Алергію на полуницю має лише один відсоток дітей

0 3 522

В Україні полуницю традиційно вважають надзвичайно алергенним продуктом. Часто можна почути поради виключити її з раціону не лише маленьких дітей, а й матусь, які годують, та навіть вагітних.

Насправді алергенна небезпека цієї ягоди переоцінена. Як свідчать результати дослідження, проведеного в Боснії, в Європі алергію до полуниці мають лише 3-4 % дітей віком до двох років. А у старшому віці ця цифра знижується до 0,5-1 %, повідомляє Medical News Today.

Алергія на полуницю

Якщо лікар-алерголог поставив вашій дитині діагноз «алергія до полуниці», це може означати схильність до алергії до пилку берези та до плодів інших представників родини розових, до якої належить червона ягода. Це, зокрема, суниця, персик, абрикос, ожина, малина, вишня та яблуко – у цих рослин подібний білковий склад. А алергія до будь-якого продукту означає, що імунна система людини погано реагує на конкретний білок, який у ньому міститься.

На жаль, алергенний білок у плодах розових схожий за будовою на головний алерген пилку берези. Тому, за результатами досліджень вчених із Технічного університету Мюнхена (TUM), близько 30 % людей, що реагують на пилок берези, чутливі також і до алергенів полуниці та її родичів.

Загальні симптоми алергії до полуниці та іншіх фруктів включають:

Втім, алергенні білки розових є термолабільними, тобто такими, що руйнуються при нагріванні. Отже, у термічно обробленому, зокрема вареному або сушеному гарячим способом вигляді полуниця, сливи, яблука, груші тощо небезпеки не несуть. Тож навіть підтверджений алергенний статус не завадить чутливим особам поласувати варенням або компотом з алергенних у сирому вигляді плодів.

А в майбутньому, переконують німецькі вчені, селекціонери матимуть змогу виводити гіпоалергенні плоди, які викликатимуть сенсибілізацію у ще меншої кількості людей.

Харчова непереносимість полуниці

Інший випадок, при якому полуниці треба вживати з обережністю, – харчова несприйнятливість. Вона виникає через відсутність або недостатнє виділення організмом ферментів, що забезпечують нормальне перетравлювання фрукту.

У той час як алергія до полуниці, ймовірно, довічна, харчова непереносимість фруктів може бути тимчасовою та проявитись пізніше, ніж алергія.

Аби виникли симптоми непереносимості полуниці, її необхідно проковтнути. На відміну від алергії, симптоми навряд чи матимуть швидкий початок та можуть тривати від декількох годин до декількох днів.

Типові симптоми несприйнятливості полуниці включають:

  • біль у шлунку/розлад травлення;
  • здуття;
  • діарею;
  • головний біль;
  • висипання на шкірі та запалення;
  • набряк обличчя/губ.

Якщо ви підозрюєте алергію до полуниці або її непереносимість у себе чи у дитини, не приймайте скороспішне рішення про виключення корисної ягоди з раціону. Переконайтесь, що захворювання або підвищена чутливість у вас дійсно є, проконсультувавшись з лікарем.

Детальніше про причини та ускладнення алергії ви можете дізнатися тут. А регулярне відвідування нашого сайту допоможе вам бути в курсі всіх новин стосовно методів діагностики та лікування цього захворювання.

Коментарі
Loading...