Що таке целіакія, або Чому безглютенова дієта може бути небезпечною

Один із різновидів харчової несприйнятливості — непереносимість глютену (клейковини). Говорячи про неї, лікарі і пацієнти часто мають на увазі целіакію: хворобу, коли окремі молекули білків пшениці (глютенів) викликають у пацієнтів…

Алергенний продукт + фізичне навантаження = анафілаксія

Один з рідкісних проявів алергії — харчова анафілаксія, індукована фізичним навантаженням (ХАІФН). Цей стан виникає, коли пацієнт з харчовою алергією, з’ївши продукт, до якого має гіперчутливість, протягом трьох-чотирьох годин після цього…

Чи завжди кропив’янка — це алергія?

Кропив’янка або уртикарія, згідно зі світовою статистикою, щонайменше раз у житті виникає у 15-20 % населення. Хвороба проявляється висипом у вигляді червоних або рожевих пухирів: вони можуть бути поодинокими або численними, розташовуватися…

Береза та інші дерева родини березових: винуватці полінозу з лютого по травень

Часто пацієнти звинувачують у своїх весняних симптомах алергії березу. Проте винуватицею полінозу у весняні місяці, у тому числі і в квітні, може бути не лише вона, а й інші дерева родини березових (Betulaceae). Дослідження фахівців цього…

Алергія на продукти та непереносимість їжі: в чому різниця і що радять лікарі

Деякі люди помічають після вживання певних харчових продуктів несприятливі реакції:  дискомфорт з боку травної системи, шкірні висипи, свербіж шкіри та/або слизових, утруднене дихання й набряк гортані. Останні симптоми за відсутності…

Пікфлоуметр — простий портативний прилад, з яким ви зможете контролювати обструктивний синдром

Пікфлоуметр – індивідуальний медичний прилад для самоконтролю перебігу астми. Він вимірює, скільки повітря людина може видихнути з легких за одну хвилину. Такий тест називається пікфлоуметрія або вимір максимальної швидкості видиху (вимір…

Людям з алергією на рибу можна їсти акул і скатів

Одна з найбільш небезпечних харчових алергій — до риби. При цьому захворюванні часто виникають загрозливі для життя симптоми, такі як анафілактичний шок. Алергіки ризикують, не тільки вживаючи рибу: для них небезпечне випадкове вдихання…

Як протистояти домашнім пиловим кліщам

Кліщі домашнього пилу – одна з найпоширеніших причин алергічних реакцій. Якщо в приміщенні, а особливо вдома, ви помічаєте у себе типові прояви алергії — почервоніння очей, нежить і закладеність носа, хропіння і сопіння під час сну,…

Перехресна алергія: чому виникає, якою буває та як їй запобігти

Перехресна алергія — це виникнення імунної відповіді на подібні за будовою та функціями алергенні молекули, що знаходяться в різних органічних продуктах. Не дивно, що перехресна реактивність часто спостерігається між алергенами близьких…

Алергія на білки молока VS непереносимість лактози – що дошкуляє саме вам?

Алергію на білки коров’ячого молока досить часто плутають з непереносимістю лактози. Зауважимо, що це зовсім нерівнозначні поняття. Найважливіше про алергію до білків молока Реакція на білки коров’ячого молока є найпоширенішою харчовою…