Боротися з алергічним ринітом школярам допоможе овочева дієта

0 763

Серед усіх алергічних захворювань найпоширенішим на сьогодні є алергічний риніт. І, на жаль, позбутися його раз і назавжди неможливо. Утім, сучасні методи лікування дозволяють знизити частоту проявів та інтенсивність симптомів захворювання. Окрім визнаних медиками лікарських препаратів та алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ), до методів лікування алергічного риніту, як з`ясувалося, можна віднести й овочеву дієту.

Алергічний риніт (АР) – запалення слизової оболонки носа, що виникає внаслідок впливу алергену: пилку, пилу, спор грибів або лупи тварин.

За даними Всесвітньої організації алергії, від цього захворювання страждають до третини дорослих та до 40 % дітей у різних країнах. В Україні, зокрема, поширеність недуги становить 5,09 на тисячу дітей.  

Ефективність овочевої дієти як методу лікування алергічного риніту доведено результатами дослідження, учасниками якого стали 435 дітей семирічного віку, хворих на АР. Звіт про свою роботу вчені надрукували у журналі «Pediatric Allergy and Immunology».

Як з`ясувалося, вживання овочів, що містять багато протизапальних поживних речовин та підвищують рівень вітаміну D у крові, здатне захистити від проявів легкого та цілорічного алергічного риніту дітей, які мають менш виражену генетичну схильність до розвитку цього захворювання.

Але переходити на такий режим харчування потрібно лише після консультації з лікарем. Адже, як відомо, деякі овочі та фрукти є потужними харчовими алергенами. А відтак замість полегшення симптомів одного алергічного захворювання їхнє вживання може призвести до розвитку іншого, не менш небезпечного, харчової алергії.

 

 

Коментарі
Loading...