Алергія на рис: яких продуктів варто уникати

0 1 968

Те, що існує алергія на рис, для багатьох виявиться новиною. Адже в Україні рис вважається гіпоалергенним продуктом. І його використовують як альтернативу пшениці, яка належить до топ 8 головних алергенів світу.

Утім, рис дійсно може викликати реакцію гіперчутливості. Але переважно вона поширена в азійських країнах. Зокрема, у Китаї та Японії, де рис та страви з нього традиційно споживають протягом багатьох століть.

Проте з огляду на зростання популярності азійської кухні в європейських країнах можна очікувати збільшення кількості людей з алергією на рис і в нашій частині світу. В тому числі — в Україні.

Симптоми алергії на рис

Класична алергічна реакція на цей злак зазвичай включає кропив’янку. Вона виникає протягом декількох хвилин після вживання рису або страв, що його містять. Висипка може розвиватись самостійно або паралельно з більш серйозною алергічною реакцією — анафілаксією, що несе пряму загрозу життю.

Можливі й респіраторні прояви алергії: при вдиханні парів від рису, що вариться, або потраплянні в органи дихання рисової муки. Такі як хрипи, кашель, закладеність носа, нежить. Інколи розвивається сльозотеча

Окрім алергії безпосередньо на рисове зерно можлива й алергія на висівки, що містяться у чорному рисі. До такого виду гіперчутливості схильні люди, що вже мають алергію на висівки вівса, жита чи пшениці. Але ця недуга зустрічається дуже рідко, оскільки більшість людей споживає білий або коричневий рис. 

Сирий рис є більш алергенним, ніж варений, адже багато небезпечних білків руйнуються при термічній обробці. Втім, деякі рисові алергени стійкі до термічного впливу. Також вони можуть протистояти процесу їх поступового розщеплення ферментами. 

Відтак, чутливість людини до цих важкотравних білків провокує виникнення тяжких системних алергічних реакцій. Зокрема, анафілаксії, про яку вже йшлося вище.

Алергени риса

Загалом до складу рису входять понад десяток алергенних білків. 

Це, в тому числі, частково охарактеризовані RAP, RAG 1, RAG 2, RAG 5, RAG 14. 

А ще RAG 17, що належить до сімейства інгібіторів (тобто уповільнювачів дії) ферментів. У цьому випадку — альфа-амілази та трипсину. 

Саме ці ензими у наших слині та кишківнику відповідно зумовлюють розщеплення білків. А RAG 17 цьому протидіє. 

Такі білки у рослинах з’явились впродовж еволюції, щоб захищати їх від споживання тваринами. А тепер інгібітори ферментів викликають у нас алергію і можуть спричиняти непереносимість рису.

Більшість інших алергічних компонентів рисового насіння складають альбуміни. Чутливість до деяких з них, зокрема, зумовлює й перехресні реакції між насінням різних злаків: пшениці, вівса, проса, кукурудзи та ін. Ці білки, як і глобуліни, що також є у рисі, важкостравні й здатні викликати системну відповідь організму.

Знайдений у рисі й білок-переносник ліпідів Ory s LTP. Білки цієї групи також важко перетравлюються та не руйнуються при нагріванні. 

Вони містяться і в пшениці. Та відповідають за алергічну реакцію, яка виникає при вживанні пшениці в їжу, шкірному контакті з нею або при вдиханні пшеничного борошна.

Ще один алергенний білок у рисі профілін Ory s 12. Білки даного класу містяться в усіх клітинах рослин. І три чверті з них є подібними навіть у неспоріднених між собою видів. 

Це означає, що у людини, яка має алергію до профілінового білка однієї рослини, може розвинутися реакція гіперчутливості до профілінів інших. 

У випадку з рисом насамперед йдеться про чутливість до інших злаків. Крім цього, існують відомості про перехресну алергію до гречки.

Рисовий профілін Ory s 12 міститься як у насінні, так і у пилку рослини. Разом із ним пилок цього злаку містить й інші алергенні білки: Ory s 1, Ory s 2, Ory s 3, Ory s 7, Ory s 11 та Ory s 13. Усі вони відповідають за розвиток астми, алергічного риніту та алергічного кон’юнктивіту. 

Діагностика та лікування алергії на рис

Хворіють на рисову алергію переважно діти. Але цей вид алергії не лікується. 

Аби уникнути її симптомів, перш за все варто відмовитися від споживання рису. А також продуктів, що виготовлені з нього або його містять. 

До цього переліку зазвичай належать:

  • зернові батончики,
  • печиво з рисової муки,
  • рисове молоко,
  • деякі продукти дитячого харчування,
  • рисовий хліб,
  • різотто,
  • рисова локшина,
  • суші. 

Діагностувати чутливість до рису може лише лікар. Він може зробити прик-тести або порекомендувати молекулярну алергодіагностику. Останній метод, зокрема при застосуванні багатокомпонентного тесту ALEX2, допомагає визначити чутливість до окремих компонентів рису.

Допомогти лікареві з діагностикою ваших недуг можете й ви самі. Якщо ви підозрюєте алергію або непереносимість (тобто неможливість перетравити) рис, занотовуйте свої симптоми у харчовому щоденнику. А також — час їх виникнення і страви, які ви перед цим їли. Вести такий щоденник можна й у смартфоні.

 

Коментарі
Loading...