Що змінив коронавірус в контролі астми у дітей. Уроки пандемії

0 852

Пандемія коронавірусу змінила наше життя. Ці зміни стосуються  як денного розкладу та фізичного навантаження, так і більш широкого використання новітніх систем комунікації. В тому числі телемедицини та персоніфікованих гаджетів і онлайн-застосунків. І всі вони тією чи іншою мірою впливають на контроль астми у дітей.

Зокрема, американські науковці, що вивчали питання контролю астми у період пандемії, відмічають його швидкі зміни. Приміром, внаслідок застосування телемедицини та онлайн-технологій.

Водночас дослідники зазначають, що деякі традиційні методи лікування астми, застосовувані під час карантину, можуть збільшити ризик важчого перебігу COVID-19.

Адже різкі зміни в повсякденному житті та середовищі відіграють важливу роль у боротьбі з астмою: 

  • З одного боку, при переході на дистанційне навчання діти почали менше хворіти на вірусні та інші захворювання верхніх дихальних шляхів, які зазвичай викликають загострення астми.
  • З іншого – тривале перебування вдома обмежує фізичне навантаження дітей, яким заборонили відвідувати ігрові майданчики та парки. 

Ще одна небезпека закритих приміщень криється у поганій якості повітря в них Адже в оселях часто присутні такі алергени, як спори грибів, таргани, кліщ домашнього пилу та лупа тварин. І всі вони також здатні спровокувати загострення астми.

На додачу карантин обмежив доступ до медичної допомоги. Зокрема, скоротилися візити до лікарів. Натомість стали доступнішими телемедицина та портативні персоніфіковані засоби контролю функції бронхів з можливістю онлайн-підключення.


Вони дуже допомогли родинам, де є пацієнти з астмою. Проте посилили різницю в доступі до медичної допомоги між тими, хто може дозволити собі застосування сучасних технологій, та тими, хто такої можливості позбавлений.

Так, із початком епідемії відзначалось різке зменшення звернень по екстрену медичну допомогу, пов’язану з астмою. На думку вчених, це може свідчити про намагання родин уникати медичних закладів через страх заразитися COVID-19. Або є доказом поліпшення контролю астми чи покращення якості повітря, що позитивно відбивається й на самопочутті пацієнтів з цією хворобою.

Також під час епідемії батьки дітей з астмою можуть стати тривожнішими та більш обережними в питаннях контролю астми. Зокрема, почати прискіпливіше стежити за своїми дітьми, аби переконатися, що ті регулярно користуються інгаляторами.

Але водночас ті, кого непокоїть необхідність вживання кортикостероїдів, можуть зменшити використання цих ліків, що є неприпустимим без консультації з лікарем. 

Як на контроль астми у дітей впливає спосіб життя родини

У цілому, зазначають науковці, контроль астми у період епідемії залежить від соціально-економічного статусу сім’ї та способу її життя. Так, діти в родинах з меншим рівнем доходу можуть не мати місця для гри, що обмежує їх фізичне навантаження.

До того ж діти ризикують наразитись на небезпеку зараження COVID-19 від батьків, якщо ті змушені користуватися громадським транспортом. Або нехтують пересторогою оминати скупчення людей, стаючи завсідниками ресторанів, розважальних комплексів та інших людних місць. 

Своєю чергою, уникнення контакту з дорослими, зараженими коронавірусом, може спричиняти у дитини емоційну напругу, здатну погіршити симптоми астми. 

Відтак, вважають лікарі, потрібно бути морально готовими до того, що COVID-19 матиме тривалий вплив на численні хронічні захворювання. Коронавірус вплине на довкілля, фізичну активність, схему подорожей та способи нашої взаємодії із системою охорони здоров’я.

 

Коментарі
Loading...