерген, відповідальний за більшість випадків цього синдрому, — гевеїн (Hev b 6.02). Гомологічні йому білки, окрім мангових, виявлені в авокадо, каштанах, бананах, ківі, томатах, папаї.
Крім того, виявлена перехресна реактивність між насінням манго та його родичами фісташками і кеш’ю. Але вона не поширювалася на м’якоть плоду.
Окрім цього, відомі випадки зв`язку між алергічною чутливістю до манго, селери та полину.
Особливості алергії до манго
Важливою особливістю алергії на манго є те, що проявити себе вона може як одразу після вживання плоду чи контакту з ним, так і через тиждень. У другому разі йдеться про відтерміновану реакцію, або реакцію IV типу.
При цьому деякі люди, що страждають на контактний дерматит, пов’язаний з манго, можуть спокійно їсти плід очищеним.
Також алергія на манго може проявлятися анафілаксією. Ця смертельно небезпечна реакція потребує термінової медичної допомоги.
Оскільки контакт із манго може нести загрозу життю, людям, що страждають алергією до нього, бажано уникати цього екзотичного плоду та продуктів з його вмістом. Якщо ж такої можливості немає, варто порадитися з лікарем щодо засобів, здатних зменшити силу проявів захворювання.