Алергія на устриць може проявлятися діареєю та кропив’янкою

0 311

Колись устриці вважалися їжею для бідних. Сьогодні вони асоціюються із заможністю та вишуканістю. Та зі здоровим способом життя. Утім, алергія на устриць може заборонити вам насолоджуватись смаком та цінними властивостями цього продукту. 

Завдяки вмісту поживних речовин та низькій калорійності устриці разом з іншими морепродуктами посідають одне з топових місць у списку продуктів, вживання яких здатне зберегти здоров’я та подовжити життя.

До корисних властивостей устриць належать здатність зміцнювати кісткову тканину, нормалізувати функцію щитовидної залози, знижувати рівень холестерину.

А ще — покращувати психоемоційний стан та якість сну, профілактувати онкологічні захворювання. І, звичайно, позитивно впливати на сексуальне життя: високий вміст цинку вже давно здобув устрицям славу афродизіаку. 

А от алергія на устриць — вагомий привид відмовитись не лише від них, а й від інших молюсків. І в першу чергу це стосується тих, що разом з устрицями належать до класу двостулкових. Наприклад, мідій та гребінців. 

Також перехресна алергія у чутливих до устриць людей може розвинутися і при споживанні інших молюсків, зокрема каракатиць, кальмарів та равликів.

Симптоми алергії на устриць

Найпоширенішим симптомом алергії на устриць є кропив’янкасверблячі пласкі блідо-рожеві пухирі, подібні до слідів від опіку кропивою.

Також при вживанні молюсків може розвинутися синдром оральної алергії. Про нього свідчать набряк та відчуття поколювання на язиці, губах, у роті та ділянці навколо нього. Такі прояви виникають незабаром після вживання продукту. 

Але найнебезпечнішим проявом сенсибілізації до устриць є анафілаксія. Серед ознак цієї системної реакції падіння артеріального тиску, утруднене дихання, набряк язика, хрипи та запаморочення. Такий стан несе смертельну загрозу життю, а відтак потребує негайної медичної допомоги.

Окрім цього алергія на устриць може спричинити нудоту та діарею. Але такі симптоми можуть також вказувати на непереносимість, яка виникає внаслідок недосконалості травної системи або порушень в її роботі. 

Крім того, причиною діареї, що виникає через 2-3 години після вживання устриць, може бути отруєння токсинами молюска — сігуатоксином та маітотоксином. Окрім шлунково-кишкового тракту вони вражають й нервову систему. 

Про те, що людина знаходиться під впливом цих речовин, свідчитимуть поколювання губ, язика та горла, лихоманка, м’язовий і головний біль.

Зазвичай симптоми алергії на устриць з’являються протягом 90 хвилин після вживання їх в їжу. Існують повідомлення про респіраторні прояви, включаючи астму при вдиханні парів, що виділяються при приготуванні молюсків. 

Причини алергії до устриць

Спричиняє надмірну реакцію імунної системи на устриці тропоміозин. Це білок, який входить до складу м’язів молюсків, ракоподібних та комах

Існують два види цього білка. Першому належить головна роль у регульованому скороченні м’язів. Другий присутній у всіх клітинах та бере участь у процесах, що регулюють їхні функції.

Особливістю тропоміозину є стійкість до нагрівання. Відтак люди, гіперчутливі до цього білка, можуть відчути симптоми алергії при споживанні як сирих морепродуктів, так і тих, що пройшли термічну обробку. 

Для людини, сенсибілізованої до устричного тропоміозину, існує велика ймовірність, що організм надмірно відреагує і на тропоміозин, який міститься у креветках, смажених цвіркунах та інших їстівних комахах

Те ж саме стосується аргінін-кінази. Це ще один, щойно відкритий алерген устриць. І дослідження вже показали, що цей білок визначає перехресну реактивність устриць з іншими молюсками. А також – з креветками та крабами (раками).

Діагностика та лікування алергії на устриць

Тож якщо вас непокоять неприємні симптоми після вживання устриць, обов’язково зверніться до лікаря-алерголога. Адже тільки він здатен кваліфіковано підтвердити або спростувати діагноз «алергія на устриць». 

Найкраще, якщо це буде зроблено за допомогою молекулярного тесту ALEX2 — cучасного та точного методу діагностики алергічних захворювань. Він дозволяє одночасно визначити чутливість до 295 екстрактів та молекул, тобто до 99,9 % відомих алергенів.

Людям, дійсно сенсибілізованим до устриць, доведеться виключити з раціону цих молюсків, а також їхніх двостулкових родичів.

Коментарі
Loading...