Нестача вітаміну D підвищує ризик смерті від COVID-19

312


Брак в організмі вітаміну D не лише призводить до ламкості кісток, але й може підвищувати ризик розвитку алергії й астми. Крім того, посилювати симптоми астми у дітей з ожирінням, що живуть у помешканнях із забрудненим повітрям. Але це ще не все. Як встановили британські вчені,  пацієнти, які мали дефіцит вітаміну D, частіше ставали жертвами COVID-19.

В основу дослідження, результати якого науковці оприлюднили в журналі Aging Clinical and Experimental Research, ліг аналіз захворюваності на коронавірус та смертності від нього у різних країнах, а також статус щодо вітаміну D в інфікованих пацієнтів.

Всупереч поширеному переконанню, у сонячних Іспанії та Італії, особливо північній, у пацієнтів із COVID-19 був виявлений дефіцит вітаміну D. У цих же країнах, як відомо, були найвищі показники захворюваності на коронавірус та смертності від нього.

Водночас у північних Норвегії, Фінляндії та Швеції, які отримують значно менше сонячного світла, під впливом якого в організмі виробляється вітамін D, дефіцит цього вітаміну у пацієнтів з коронавірусом був значно менший. Так само як значно меншою була кількість тих, хто захворів на COVID-19 та помер.

«Ми припускаємо, що статус вітаміну D може впливати на тяжкість реакцій на COVID-19. І що поширеність дефіциту вітаміну D в Європі буде тісно пов`язана зі смертністю від COVID-19», зазначають автори дослідження.

Як запобігти дефіциту вітаміну D 

Як відомо, вітамін D має важливе значення для формування кісток та опорно-рухового апарату. І водночас відіграє вирішальну підтримуючу роль у роботі імунних клітин, особливо у модулюванні запальної відповіді на вірусну інфекцію. Загалом цей вітамін здатен захистити від близько 150 хвороб.  

На клітинному рівні вітамін D за допомогою цитокінів та регуляції клітинних сигнальних шляхів модулює як адаптивну, так і вроджену імунну систему. А рецептор вітаміну D (ВДР) присутній в лімфоцитах Т та В, основною функцією яких є захист організму від інфекції.

Вітамін D модулює поділ, пригнічення активності, а також диференціювання цих клітин. В експериментальних моделях запалення, спричиненого ліпополісахаридом, нормальна кількість вітаміну D асоціюється із меншими концентраціями прозапального цитокіну IL-6. Він, як вважається, відіграє значну роль у розвитку синдрому гострого респіраторного дистресу (ARDS), який супроводжує COVID-19.

Оптимальним рівнем вмісту вітаміну D є 60-70 нг/мл. При показнику 30-60 нг/мл призначають профілактичні дози вітаміну, а якщо його вміст менший за 30 нг/мл, — лікувальні. 

D3

Виявити нестачу вітаміну D можна за допомогою спеціального аналізу крові. І тільки на його підставі лікар призначить лікування або профілактику. Адже передозування вітаміну також може призвести до проблем зі здоров’ям.

Сьогодні існують три форми препаратів вітаміну D: 

  • жиророзчинна, 
  • водорозчинна,
  • мікроемульсифікована (Xymogen).

Остання вважається ідеальною. Адже під час мікроемульсифікації вітамін D розділяється на окремі молекули. Це зберігає його фізіологічну форму й водночас сприяє кращому засвоєнню. Препарат у мікроемульсифікованій формі можна призначати навіть дітям.