Шовковиця: корисна, проте алергенна у сирому та вареному вигляді

0 3 218

У середині та наприкінці травня в Україні цвіте шовковиця. Це дерево не вважається класично притаманним нашій природній зоні. Втім, за даними вчених із Запоріжжя, кількість пилку шовковиці може сягати 30% від усієї маси пилку, зібраного у цьому місті.

Шовковиця (Morus), тутове дерево або морва — рід рослин родини шовковицевих. Це кущі або дерева до 15-20 м заввишки з густою округлою кроною. Поширені у помірній та субтропічній зонах, у дикому стані і в культурі.

Morus_tree

Відомо більш як 10 видів шовковиці,  в Україні найбільше значення мають шовковиця чорна і шовковиця біла. Ці дерева посухо- та морозостійкі. Особливо шовковиця біла, яка може витримувати морози до 30-35°С.

Листям шовковиці вигодовують гусінь шовковичного шовкопряда.

Плід шовковиці, який насправді є маленьким супліддям кістянок, що утворюються різними квітками, має корисні властивості. У ньому міститься до 20% легкозасвоюваних цукрів, вітаміни, органічні кислоти та мінеральні солі. Шовковицю можна вживати хворим на цукровий діабет.

Дані про алергенність пилку шовковиці для різних країн різняться. У Франції її алергенність оцінюють як нульову, а грузинські вчені вважають високою.

Morus

За даними ж молекулярної діагностики алергії, серед українців до алергену шовковиці чутливі двоє із тисячі хворих на поліноз пацієнтів або 0,2%.

Основний алерген шовковиці – Mor n 3 – належить до групи білків, які погано піддаються перетравленню та не розкладаються при нагріванні. Саме тому плід шовковиці і може викликати харчову алергію у сирому та вареному вигляді.

До шовковиці можуть бути чутливими люди, що мають алергію до білків, подібних за будовою до Mor n 3. Вони містяться у:

Щоб попередити хоч і незначний ризик виникнення алергії до пилку шовковиці, актуальні рівні її пилку та час цвітіння ви завжди зможете знайти у алергопрогнозі на нашому сайті.

Діагностика алергії

Визначити, чи маєте ви сенсібілізацію до шовковиці чи до білків зазначених вище овочів та фруктів, допоможе багатокомпонентний молекулярний тест ALEX2. У його панелі близько 300 алергенних екстрактів та молекул, тобто 99,9 % всіх відомих алергенів.

І головне: алергію до пилку можна вилікувати. Для цього застосовується метод алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ). Її ще називають алергенною імунотерапією (АІТ). Після проходження курсу такого лікування алергія зазвичай відступає на багато років, або й назавжди.

Для того, щоб лікування було ефективним, для нього потрібно застосовувати й препарати високої якості. Зокрема, таку мають алергени іспанської компанії Inmunotek, доступні в Україні.

А підібрати оптимальний для вас курс АІТ після відповідної діагностики може лише лікар.

Коментарі
Loading...