Алергія на цитрусові: бережіться соку, шкірки, яблук та пилку
Алергія на цитрусові, тобто лимон, лайм, апельсин та грейпфрут, має один плюс: вона зустрічається рідко. Мінусом є те, що реакція гіперчутливості до одного представника цього виду збільшує ризик алергії до інших.
При цьому викликати реакцію можуть і м’якоть, і шкірка, і насіння плодів. З них найбільш небезпечним є останнє – насіння містить багато білків-переносників ліпідів, що являють собою агресивні алергени.
З чим пов’язана алергія на цитрусові
Окрім того, до складу всіх цитрусових входять профіліни Cit s 1 та Cit s 3, родичі яких містяться також і в яблуках. Білки профілінової групи знаходяться у кожній клітині будь-якої рослини. І майже три чверті з них, навіть не споріднених між собою, подібні за структурою.
Це означає, що алергія до одного виду цитрусових може стати причиною виникнення перехресної алергії не лише до інших представників цієї родини, а й до яблук.
Люди, гіперчутливі до цитрусів, часто страждають і на алергію на пилок, у першу чергу – злаків. Цей зв`язок, зокрема, підтверджено дослідженням, проведеним у 2013 році.
Його учасниками стали 72 молоді людини та дитини з алергією на пилок злакових. Прик-тест плодами свіжого лимона, апельсина та клементина виявив, що 39 % пацієнтів мали також чутливість до цитрусових.
Також у літературі неодноразово були описані випадки загострень астми внаслідок вдихання випаровувань шкірок цитрусових плодів. Найчастіше у таких обставинах астматичні симптоми провокує пектин. Однак вважається, що астма може бути спровокована й ферментами, які містяться в шкірці.
Відомі також випадки професійної астми, викликаної вдиханням пектину під час промислового виготовлення варення.
Окрім того, люди з алергією на шкірку цитрусових часто реагують на лимонен — хімічну речовину у шкірці. Навіть торкання до фрукта може викликати у цих людей симптоми контактного дерматиту.
Але симптоми алергії на лимонен можуть виникнути, і коли людина п`є свіжий сік. При цьому пацієнт відчуватиме свербіж у роті, можуть спостерігатись набряк та почервоніння. Лимонен часто використовується як ароматизатор у косметиці та парфумерії, тому продукція з ним також може викликати прояви цитрусової алергії.
Ще один подразник цитрусових – речовини з групи фурокумаринів, які містяться у соку плодів. Якщо він потрапляє на шкіру, при її подальшому контакті з ультрафіолетом виникає фотодерматит: білі смуги у місцях, де на шкірі були краплі соку.
Причому фототоксичний дерматит може виникнути, якщо з’їсти багато фруктів або випити свіжовичавленого цитрусового соку та вийти на сонце, особливо влітку. У розвитку цієї реакції імунна система участі не бере.
Так само не залучена імунна система і при реакціях людей на лимонну кислоту. Проте, сама по собі ця речовина, що міститься у кислих цитрусах, особливо у лимоні, може стати причиною подразнення шкіри та рота і навіть розладу шлунку.
Симптоми алергії на цитрусові
У більшості людей прояви цитрусової алергії виникають під час або невдовзі після вживання сирих фруктів або виготовлених із них напоїв. Зазвичай симптоми локалізуються там, де відбувався контакт зі шкірою.
Вони охоплюють:
- інтенсивне поколювання і свербіж губ, язика та горла;
- почервоніння та легкий набряк губ і ясен.
Ці прояви є ознакою синдрому оральної алергії. Він може розвинутися навіть після того, як людина роками вживала цитрусові, не відчуваючи жодних проблем.
Симптоми контактного дерматиту, який є алергією на сполуки у шкірці цитрусових, включають:
- почервоніння шкіри;
- відчуття печіння;
- сильний свербіж;
- появу сухої лускатої шкіри;
- набряк;
- пухирі.
У рідкісних випадках алергія на цитрусові може викликати небезпечну для життя системну алергічну реакцію – анафілаксію. Також зафіксовані випадки спричиненої апельсинами та грейпфрутами анафілаксії, яка розвинулася після фізичних вправ.
Це специфічна форма харчової алергії: реакція виникає, лише коли людина, скуштувавши алергенний продукт, невдовзі після цього мала фізичне навантаження.
Діагностика та лікування алергії на цитрусові
Алергію на цитрусові можна діагностувати за допомогою прик-ту-прик-тесту. Його проводить лікар-алерголог, занурюючи ланцет безпосередньо у м’якоть плода, а потім роблячи на шкірі невеликий прокол.
Проте, позаяк алергія на цитрусові асоційована з алергією на інші фрукти та пилок, може йтися про полісенсибілізацію пацієнта. Її у сучасних умовах найкраще діагностувати за допомогою молекулярного тесту на алергію.
Якщо дослідження підтвердило у вас цитрусову алергію, може бути недостатньо уникати вживання свіжих плодів та цитрусового соку. Адже у випадку полісенсибілізації найкращу дієту на підставі результатів тесту може скласти лише лікар-алерголог.
Якщо вам таки доведеться виключати цитрусові зі свого раціону, уважно вивчайте написи на упаковках мультивітамінних соків — вони можуть містити певну кількість апельсинового або лимонного.
Будьте уважні, споживаючи випічку та салати, в які можуть додаватися частки плодів, сік чи цедра.
Окрім того, намагайтеся уникати контакту з недозрілими цитрусовими плодами — вони сильніші подразники, ніж стиглі.
Також намагайтеся уникати штучних солодощів та добавок вітаміну С, оскільки в них часто використовують цитрусові ароматизатори.