Грейпфрут небезпечний своєю алергенністю та підсиленням побічної дії ліків
Харчова алергія виникає, коли імунна система визначає білки в певній їжі як шкідливі для організму (хоча насправді вони такими не є) та намагається знешкодити їх. Не є винятком й чутливість до цитрусових, зокрема, алергія на грейпфрут. Цей різновид гіперчутливості є досить поширеним, хоча частіше зустрічається у дорослих, ніж у дітей.
Прояви алергії на грейпфрут
Симптоми алергії можуть виникати після вживання невеликої кількості плоду або соку з нього, та навіть тільки від дотику до шкірки або вдихання частинок фрукту, які саме знаходяться у повітрі. Проявляються симптоми недуги відразу або через декілька годин після контакту.
До проявів гіперчутливості до грейпфрута належать:
- свербіж або набряк у роті, на язиці або губах;
- шкірні реакції — екзема, кропив’янка, набряки та почервоніння шкіри або обличчя;
- шлунково-кишкові симптоми — біль у животі, нудота, блювання, діарея;
- дихальні симптоми — нежить або закладений ніс, кашель, чхання, хрипи, утруднене дихання;
- серцево-судинні симптоми, які можуть бути ознакою анафілаксії, — падіння артеріального тиску, запаморочення, непритомність.
Якщо у вас спостерігаються й інші симптоми анафілаксії, які включають слабкий або пришвидшений пульс, утруднене дихання, сплутаність чи втрату свідомості, негайно зверніться до лікаря — цей стан смертельно небезпечний.
З чим пов’язані небезпечні властивості грейпфрута
Конкретні алергенні білки із грейпфрута ще не виділили, хоча реакції на нього відомі. Їх пояснюють насамперед перехресною алергією з іншими представниками родини Rutaceae, такими як лимон, апельсин чи мандарин. Наприклад, чутливість до грейпфрута була зареєстрована у пацієнта з анафілактичною реакцією на мандарин.
Окрім того, алергія на грейпфрут пов`язана з алергією на латекс.
Але навіть якщо у вас немає алергії на грейпфрут, він може викликати побічні реакції, якщо вживати його або пити грейпфрутовий сік, приймаючи певні ліки. Деякі хімічні речовини, що містяться в цьому фрукті, можуть перешкоджати здатності печінки до нормального метаболізму ліків.
Це означає, що ліки залишаться у вашому організмі довше, не будуть з нього виводитись, а їх концентрації в організмі можуть підвищитись до потенційно небезпечних. Тому завжди дізнавайтесь у лікаря чи фармацевта про взаємодію ліків, які вам призначають, із грейпфрутом та його соком, якщо збираєтесь ласувати цитрусовими. Та пам’ятайте, що запивати ліки соком із вмістом грейпфрута шкідливо.
Окрім того, висока концентрація лимонної кислоти в грейпфруті може пом’якшити зубну емаль, що робить зуби вразливішими до карієсу та ерозії. Аби запобігти цьому, уникайте чищення зубів відразу після вживання грейпфрута і завжди користуйтесь зубною щіткою з м’якою щетиною. Енергійне чищення може «проштовхнути» кислоти фруктів далі у ваші зуби, посиливши проблему.
Також лимонна кислота може погіршити проблеми зі шлунком, викликані виразками, печією або нетравленням. Якщо у вас часті болі в шлунку внаслідок гастриту, вам варто обмежити споживання грейпфрута та інших цитрусових.
І, звичайно, уникайте вживання грейпфрута, його соку та інших продуктів, зокрема косметичних, які містять цей плід, якщо маєте підтверджену лікарем алергію на нього.