Харчова непереносимість, або До чого тут IgG?
Існує багато причин, через які їжа може викликати різні розлади. Серед них класична харчова алергія IgE (тип I) і відстрочена харчова алергія IgG (тип III), тобто харчова непереносимість.
Спільне в цих видів чутливості до їжі то, що в них задіяна імунна система. Однак є достатня кількість ознак, які розділяють ці два стани.
Останнім часом діагноз «харчова непереносимість» самостійно ставлять собі все більше і більше людей. Але чи правильно це? Розберемося.
Насправді важко сказати, скільки людей дійсно страждають від непереносимості їжі. Багато хто припускає у себе цей стан, тоді як справжня причина їх симптомів криється в іншому.
При харчовій непереносимості людина відчуває труднощі з переварюванням певних продуктів або неприємні симптоми при їх вживанні.
Адже особливість харчової непереносимості III типу в тому, що при цьому стані імунна система виробляє специфічні антитіла IgG. Саме вони можуть спровокувати запальні процеси в кишечнику.
Зауважимо, що наявність в крові IgG до продуктів часто є нормальною реакцією організму на харчові антигени, які зазвичай всмоктуються в кров в невеликих кількостях. Після їди в сироватці крові циркулюють як антитіла, так і комплекси харчових антигенів, пов’язані зі специфічними IgG.
Ці комплекси швидко виводяться з організму, тому їхнє патогенне значення невелике. У той час як присутність надмірного харчового антигену або антитіл IgG може спричинити відкладення імунних комплексів в судинах або на стінці кишечника.
Клінічні спостереження показали, що IgG, які беруть участь в реакціях типу III, можуть ініціювати деякі несприятливі харчові реакції. І сприяти розвитку хронічних запалень кишечника, оскільки підвищують проникність його судинної стінки.
Симптоми харчової непереносимості
Зазвичай люди з харчовою непереносимістю відчувають:
- біль в животі, здуття живота та/або діарею;
- висипи на шкірі та свербіж.
Ці прояви зазвичай виникають через кілька годин або днів після їди.
Через те, що поява симптомів може бути пізньою, дуже складно визначити, яка їжа викликає у вас проблеми. Тест на IgG до їжі допомагає локалізувати й обмежити число підозрюваних продуктів і розробити спеціальну дієту.
Чому виникає харчова непереносність, опосередкована IgG?
У нормальних умовах спожиті білки, включаючи алергени їжі, повністю розщеплюються в травному тракті, а потім всмоктуються за допомогою клітин кишечника — ентероцитів.
Подальше розщеплення відбувається в ентероцитах — до амінокислот і діпептидів. Вони потрапляють в загальний кровотік, а потім переносяться в печінку.
Однак виявляється, що близько 15 % споживаного білка перетравлюється не повністю, в тому числі частина харчових алергенів. Певна кількість частинок їжі, не зруйнованих ферментами, жовчними солями та низьким pH шлункового соку, проникає в епітелій травного тракту і досягає кровотоку.
У нормальних умовах епітелій травного тракту непроникний для антигенів. Але коли він пошкоджений запальними процесами, антигени можуть проникати під епітелій і контактувати з клітинами імунної системи.
Це призводить до імунізації та вироблення специфічних захисних антитіл IgG. І харчові алергени будуть розглядатися імунною системою по одному з варіантів:
- Як нешкідливі антигени, що викликають толерантність.
- Як патогени, які викликають захисні реакції або надмірні захисні реакції, тобто гіперчутливість.
Одночасно запальний процес, спричинений імунною реакцією між IgG і антигенами, може сприяти подальшому пошкодженню слизової оболонки травного тракту. І збільшенню її проникності для харчових антигенів.
Отже, наявність специфічних антитіл IgG, спрямованих проти харчових алергенів, — природна захисна реакція організму на проникнення алергенів внаслідок пошкодження епітеліального бар’єра.
Можливо, що реакція IgG на алергени їжі запобігає пошкодженню слизової оболонки й стосовно неї розвивається вторинно. І спрямована на видалення з організму харчових антигенів, котрі випадково проникли через бар’єр слизової оболонки.
Така теорія підтверджується результатами дослідження, яке вивчало концентрацію IgG до 14 харчових алергенів у пацієнтів з синдромом подразненого кишечника і функціональною диспепсією та у здорових пацієнтів.
У респондентів з обох груп, а також в контролі підтвердилася наявність антитіл sIgG, спрямованих проти харчових антигенів. Проте вищі рівні спостерігалися у пацієнтів з синдромом подразненого кишечника і диспепсією.
Одночасно автори дослідження підкреслюють вибірковість відповіді тільки на деякі антигени, що може бути пов’язано з дієтичними звичками або іншими факторами.
Харчова непереносимість: діагностика
Кращий спосіб діагностувати харчову непереносимість III типу — стежити за симптомами та за продуктами, які ви їсте. Спробуйте виключити підозрювані харчі зі свого раціону на 2-6 тижнів і подивіться, чи покращаться ваші симптоми. Повторно введіть їжу, щоб побачити, чи повернуться вони.
Ніколи самостійно не обмежуйте раціон дитини. При підозрі на харчову алергію або непереносимість проконсультуйтеся з лікарем-алергологом або гастроентерологом.
До діагностики непереносимості на основі антитіл IgG часто вдаються, коли неможливо пояснити скарги пацієнта класичними методами діагностики IgE та не-IgE-опосередкованої харчової алергії, при цьому пацієнт переконаний, що симптоми викликані їжею.
Що таке тест FOX для визначення IgG до харчів?
Food Xplorer (FOX) — напівкількісний тест для визначення IgG-залежної гіперчутливості до 286 харчових продуктів.
FOX використовується:
- для уточнення дієтичного статусу;
- для контролю дотримання дієти;
- при імунологічно викликаній непереносимості їжі;
- для діагностики чутливості до харчів;
- при синдромі «дірявого» кишечника.
Переваги тесту FOX:
- проводиться на сироватці крові;
- заснований на нанотехнологіях;
- аналізує реакцію на продукти, які найчастіше вживаються в Україні й у світі;
- виявляє гіперчутливість до 286 антигенів з 13 груп продуктів.
Основні показання до проведення тесту:
- Підозра на IgG-залежну харчову непереносимість.
- Запальні захворювання кишечника.
- Синдром роздратованого кишечника.
- Депресія і мігрень.
Дієтичні рекомендації, засновані на результатах тесту FOX, зводяться до уникнення їжі з підвищеним рівнем антитіл IgG.
Це означає, що ви можете харчуватися різноманітно, не обмежуючи себе без необхідності. Наприклад, вам порадять уникати певних видів сиру або риби, але при цьому залишиться можливість вживати інші їх види.
Після тимчасового уникнення продуктів пацієнту радять знову вводити їх в раціон — один за іншим, і стежити за своїми симптомами. Цей етап є вирішальним для визначення ваших особистих провокаційних продуктів.
Роль IgG в розвитку справжньої харчової алергії
Роль антитіл імуноглобуліну G (IgG) в діагностиці харчової алергії вже обговорювалася і вивчалася багато років назад. Було встановлено, що вони не виграють причинної ролі у виникненні справжньої харчової алергії.
Крім того, деякі дослідження підтверджують: високий рівень IgG до продуктів у дітей з IgE-опосередкованою алергією є прогностичним фактором майбутньої толерантності, тобто переносимості цієї їжі.
В цілому для діагностики харчової алергії визначення IgE до продуктів є першочерговим і пріоритетним перед визначенням IgG до харчових алергенів.