«Алергія» на фруктозу, а точніше, її спадкова непереносимість, може закінчитись смертю

0 2 063

Влітку люди намагаються наповнити організм вітамінами на цілий рік. Суниця, ожина, малина закуповуються кілограмами з повною впевненістю, що саме вони допоможуть зміцнити імунітет. Але невмолима статистика говорить зовсім інше. В  кожного третього жителя планети фіксується «алергія» на фруктозу, яка насправді є її непереносимістю.

Як би це парадоксально не звучало, але людина може померти від скибки кавуна або жменьки родзинок.

Насправді фруктоза — це простий цукор, котрий входить до складу майже усіх фруктів, більшості овочів, а також кукурудзяного сиропу, споживання якого протягом останніх 20 років у світі збільшилось на 1000 %.

 Що спричиняє непереносимість фруктози?

Несприйнятливість фруктози розподіляють на три типи.

Порушення всмоктування

Інша назва цього стану — мальабсорбція. Саме на цей тип харчової чутливості, як вважається, може страждати до 40 % жителів планети. Як і у випадку з іншими харчовими розладами, ключову роль відіграють такі фактори: 

Пацієнти з порушенням всмоктування фруктози не можуть як слід засвоїти та перетравити цей вуглевод. Через це фруктоза потрапляє в товсту кишку, спричиняє утворення газів та болі в животі.

Певні пацієнти з мальабсорбцією чутливі до харчів, які містять ферментовані цукри. Зокрема, безалкогольні напої, молочні та діабетичні продукти мають у собі FODMAP: олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли. 

До цієї групи речовин належать:

  • сорбіт Е420,
  • маніт Е421,
  • ксиліт Е967,
  • мальтітол Е965,
  • лактітол Е966,
  • ізомальт Е953.

Ці речовини використовуються ще як підсолоджувачі в смаколиках: жувальній гумці, цукерках, випічці.

Есенціальна фруктозурія

Або дефіцит фруктози в печінці. Це неважке захворювання генетичного походження, про наявність якого у себе людина може навіть не здогадуватись. 

Ген, який його обумовлює, є рецесивним. Тобто дитина хворітиме лише в тому випадку, якщо успадкує ген від обох батьків. Коли хворим є хтось один з родичів, нащадок буде просто носієм гену.

Людям з есенціальною фруктозурією не вистачає печінкового ферменту, що розщеплює фруктозу. Захворювання абсолютно безпечне, протікає безсимптомно, а тому не потребує лікування.

Спадкова непереносимість фруктози

Це рідкісне генетичне захворювання, на яке страждає одна людина на 20-30 тисяч. Проявляється воно відразу після того, як немовлятам починають давати суміш або тверду їжу.

В цьому випадку людина не здатна перетравлювати фруктозу та продукти з її вмістом.

У пацієнтів зі спадковою непереносимістю фруктози дефіцит активності ферменту, що допомагає перетравлювати фруктозу, — фруктозо-1-фосфальтальдолази.

Тому вуглевод накопичується в печінці та нирках. А це призводить до серйозних або навіть смертельних ускладнень — печінкової та ниркової недостатності.

Яких продуктів необхідно уникати людям з непереносимістю фруктози

Хворим з мальабсорбцією слід вести щоденник харчування, скоротивши до мінімуму вживання таких продуктів: 

Читаючи етикетки, звертайте увагу на інгредієнти. Для людей з непереносимістю фруктози небезпечними є:

  • кукурудзяний сироп,
  • нектар агави,
  • кристалічна фруктоза,
  • сорбітол,
  • суха кукурудзяна патока,
  • цукрові спирти.

Досить часто люди з порушенням всмоктування фруктози можуть не переносити фруктани, що містяться в пшениці, артишоках, спаржі та цибулі.

Помічною при несприйнятливості фруктози може бути дієта FODMAP. Вона передбачає вживання продуктів, що мають співвідношення глюкози та фруктози 1:1.

Крім того, зменшення в раціоні кількості овочів та фруктів, як правило, полегшує прояви недуги протягом 2-6 тижнів.

Після значного покращення пацієнтові дозволяють поступово вводити в раціон заборонені продукти, щоб побачити, яку кількість фруктів він здатний переносити.

