Хворі з алергією на яловичину особливо чутливі до яєць, молока та нирок

0 1 040

Алергія на яловичину зустрічається досить рідко. А от уражає як дітей, так і дорослих. Поширеність цього захворювання в різних країнах становить від 1 до 10 %. Але частіше воно реєструється в Європі. 

Корови (Bos domesticus, або Bos taurus) належать до розряду парнокопитних хордових ссавців, що дають не лише молоко, але й смачне та корисне м’ясо.

Батьківщиною цього виду ссавців є Африка, Європа та Південна Азія. Основним природним середовищем вважаються схили, узлісся та вологі луки. Вага здорової особини в середньому становить 1 360 кг.

В Україні протягом століть корова вважалась основною годувальницею. За радянських часів було зареєстровано 2,2 млн поголів’я. Тварини утримувались не лише на фермах, але майже в кожному одноосібному господарстві. 

Зараз поголів’я значно скоротилось, тому яловичина в чистому вигляді вважається делікатесом. А збіднілі українці змушені купувати насичений різноманітними домішками фарш, від якого небажані реакції трапляються набагато частіше, ніж від натурального м’яса. 

Втім, реакція може виникнути й на яловичину у чистому вигляді.

Алергени яловичини

Основними алергенами яловичини є сироваткові альбуміни, імуноглобуліни та м’язові білки (міозин). Наразі відомо 12 алергенів корови, що нумеруються від Bos d 2 до Bos d 13. Частина з них є як в м’ясі, так і в молоці.

  • Bos d 2 виявляється в лупі. Він належить до ліпокалінів. Ці білки можуть викликати гіперчутливість при вдиханні, коли тварина знаходиться поруч і ви дихаєте часточками її шкіри. Такий білок може виявитись значущим чинником алергії для людей, які працюють на коров’ячих фермах і часто контактують з цими тваринами.
  • Bos d 3 — білок, що зв’язує кальцій. Такі є і в рослинах, і у тваринах, але мають різну структуру. Чутливість пацієнтів до цих коров’ячих білків дуже низька.
  • Сполуки від Bos d 4 до Bos d 7 належать до сироваткових альбумінів. Вони містяться в рідинах тіла, у тому числі в м’ясі. 
  • Bos d 13 — міозиновий білок. Він є частиною м’язів, себто власне м’яса тварини.

Важливим чинником алергії у яловичині є й галактоза-альфа-1,3-галактоза (α-Gal) — альфа-гал. Це вуглевод, реакція на який запускається після укусу кліща.

Основними алергенними молекулами серед названих є Bos d 6, Bos d 7 та α-Gal. А найважливішим алергеном яловичини вважається сироватковий альбумін Bos d 6. Реакції до нього зустрічаються найчастіше. 

  • Bos d 6 знаходиться в м’язах та в молоці ссавців. Він відповідає за перехресну реактивність між яловичиною та молоком. 
  • Bos d 7 – це імуноглобулін. До нього чутливі понад 80 % людей з алергією саме на яловичину.

Важливо знати, що Bos d 6 є основним алергеном у дітей, а імуноглобулін та міоглобулін — у дорослих.

А от у малюків з алергією на коров’яче молоко поширеність реакції на яловичину підвищується до 20 %. 

Шляхи впливу алергену

Основний — з їжею. Коли людина споживає алергенний продукт і він, проходячи через шлунково-кишковий тракт, викликає алергічну реакцію у сенсибілізованих дітей та дорослих.

Інший, вторинний шлях впливу – контакт яловичини зі шкірою. 

Які симптоми має алергія на яловичину

У сенсибілізованих людей вживання яловичини може викликати:

Зокрема, до шкірних реакцій та анафілаксії може призвести алергія на альфа-гал.

Дослідження проведене в США, показало, що дорослі мають важчі реакції, ніж діти. 

А от дослідження, проведене в Південній Африці, виявило швидкий розвиток шлунково-кишкових симптомів після вживання коров’ячого м’яса. 

Дослідження Morisset et al. (2012 р.) оцінили зв’язок анафілаксії з чутливістю до альфа-гала у 14 пацієнтів, котрі  мали анафілактичні реакції після вживання свинячих або яловичих нирок.

Результати показали, що алергічна реакція на нирки ссавців є більш вираженою, ніж на їхнє м’ясо.

Анафілаксія була важкою, з втратою свідомості,  і починалась через 10 хвилин або протягом 5 годин після вживання нирок в їжу.

Чи пов’язаний атопічний дерматит з алергією на яловичину?

Вважається, що у дітей з атопічним дерматитом (АД) частота алергій на яловичину становить від 3,28 до 6,52 %. 

Втім, в одному з останніх досліджень реакцій майже 2,5 тис. пацієнтів різних вікових груп з харчовою алергією та АД було встановлено, що поширення алергії на яловичину серед них складає 9,2 %. А симптоми атопічного дерматиту з’являлися через 30 хвилин — 48 годин.

Перехресна реактивність при алергії на яловичину

Прояви алергії на яловичину починаються відразу після того, як чутлива людина її проковтнула. Однак в деяких дослідженнях повідомлялось, що пацієнти з алергією на яловичину мають чутливість до яєць та коров’ячого молока

Пояснюється це перехресною реактивністю білків курячих яєць та корови. У 93 % дітей з алергією на яловичину виявили алергію на коров’яче молоко й у 73 % реакцію на яйця. 

Отже, 

алергія на яловичину може зустрічатися разом з алергією на молоко та яйця. 

Адже більшість дітей сенсибілізовані до Bos d 6, що присутній як в м’ясі, так і в молоці корови. Він також інколи перехресно реагує з основним алергеном білка яєць Gal d 5. Обидва належать до сироваткових альбумінів. 

Діагностика алергії на яловичину

Проводиться лікарем-алергологом на основі анамнезу, шкірних прик-тестів та молекулярних тестів на алергію. Останні визначають вміст IgE до алергенів корови у крові пацієнта.

Зокрема, багатокомпонентний молекулярний тест ALEX2 визначає чутливість до 295 алергенів одночасно. У тому числі до окремих білків яловичини та до її екстракту. 

Особливо важливим є визначення чутливості якраз до Bos d 6, яке також забезпечує ALEX2. А також паралельне визначення, чи не чутливий пацієнт до алергенів молока та яєць.

На підставі комплексної оцінки вашого алергопаспорту лікар зможе скласти індивідуальну дієту. 

Профілактика алергії на яловичину

Знизити алергенність яловичини можна за допомогою промислового нагрівання, сублімаційної сушки та подрібнення м’яса, тобто перероблення у фарш. 

В деяких країнах пацієнтам з алергією на червоне м’ясо рекомендують носити браслети, які попереджують про гіперчутливість до альфа-гала або алергію на червоне м’ясо

Такі хворі мають ретельно слідкувати за своїм харчуванням. Перед покупкою м’ясних виробів варто розпитати, чи немає в продукті прихованої яловичини.

А от людям з алергією на альфа-гал слід взагалі виключити червоне м’ясо з раціону.

Коментарі
Loading...