Алергія на сіль: кому потрібно бути обережним з білими кристалами?
Згідно з різними даними, на алергічні захворювання страждають до 30 % людей в світі, і ця цифра має тенденцію до збільшення. А нещодавно вчені висунули припущення про те, як пов’язані алергія та сіль.
За останні 50 років частота випадків алергії та інших аутоімунних захворювань суттєво зросла. Версій щодо причин поширення алергічних захворювань декілька, зокрема:
- забруднення повітря та зміни клімату;
- надмірне дотримання правил гігієни;
- брак вітаміну D;
- вживання солодких напоїв у ранньому віці.
В оприлюднених у «Science Translational Medicine» результатах дослідження зазначається, що можливим винуватцем зростання кількості випадків алергії може бути… сіль.
Як сіль може впливати на розвиток алергічних реакцій
У ході лабораторних експериментів автори виявили, що високі концентрації хлориду натрію можуть впливати на диференціювання клітин Т-хелперів 2 (Th2). Тобто імунних клітин, що відповідають за розвиток алергічної реакції. І що в ураженій шкірі людей з атопічним дерматитом (АД) вміст солі є підвищеним.
«Одна з речей, які змінились за останні 50-60 років, — це наш раціон. Ми їмо набагато більше фастфуду, який містить набагато більше солі. Саме тому нас зацікавило, чи може сіль модулювати відповідь імунної системи», — каже одна з учасниць дослідження, Крістіна Зелінські з Технічного університету Мюнхена.
Одним з етапів роботи Зелінські та її колег було порівняння рівня вмісту солі в шкірі дорослих людей, які страждають на АД, та тих, хто цього захворювання не має. Виявилося, що
вражена атопічним дерматитом шкіра містить в 30 разів вищу концентрацію хлориду натрію, ніж у здорових людей.
Водночас аналогічне дослідження шкіри людей з псоріазом, який є аутоімунним запальним захворюванням, але не має алергічного компоненту, як АД, такої різниці не виявило. Цей факт змусив вчених виключити роль запалення у підвищенні рівня солі, яке вони спостерігали у людей з атопічним дерматитом.
Як пов’язані сіль та мікробіом шкіри
Своєю чергою Чуань Ву, імунолог із Національного інституту раку США, який не брав участі в дослідженні, каже, що зв’язок між атопічним дерматитом та підвищеним вмістом шкірної солі може залучати не лише сусідні епідермальні та шкірні клітини, а також мікробіом шкіри. Він припускає, що робота Th2 може бути якимось чином пов’язана зі шкірними бактеріями.
Це твердження узгоджується з висновками авторів дослідження стосовно того, що у пацієнтів з атопічним дерматитом на шкірі часто надмірно розростається золотистий стафілокок. Він, на відміну від інших бактерій, добре почувається у солоному середовищі.
Відтак цілком вірогідно, що до механізму, який поєднує сіль та атопічний дерматит, можуть бути залучені й мікроби, які населяють шкіру.
На це вказують інші припущення щодо ролі мікробіому легень та кишечника у розвитку інших алергічних захворювань.
Як відомо, дієта з високим вмістом солі здатна впливати на мікроби, що заселяють кишечник. А отже, прямо чи опосередковано здійснювати вплив на реакцію імунної системи організму.
Утім, крапку над «і» у питанні, як саме пов’язані алергія та сіль, науковці ще не поставили. Зокрема, автори описаного дослідження вважають, що, попри асоціації та кореляції між дієтою з високим вмістом солі та атопічним дерматитом, цей зв’язок потрібно довести більшим числом фактів.
Але навіть тим, хто не страждає на будь-яку форму гіперчутливості, варто зменшити вміст солі у раціоні. Адже надмірне її споживання може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, які є головною причиною смертності у світі.