Зазвичай люди з мальабсорбцією можуть з’їсти 10-15 фруктів або 30-40 ягідок і не мати виражених симптомів.

А от при спадковій непереносимості слід повністю виключити фруктозу з раціону. Тобто уникати не лише овочів та фруктів, а ще:

  • Їжі та напоїв, до складу яких входить кукурудзяний сироп — продукт з високим вмістом фруктози. Особливо це стосується оброблених продуктів, зокрема газованих напоїв та фасованої випічки.
  • Цукерок та жувальних гумок, що містять сорбіт.

Спадкова непереносимість фруктози не піддається лікуванню, тому хворий разом з лікарем-дієтологом повинні ретельно розробити збалансовану дієту. 

Як проявляється непереносимість фруктози

Симптоми залежать від типу захворювання.

Пацієнти з мальабсорбцією відчувають:

  • надмірне газоутворення,
  • здуття живота,
  • пронос,
  • нудоту.

Спадкова непереносимість наявна з народження, тому у більшості малюків її прояви з’являються із вживанням твердої їжі. Зазвичай це блювота, відраза до солодкого, жовтуха, гіпервентиляція.

Діти, не здатні перетравлювати фруктозу, мають порушення фізичного розвитку, затримуються у рості, згодом у них розвивається печінкова або ниркова недостатність.

Без лікування та коректив у способі життя спадкова непереносимість фруктози може призвести до смерті. 

«Алергія» на фруктозу: як її діагностують

Людина може запідозрити, що в неї проблеми із засвоєнням фруктози, коли почне вживати продукти, до складу яких входить цей цукор. Крім того, лікарі можуть зробити дихальний тест на виявлення рівня водню. Високий показник свідчитиме про те, що пацієнт має труднощі з перетравленням фруктози.

З метою діагностики лікар може застосувати елімінаційну дієту.  Тобто пацієнт уникатиме всіх продуктів, до складу яких входить фруктоза та інші потенційно небезпечні цукри, й буде відстежувати результати. 

Для виявлення спадкової непереносимості фруктози застосовують два тести:

  1. Біопсія печінки. З її допомогою визначають дефіцит альдолази — маркер непереносимості.
  2. Харчовий тест. Лікар вводить фруктозу внутрішньовенно, а потім оцінює реакцію організму.

Хоча це традиційні методи діагностики, вони досить небезпечні, тому останнім часом популярності набуває аналіз ДНК. Він точно і безпечно виявить у людини спадкову непереносимість фруктози за структурою генів.

Непереносимість фруктози: хто хворіє частіше?

Порушення всмоктування фруктози частіше зустрічається у маленьких дітей.

За даними статистики, у малюків віком від 1 до 5 років несприйнятливість фруктози вища, ніж у 6-10 річних дітей.

Фактором ризику спадкової несприйнятливості фруктози, як вже зазначалось, є генетика.

Коли звертатись до лікаря?

Батьки або опікуни можуть запідозрити спадкову непереносимість фруктози, якщо хвороба є в сімейному анамнезі. А ще коли дитина часто нездужає та погано росте.

Спадкова непереносимість фруктози може загрожувати життю, тому важливо терміново звернутись за допомогою спеціаліста.

Пацієнтам з мальабсорбцією фруктози або підвищеною чутливістю до цього вуглеводу можна лікуватись вдома: треба скоротити кількість фруктози в харчуванні й слідкувати за симптомами.

Якщо стан не покращиться, варто звернутись до дієтолога або лікаря-алерголога.

Висновки: 

Порушення всмоктування фруктози (мальабсорбція) вважається захворюванням XXI сторіччя. 

Людям з цим діагнозом навіть брикет фруктового морозива в спеку може зіпсувати увесь день.

Аби уникнути неприємностей, слід звести до мінімуму вживання заборонених продуктів та уважно читати етикетки на них. 

При появі симптомів непереносимості фруктози, якою б вона не була, краще звернутись до лікаря. Він порадить, як пом’якшити перебіг захворювання.

Спадкова непереносимість фруктози без дотримання суворої дієти може закінчитись смертю. Тому якщо батьки або опікуни підозрюють, що малюк не може перетравлювати фруктозу, слід негайно показати дитину спеціалісту.

Коментарі
Loading...