Алергія на чай: як виникає і що робити, аби її уникнути 

0 3 505

Алергія на чай зустрічається вкрай рідко. І частіше за все уражає людей, які займаються його збором та переробленням.

Чорний, зелений фруктовий, трав’яний… Що може бути приємнішим або кориснішим?

В Японії та Китаї для заспокоєння нервів та відчуття гармонії зі світом проводять навіть чайні церемонії. В Британії пити чай стало незмінною вечірньою традицією. А в нашій країні чаєм з десертом взагалі закінчується кожен прийом їжі.

Походження чаю

Найпоширеніша чайна рослина Camellia sinensis належить до сімейства Theaceae. Це вічнозелений тропічний кущ або дерево висотою від 2 до 10 метрів. 

Вирощують її понад 5 000 років, з часів правління китайського імператора Шен Нунга. 

Квіти цієї рослини білі та ароматні, а листя темно-зелене із зубчатими краями. Саме з нього роблять усі види напоїв, найбільш відомих як чай. 

Спеціалізовані трав’яні та фруктові чаї готуються з інших рослин. Або ж до чорного чи зеленого додають домішки у вигляді інших рослин та плодів.

Існує близько сотні різновидів чаю, але всі вони походять з одного й того самого виду, що росте в 30 країнах.

По суті всі чайні рослини однакові тим, що їхнє сухе листя містить 3-6 % кофеїну, який робить напій смачним та тонізуючим.

Чим відрізняються різні типи чаю?

Найбільша різниця між кінцевими продуктами пов’язана з методами їх приготування. Саме вони дозволяють отримати чотири основних типи чаю. 

  1. Чорний чай, найпопулярніший в усьому світі, отримують з листя, що зазнає ферментації. Її проводять перед нагріванням та сушкою листяної маси. Таким чином прискорюється окислення поліфенолів – речовин у зелених листках.
  2. Зелений чай готують зі зав’яленого листя. На цей вид чаю припадає лише 20 % світового вживання.
  3. Червоний чай улун з рівнем ферментації у 30-70 % знаходиться між зеленим та чорним.
  4. Білий чай найближчий до природного. Він має найменш оброблене листя. Такий чай обов’язково потрібно заварювати у керамічній посудині з кришкою, щоб зберегти аромат.

Лікувальні властивості чаю

Широко вивчені та часто використовуються в медичній практиці.

Основними активними речовинами у чаї є катехіни. У зеленому чаї це епікатехін, епітакатехін-3-галат, епігаотехін та епіталологехін-3-галат. Останній має найвищу концентрацію. 

Ці речовини мають і лікувальні властивості. Зокрема, епітакатехін-3-галат міститься в засобах з імуномодулюючою дією.

Поліфеноли зеленого чаю продемонстрували значні антиоксидантні, антиканцерогенні, протизапальні, термогенні, пробіотичні та антимікробні властивості. 

Зелений чай є хорошим джерелом фторидів, але знижує всмоктування заліза з їжі.

Симптоми алергії на чай

До цього часу вчені не виділили й не охарактеризували жоден з алергенів рослини.

Відомо лише про те, що пил листя зеленого чаю є тригером професійної астми. Вона виникає при вдиханні часток пилу.

Перший зареєстрований випадок професійної астми, пов’язаний з чаєм, зареєстрований понад 30 років тому.

Пізніше в ряді досліджень повідомлялось про професійну астму, що виникала при потраплянні чайного пилу в дихальні шляхи робітників, які упаковували чайні пакетики. А у тих, хто змішував чай, спостерігалися як гострі, так і хронічні симптоми.

Дослідження стану здоров’я 125 працівників чайних фабрик з середнім стажем роботи близько 30 років встановило, що 46 з них мали хронічні респіраторні захворювання. У 31 людини спостерігався хронічний бронхіт, у 8 – астма та у 7 – активний або неактивний туберкульоз легень.

Втім, зустрічається й реакція при вживанні самого напою. Симптоми харчової алергії після пиття чаю включали кашель, задуху і навіть втрату свідомості.

