Алергія на ківі виникає самостійно або через перехрест з латексом та пилком
Про те, що існує алергія на ківі, відомо вже понад 30 років. Деякі люди розвивають чутливість безпосередньо до алергенів цього фрукту. У інших гіперчутливість до ківі є перехресною – виникає як результат полінозу, алергії на латекс або харчової, які сформувалися раніше.
Симптоми алергії на ківі
Симптоми гіперчутливості до ківі можуть бути як легкими, так і важкими системними.
Легкі прояви алергії на ківі включають:
- свербіж у роті, губах та на язику, що виникає після вживання фрукту, – так званий синдром оральної алергії;
- шкірні висипи (кропив’янку).
У важчих випадках симптоми можуть бути серйозними та являти небезпеку для життя. Негайно зверніться по швидку медичну допомогу, якщо після вживання ківі у вас виникають:
- утруднене дихання або симптоми астми;
- набряклість рота та горла;
- оніміння губ і горла;
- сильний біль у животі;
- запаморочення та втрата свідомості;
- блювота, спазми або діарея;
- падіння артеріального тиску, відоме як анафілактичний шок.
Фактори ризику алергії на ківі
Вірогідність захворіти на алергію до ківі підвищується, якщо у вас вже є чутливість до латексу. Такий зв’язок зумовлений тим, що алергенні білки, які містяться у латексі, подібні до білків ківі.
З іншого боку, первинна алергія до ківі підвищує ризик розвитку гіперчутливості до інших плодів, таких як банан, авокадо та каштан, а також, відповідно, і до латексу.
Реакція на ківі спочатку може бути слабкою, але здатна посилюватися із кожним разом після вживання фрукту.
Втім, кулінарна обробка здатна зменшити алергенність ківі, оскільки у процесі приготування небезпечні білки руйнуються. Але якщо у вас виникали системні алергічні реакції, вам варто уникати ківі у будь-якому вигляді.
Значення має також те, який саме сорт ківі ви вживаєте. Їх існує шість, і на кожен людина може реагувати по-різному.
Чи можна дитині їсти ківі
До будь-якої нової їжі дітей потрібно привчати поступово. Це ж правило діє й щодо ківі. Враховуючи потенційну алергенність цього фрукту, варто порадитись із лікарем-алергологом, перш ніж вводити ківі до раціону дитини. Особливо якщо у вас або в інших членів родини вже діагностовано алергію на цей фрукт.
Діагностика та профілактика алергії до ківі
При чутливості до ківі важливо визначити разом із лікарем, первинна вона чи виникла внаслідок вашої чутливості до інших продуктів, пилку або латексу.
Тому окрім прик-тестів, які зазвичай передбачають занурення ланцету до м’якоті ківі, а потім перенесення потенційного алергену на вашу шкіру, лікар може запропонувати виконати молекулярний тест на алергію.
Саме він точно покаже, чи маєте ви алергію до фруктів, і до яких саме їх білків. А також дозволить лікарю-алергологу скласти для вас правильну дієту.
Лікар може порекомендувати вам тримати під рукою антигістамінні препарати, які визначить як ефективні саме для вас.
Якщо ж ви маєте сильну алергічну реакцію на харчовий продукт, лікар порекомендує завжди носити з собою дозатор адреналіну та навчить, як ним користуватись.
А ось декілька порад, які допоможуть мінімізувати ризик виникнення алергічної реакції на ківі:
- Будьте обережними, вживаючи фруктові салати, фруктові коктейлі та фруктове морозиво: вони часто містять ківі.
- Поінформуйте свою сім’ю, друзів та персонал ресторану або кафе про вашу харчову алергію. Іноді реакція може виникнути при вживанні їжі, з якою контактував алергенний продукт, навіть якщо сам цей продукт ви не вживаєте. Тому і ви, й кожен, хто готує для вас їжу, маєте вживати заходів, щоб уникнути випадкового перехресного зараження.
- Кожного разу читайте етикетки, навіть якщо купували цей товар раніше. Рецепти змінюються, і серед нових інгредієнтів можуть опинитися алергени.
- Будьте обережними, вживаючи банани, авокадо і каштани. Алергія на ківі збільшує ризик виникнення алергії й на ці продукти.
- Твердо відмовляйтесь від вживання певних страв, коли сумніваєтесь у їх складі.