Алергія на цитрусові: бережіться соку, шкірки, яблук та пилку

0 3 820

Алергія на цитрусові, тобто лимон, лайм, апельсин та грейпфрут, має один плюс: вона зустрічається рідко. Мінусом є те, що реакція гіперчутливості до одного представника цього виду збільшує ризик алергії до інших. 

При цьому викликати реакцію можуть і м’якоть, і шкірка, і насіння плодів. З них найбільш небезпечним є останнє – насіння містить багато білків-переносників ліпідів, що являють собою агресивні алергени. 

З чим пов’язана алергія на цитрусові

Окрім того, до складу всіх цитрусових входять профіліни Cit s 1 та Cit s 3, родичі яких містяться також і в яблуках. Білки профілінової групи знаходяться у кожній клітині будь-якої рослини. І майже три чверті з них, навіть не споріднених між собою, подібні за структурою. 

Це означає, що алергія до одного виду цитрусових може стати причиною виникнення перехресної алергії не лише до інших представників цієї родини, а й до яблук. 

Люди, гіперчутливі до цитрусів, часто страждають і на алергію на пилок, у першу чергу – злаків. Цей зв`язок, зокрема, підтверджено дослідженням, проведеним у 2013 році. 

Його учасниками стали 72 молоді людини та дитини з алергією на пилок злакових. Прик-тест плодами свіжого лимона, апельсина та клементина виявив, що 39 % пацієнтів мали також чутливість до цитрусових.

Також у літературі неодноразово були описані випадки загострень астми внаслідок вдихання випаровувань шкірок цитрусових плодів. Найчастіше у таких обставинах астматичні симптоми провокує пектин. Однак вважається, що астма може бути спровокована й ферментами, які містяться в шкірці.

Відомі також випадки професійної астми, викликаної вдиханням пектину під час промислового виготовлення варення.

Окрім того, люди з алергією на шкірку цитрусових часто реагують на лимонен — хімічну речовину у шкірці. Навіть торкання до фрукта може викликати у цих людей симптоми контактного дерматиту

Алергія на цитрусові фото

Але симптоми алергії на лимонен можуть виникнути, і коли людина п`є свіжий сік. При цьому пацієнт відчуватиме свербіж у роті, можуть спостерігатись набряк та почервоніння. Лимонен часто використовується як ароматизатор у косметиці та парфумерії, тому продукція з ним також може викликати прояви цитрусової  алергії.

Ще один подразник цитрусових – речовини з групи фурокумаринів, які містяться у соку плодів. Якщо він потрапляє на шкіру, при її подальшому контакті з ультрафіолетом виникає фотодерматит: білі смуги у місцях, де на шкірі були краплі соку.  

Причому фототоксичний дерматит може виникнути, якщо з’їсти багато фруктів або випити свіжовичавленого цитрусового соку та вийти на сонце, особливо влітку. У розвитку цієї реакції імунна система участі не бере.

Так само не залучена імунна система і при реакціях людей на лимонну кислоту. Проте, сама по собі ця речовина, що міститься у кислих цитрусах, особливо у лимоні, може стати причиною подразнення шкіри та рота і навіть розладу шлунку.

Симптоми алергії на цитрусові

У більшості людей прояви цитрусової алергії виникають під час або невдовзі після вживання сирих фруктів або виготовлених із них напоїв. Зазвичай симптоми локалізуються там, де відбувався контакт зі шкірою.

 Вони охоплюють: 

  • інтенсивне поколювання і свербіж губ, язика та горла;
  • почервоніння та легкий набряк губ і ясен.

Ці прояви є ознакою синдрому оральної алергії. Він може розвинутися навіть після того, як людина роками вживала цитрусові, не відчуваючи жодних проблем. 

Симптоми контактного дерматиту, який є алергією на сполуки у шкірці цитрусових, включають:

  • почервоніння шкіри; 
  • відчуття печіння;  
  • сильний свербіж;
  • появу сухої лускатої шкіри; 
  • набряк;
  • пухирі. 

У рідкісних випадках алергія на цитрусові може викликати небезпечну для життя системну алергічну реакцію – анафілаксію. Також зафіксовані випадки спричиненої апельсинами та грейпфрутами анафілаксії, яка розвинулася після фізичних вправ

Це специфічна форма харчової алергії: реакція виникає, лише коли людина, скуштувавши алергенний продукт, невдовзі після цього мала фізичне навантаження.

Діагностика та лікування алергії на цитрусові

Алергію на цитрусові можна діагностувати за допомогою прик-ту-прик-тесту. Його проводить лікар-алерголог, занурюючи ланцет безпосередньо у м’якоть плода, а потім роблячи на шкірі невеликий прокол.

Проте, позаяк алергія на цитрусові асоційована з алергією на інші фрукти та пилок, може йтися про полісенсибілізацію пацієнта. Її у сучасних умовах найкраще діагностувати за допомогою молекулярного тесту на алергію.

Якщо дослідження підтвердило у вас цитрусову алергію, може бути недостатньо уникати вживання свіжих плодів та цитрусового соку. Адже у випадку полісенсибілізації найкращу дієту на підставі результатів тесту може скласти лише лікар-алерголог. 

Якщо вам таки доведеться виключати цитрусові зі свого раціону, уважно вивчайте написи на упаковках мультивітамінних соків — вони можуть містити певну кількість апельсинового або лимонного. 

Будьте уважні, споживаючи випічку та салати, в які можуть додаватися частки плодів, сік чи цедра. 

Окрім того, намагайтеся уникати контакту з недозрілими цитрусовими плодами — вони сильніші подразники, ніж стиглі. 

Також намагайтеся уникати штучних солодощів та добавок вітаміну С, оскільки в них часто використовують цитрусові ароматизатори.

Коментарі
Loading...