Наявність певних кишкових бактерій у матері може захистити дитину від виникнення харчової алергії
Дослідники з університету Дікін в Австралії виявили, що певні бактерії, які знаходяться в кишечнику матері під час вагітності, можуть захистити дитину від харчової алергії протягом першого року життя.
Дослідження, опубліковане в «Nature Communications», сприяє підтвердженню важливого факту. Наявність у кишечнику бактерії Prevotella copri, що ферментує харчові волокна в жирні кислоти, має зв’язок зі зниженням алергічних реакцій у потомства мишей, яких годували їжею з високим вмістом клітковини.
Чому це важливо для вивчення механізмів розвитку алергії у людей? Тому що геном мишей подібний до нашого. І саме тому цих тварин часто використовують у наукових дослідженнях. Також у мишей можна виявити деякі специфічні відмінності в послідовності ДНК, пов’язані із людськими захворюваннями.
А Prevotella copri — це рід коменсальних бактерій, що продукують коротколанцюгові жирні кислоти, здатні сприяти розвитку імунної толерантності у плода.
Таким чином, у ході дослідження було виявлено, що мікробіом матері (сукупність організмів, включаючи бактерії, гриби й віруси, які живуть в організмі людини) впливає на розвиток імунітету плода. І на розвиток алергії у немовляти.
Водночас відомо, що європейське та американське населення має високий рівень алергічних захворювань і низький рівень Prevotella у шлунково-кишковому тракті.
Результати та висновки дослідження
Вчені проаналізували дані австралійського дослідження, що включало інформацію про матерів і немовлят, зібрану з 2010 по 2015 рік.
Дослідники припускають, що Prevotella copri може захистити дітей навіть від інших алергій, таких як поліноз. Це ще раз доводить, що харчова алергія може збільшити ризик виникнення інших типів захворювання.
Вчені виявили, що приблизно у 20 % дітей без харчової алергії Prevotella copri присутні в зразках фекалій. І лише 8 % дітей з алергією на яйця, арахіс і коров’яче молоко, крім інших алергенів, мали P. copri в зразках фекалій.
Подальші аналізи показали: кількість Prevotella copri в зразках калу матері пов’язана зі зниженням ризику алергії у її дитини. Збільшення рівнів P. copri у матері вдвічі знижує ризик харчової алергії у дитини.
Це було визначено за експресією конкретного гена P. copri у фекальних зразках дітей.
Фактори навколишнього середовища, такі як велика сім’я, можуть впливати на кількість Prevotella copri в мікробіомі матері. Такий ефект може бути спричинений тим, що в численних сім’ях більше людей, з якими можна обмінюватися мікробіотою. Це корисно з точки зору збільшення різноманітності організмів у мікробіомі.
У 1989 р. американський імунолог Девід Страчан висунув так звану гігієнічну гіпотезу. Згідно з нею, розмір сім’ї та умови проживання в дитинстві мають сильний вплив, зокрема, на розвиток полінозу.
У своєму дослідженні Страчан дійшов висновку, що зменшення розміру сім’ї, поліпшення побутових зручностей і вищі стандарти особистої гігієни зменшили можливість перехресного зараження різними інфекціями. Тобто обмін мікробіотою у молодих сім’ях. Це, своєю чергою, могло призвести до більш широкого клінічного прояву таких станів, як, наприклад, алергія до пилку рослин.
Наявність невеликих сімей і використання антибіотиків у західних країнах означає, що Prevotella copri менш поширена. Хоча існує ряд інших факторів, які впливають на присутність бактерій.
Додаткові експерименти показали, що штами Prevotella пов’язані з багатим рослинною клітковиною меню, яке поширене в східних культурах, а також властиве вегетаріанській і середземноморській дієтам.
Отже:
Необхідні подальші дослідження в інших популяціях та визначення механізмів захисту від розвитку алергії. Важливо також вивчити можливість використовувати Prevotella copri як пробіотик або біомаркер ризику виникнення алергії.