Такі прояви спостерігались у пацієнта після вживання чорного або зеленого чаю, а ще солодощів та лапші, до складу яких входив порошок зеленого чаю.

Суворе виключення з раціону всіх чаїв призвело до зникнення симптомів.

Як розвивається алергія на чай

Як і всі види алергії, реакція на чай передбачає запуск імунної відповіді. Цей процес відбувається, коли організм помилково сприймає речовину як щось небезпечне. 

При цьому утворюються антитіла, або імуноглобуліни E (IgE). Взаємодіючи з клітинами імунної системи, вони стимулюють вивільнення гістаміну та інших медіаторів запалення, які викликають симптоми алергії.

У випадку з реакцією на чай це:

Остання є реакцією, потенційно небезпечною для життя.

У випадку непереносимості розвиваються також IgG-залежні реакції на чай. Тобто при них в організмі синтезуються антитіла IgG.

Які компоненти чаю можуть викликати алергію?

Звичайний (не трав’яний) чай містить різну кількість компонентів, які можуть викликати алергію. Це кофеїн, таніни та теанін.

При алергії на кофеїн слід уникати чорного чаю. Зелений містить більше танінів, а білий – теаніну.

Як проявляються реакції на чай

Симптоми непереносимості чаю або чутливості до нього включають:

  • нудоту та блювання;
  • діарею;
  • спазми або біль у шлунку;
  • печію;
  • здуття;
  • дратівливість.

Прояви непереносимості, зокрема, може викликати кофеїн. Він може спричинити побічні симптоми й у тих, хто споживає надмірну кількість кофеїну з кавою.

Ознаки непереносимості кофеїну:

Присутній у рослинних продуктах чай може збільшити ризик кровотечі або посилити ефекти терапії варфарином (антикоагулянт).

У 44-річного чоловіка, який випивав понад 4 літри чаю на день, зареєстровані повторні м’язові судоми та дистальні парестезії у всіх кінцівках, відчуття тиску в очах, пов’язане з помутнінням зору, особливо в темряві.

Алергія на трав’яні чаї

Не всі чайні напої виробляються з Camellia sinens. Багато чаїв входять до категорії так званих трав’яних. Тобто їх роблять не з листя чаю, а з листя, стебел та квіток інших рослин. 

Трав’яний чай також може мати у собі настоянки або відвари з коріння, листя, стебел, плодів, квітів майже незліченної кількості рослин.

Вибираючи будь-який трав’яний чай, обов’язково ознайомтесь із переліком інгредієнтів, щоб уникнути речовин, на які у вас є алергія або чутливість.

Алергію можуть викликати чаї з рослин, що належать до певних сімейств.

Родина айстрових

У клінічній практиці українських алергологів відомі випадки виникнення алергії на чай з ромашкою. 

Вона проявляється у вигляді синдрому оральної алергії. А виникає через перехресну реактивність білків ромашки з алергенами амброзії чи полину.

Всі три рослини належать до родини айстрових. Як і волошки, ехінацея, календула, пелюстки яких також часто входять до складу трав’яних чаїв. Їх родичами є й соняшник, цмин та пижмо. 

Відтак людям, чутливим до пилку амброзії та полину, не рекомендується вживати чаї, до складу яких входять названі рослини. Ця порада розповсюджується як на окремі лікувальні трав’яні чаї, так і на квіткові суміші, що додаються до листя традиційного чаю.

При алергії на ці види чаїв слід милуватись здалеку й іншими квітами даного сімейства. А саме:

  • айстрами,
  • маргаритками,
  • чорнобривцями,
  • герберами,
  • хризантемами.

Родина мальвових

Гібіскус є членом сімейства мальвових і може викликати алергічні реакції у людей, чутливих до білків інших рослини цієї родини, таких як мальва чи алтея.

Гібіскус також містить таніни, тож здатний спричинити реакцію у людей з алергією на цю речовину.

