Від алергії та 150 хвороб: вітамін D важливий для дітей та дорослих

0 3 743

Дефіцит вітаміну D різних ступенів мають до 98% мешканців України. Але цей компонент дієти важливий не лише для профілактики рахіту у дітей, а ще як вітамін та прогормон для дорослих. Він захищає від розвитку алергії, остеопорозу, цукрового діабету, депресії та інших хронічних захворювань. І найкраще вітамін D засвоюється організмом у мікроемульсифікованій формі.

Більшість людей асоціює вітамін D з рахітом або його профілактикою у дітей, між тим ця речовина із властивостями прогормону є надважливою і для дорослих. Зокрема, ключова роль вітаміну D у кальцієво-фосфорному обміні робить його значущим для усіх вікових груп.

Чому вітамін D необхідний для здоров’я людини

Вчені пов’язують наявність вітаміну D із правильною роботою майже 10% наших генів, адже рецептори до цього вітаміну є в усіх органах та тканинах організму. Численними світовими дослідженнями встановлено, що дефіцит вітаміну D може призвести до понад 150 захворювань: як безпосередня причина виникнення хвороби або як чинник, який робить її перебіг важчим.

Вітамін D у своїй активній формі D3:

  • бере участь в обміні кальцію та фосфору, регулюючи їх концентрацію і сприяючи зміцненню кісткової й зубної тканин;
  • регулює передачу нервових імпульсів;
  • бере участь у нормалізації рівня глюкози у крові, в процесі росту і відновлення клітин;
  • допомагає організму захиститися від розвитку ракових клітин;
  • впливає на функціонування кісткового мозку, який відповідає за вироблення клітин імунітету.

Здатність вітаміну D впливати на мінеральну щільність кісткової тканини є незамінною для жінок у період менопаузи, коли зменшується рівень естрогену й зростає ризик остеопорозу.

До того ж вітамін D має імуномодулюючу функцію, впливаючи на всі ланки імунітету, і значна його частина знаходиться в лейкоцитах. Тому цей вітамін може знизити ризик захворювання дитини на ГРВІ.

На тлі дефіциту вітаміну D атопічний дерматит, бронхіальна астма й алергічний риніт мають тяжчий перебіг. Нормалізація рівня вітаміну D в організмі дозволяє зменшити дозу гормональної терапії та домогтися тривалішої ремісії.

Імунітет в організмі підтримується при достатній концентрації вітаміну D. А його нестача провокує розвиток алергії не тільки у дорослих. Як свідчать результати наукових досліджень, дефіцит вітаміну D в організмі вагітної жінки є фактором ризику розвитку алергії у немовляти, навіть якщо у самої матері схильності до неї немає.

Тож профілактику нестачі вітаміну, а отже, й алергії, потрібно починати з матері.

– Вітамін D має імуномодулювальну функцію, вагомий вплив на клітини імунної системи, є потужною протизапальною речовиною. Все це обумовлює його зв’язок із виникненням і прогресуванням алергічних реакцій, — каже лікар сімейної та функціональної медицини клініки FxMed Катерина Кирієнко.

Форми випуску вітаміну D

D3

Втім, успіх лікування залежить не тільки від його своєчасного початку та правильно підібраної дози, а й від того, яка саме форма вітаміну D застосовується.

– Наразі препарати вітаміну D існують в трьох формах: жиророзчинній, водорозчинній та мікроемульсифікованій. Оптимальним варіантом вітаміну D3 є мікроемульсифікована форма, особливо якщо йдеться про дітей.

Мікроемульсифікація, під час якої вітамін розділяється на окремі молекули, сприяє кращому його засвоєнню при збереженні фізіологічної форми. Тому ця форма вважається ідеальною, і приймати її можна у будь-якому віці.

Звичайні, не мікроемульсифіковані жиророзчинні форми препарату можуть погано абсорбуватися в шлунково-кишковому тракті, а при виробництві водорозчинної форми застосовується багато допоміжних речовин, які можуть спровокувати появу у дітей псевдоалергічних реакцій, – наголошує Катерина Кирієнко.

Профілактична та лікувальна дози вітаміну D

Всупереч загальноприйнятому уявленню про те, що добову дозу вітаміну D легко отримати, перебуваючи на сонці,  насправді однієї дії сонячних променів недостатньо.

Дефіцит вітаміну D, який спостерігається в українців, у першу чергу пов`язаний із географічною широтою, на якій знаходиться країна. Адже цей вітамін виробляється у людському організмі під дією ультрафіолету.

Найінтенсивніше у помірних широтах, у яких лежить Україна, сонце світить з 11 до 16 години. Але саме в цей час більшість із нас зазвичай знаходиться у приміщенні: на робочому місці або просто ховаючись від спеки та підвищеної радіації у літній час. Крім того, смог у місті знижує проникнення ультрафіолету на 60%.

Ще один шлях потрапляння вітаміну D в організм — їжа, насамперед яєчний жовток та жирна риба. Але, по-перше, це ті продукти, які ми зазвичай не споживаємо у великій кількості, а, по-друге, в них міститься не активний вітамін D3, а його попередник — D2.

Аналіз крові на загальний вітамін D

blood

Виявити нестачу вітаміну можна за допомогою спеціального аналізу крові. Оптимальним рівнем, що запобігає розвитку алергії, серцево-судинних захворювань і гормональних порушень, є цифра 60-70 нг/мл.

При дефіциті призначається лікувальна доза вітаміну D3. Приймати її, як правило, потрібно протягом 2-3 місяців з подальшим переходом на підтримувальні дози. Ця схема є однаковою як для дорослих, так і для немовлят, які ще не мають проявів алергії.

Якщо алергія дається взнаки, обов’язково треба перевірити рівень вітаміну D, оскільки його нестача сприяє більш вираженим симптомам. Терапія вітаміном D допомагає полегшити стан хворого, зокрема, зменшити частоту та важкість нападів бронхіальної астми, особливо у людей з надмірною вагою тіла.

Вітамін D: підбираємо вірну дозу

Добова потреба у вітаміні D залежить від багатьох факторів, на які треба зважати при визначенні індивідуальної дози препарату. Зокрема, для дитини треба враховувати:

  • вік;
  • генетичні особливості;
  • характер вигодовування;
  • пору року;
  • наявність і ступінь тяжкості порушень кальцієво-фосфорного обміну;
  • стан здоров’я;
  • характер супутньої патології;
  • місцевість проживання.

Якщо дитина часто хворіє, вітамін D необхідно призначати курсами, але не менш ніж тричі на рік.

Профілактичні дози призначають при вмісті вітаміну 30-60 нг/мл, лікувальні — при менше ніж 30 нг/мл.

Призначають вітамін D і немовлятам. Оптимальним варіантом також є мікроемульсифікована форма.

Термін лікування завжди підбирається індивідуально.

Вагітним жінкам із групи ризику, які мають цукровий діабет та інші хронічні захворювання, призначають вітамін D з 28-32 тижня вагітності та у більших дозах. Навіть якщо вагітна не входить до групи ризику, їй також призначається профілактична доза вітаміну D.

Необхідно пам’ятати, що вітамін D накопичується в організмі. Якщо ви приймаєте вітамін протягом двох місяців і його рівень в організмі нормалізувався, наступні 2-3 місяці він таким і залишиться. Тому можна робити перерву в прийманні препарату на цей термін.

Коментарі
Loading...