Пажитник (гуньба сінна)

Чай з цієї рослини називається жовтим і має багато корисних властивостей. Але пити його заборонено вагітним, людям з діабетом, астмою та захворюваннями щитовидної залози. 

Не можна суміщати пажитник з подорожником та наперстянкою і вживати цей напій у кількості понад 100 г на добу.

Чай з шипшини, шавлії, меліси

Є й інші трав’яні чаї, що можуть викликати алергію. Наприклад, у наукових дослідженнях хронічні респіраторні симптоми найчастіше фіксували у 100 жінок, які переробляли чай з шипшини, шавлії та грузинського настою трав.

Ще у 26 жінок, зайнятих обробкою інших видів чаю, шкірні проби показали найбільший процент позитивних реакцій на чай з шавлії, грузинський чай, чай з меліси та шипшини.

Як діагностується алергія на чай

Якщо при сортуванні або після вживання будь-якого чаю ви відчуваєте нездужання, слід звернутись до лікаря-алерголога. Він проведе діагностику та допоможе підібрати напій, який не викликатиме неприємних симптомів.

При шкірних симптомах діагностика проводиться за допомогою патч-тестування, але воно показане не всім і не завжди. 

Тому оптимальним рішенням буде багатокомпонентний тест АЛЕКС2. При одному заборі крові він показує чутливість майже до 300 алергенів, включаючи не лише чаї, але й рослинні та всі інгаляційні тригери алергії. 

За допомогою АЛЕКС2 можна визначити, зокрема, алергію до пажитника, а також до рослин родини айстрових.

Для даного тесту немає жодних протипоказань. Його можна проводити при будь-якому захворюванні у зручний для пацієнта час.

Діагностика непереносимості чаю

Ще одним сучасним діагностичним інструментом, який може визначити непереносимість чаю та інших харчових продуктів, є тест FOX

Він визначає IgG-залежну гіперчутливість до 286 продуктів. Серед них і такі компоненти чаїв, як ромашка, гібіскус, жасмин, моринга, м’ята перцева, чорний та зелений чаї.

Як найкраще впоратися з алергією на чай?

Звичайно, можна взагалі відмовитись від вживання чаю. Однак існують й інші варіанти.

Спробуйте інший чай

На вибір є запаморочливий асортимент як трав’яних, так і звичайних чаїв. Швидше за все, якщо у вас алергія на один вид чаю, наприклад чорний, ви зможете без проблем пити інший.

Спробуйте перейти з трав’яного чаю на не трав’яний або навпаки. Ви також можете замінити чорний чай на зелений.

Якщо вашою проблемою є чутливість до кофеїну, спробуйте білий чай.

Але експериментувати таким чином все ж таки краще після алергодіагностики та консультації з лікарем.

Час заварювання

Якщо ваша чутливість до танінів чаю не є сильно вираженою, спробуйте зменшити їх концентрацію у напої. 

Тривалість заварювання чашки чаю впливає на кількість алергенів, що в ній будуть міститися. 

Заварюйте невелику кількість напою та недовго, щоб насолоджуватися ним без шкоди для здоров’я.

Виберіть інший напій

Деякі люди взагалі не можуть пити чай через алергію. Якщо ви не переносите більшість видів чаю, вживайте замість них такі корисні напої, як гранатовий або томатний сік.

Висновки:

Алергія на чай зустрічається зрідка, але все-таки трапляється.

Класичні чаї містять кофеїн, таніни та інші компоненти, здатні спричиняти алергічні реакції.

Трав’яні чаї складаються з рослинної сировини, що може належати до сімейств, які у багатьох людей викликають алергічні реакції.

Трав’яні напої, які найчастіше пов’язують з алергічними реакціями, — це чаї з ромашки, шипшини.

Якщо у вас алергія на один вид чаю, можливо, вам підійде інший.

Завжди перевіряйте інгредієнти на етикетці чаю, щоб визначити, чи нема серед них ваших алергенів. 

Коментарі
Loading...